Στις 13 Ιουλίου ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος που έχει κατασκευστεί από Έλληνες επιστήμονες θα πάρει τον δρόμο για το διάστημα! Σε μία εποχή όπου η Ελλάδα βάλλεται από την οικονομική κρίση και τα όσα την πλαισιώνουν, Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό παράγουν έργο αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας, εκτός συνόρων. Ο Λ-sat της Lambda Team, της ομάδας Ελλήνων φοιτητών και επιστημόνων που έχει αναλάβει και το όλο εγχείρημα, θα εκτοξευθεί στο διάστημα σε λίγες ώρες.
Με σύνθημά της το «Greek Minds at Work», η Lamda Team που εδρεύει στη Σίλικον Βάλεϊ ξεκίνησε τη δημιουργία του εν λόγω δορυφόρου σε συνεργασία με επιστήμονες από το Σαν Χοσέ, τη Ν. Υόρκη, την Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι και άλλα μέρη του κόσμου και με επικεφαλής ερευνητή Δρ Περικλή Παπαδόπουλο. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται και έξι φοιτητές που συμμμετέχουν στο σχεδιασμό και την κατασκευή του δορυφόρου στη Σίλικον Βάλεϊ.
Ο Λ-sat, ο οποίος έχει ήδη δοκιμαστεί στο Ames Research Center της NASA, είναι ένας μικρού μεγέθους δορυφόρος που κατασκευάστηκε για επιχειρησιακούς σκοπούς και διαθέτει τεχνολογία αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα εδάφους. Ο Λ-sat μεταφέρει ένα νέο επιστημονικό πείραμα που στοχεύει στη μέτρηση της επίδρασης της ακτινοβολίας στο γραφένιο υπό κανονικές συνθήκες σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO). Διαθέτει επίσης έναν δέκτη AIS, για παρακολούθηση σκαφών εντός της εμβέλειάς του. Τα ενοποιημένα ηλεκτρονικά του συστήματα λειτουργούν χάρη σε ένα σύστημα παροχής ενέργειας και έναν κύριο υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για τον Λ-sat. Όσον αφορά στο σύστημα επικοινωνίας του δορυφόρου, αποτελείται από ένα Iridium Short Burst Data (SBD) μόντεμ, καθώς και δύο συσκευές UHF για uplink και downlink. Τον δορυφόρο που θα εκτοξευθεί από το Wallops Flight Facility της NASA, με πύραυλο Antares της Orbital Sciences, θα μεταφέρει το διαστημόπλοιο Cygnus της αποστολής Orb-2, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας (lambdasat.com), μπορεί ο επισκέπτης να βρει όλες τις λεπτομέρειες για το εντυπωσιακό αυτό εγχείρημα. Η εκτόξευση του Λ-sat θα μεταδοθεί ζωντανά στo τηλεοπτικό δίκτυο της NASA.