Συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, είκοσι άτομα, που δραστηριοποιούνταν στη διεξαγωγή παράνομων τυχερών παιχνιδιών μέσω Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Μεταξύ αυτών συνελήφθη ένας 51χρονος, ως ένας εκ των τριών ηγετικών μελών της ομάδας, 11 υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων και 8 πελάτες – παίκτες απαγορευμένων τυχερών παιγνίων.
Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «εγκληματικής οργάνωσης», της «απάτης με υπολογιστή», της «προστασίας ατόμων από επεξεργασία προσωπικών δεδομένων», της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική οργάνωση» καθώς και της παράβασης του Νόμου «περί παιγνίων».
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα η εγκληματική ομάδα συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2008, έχοντας ως «ηγετικά μέλη» τρεις ημεδαπούς, ηλικίας 48, 51 και 48 ετών, ενώ διέθετε δομή και διαρκή δράση.
Σκοπός της ομάδας, η οποία χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δράσης, ήταν η απόκτηση παράνομων εσόδων, μέσω της διεξαγωγής απαγορευμένων τυχερών παιγνίων στα καταστήματά τους.
Ειδικότερα, τα μέλη της ομάδας προκειμένου να αποφύγουν τις έννομες συνέπειες «εμφάνιζαν», έναντι αμοιβής, ως ιδιοκτήτες των προαναφερομένων καταστημάτων κυρίως ηλικιωμένους, ενώ είχαν ορίσει άλλα άτομα ως υπεύθυνους λειτουργίας αυτών. Επιπλέον, οι εν λόγω υπεύθυνοι διαχειρίζονταν Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και κεντρικούς Υπολογιστές ( server ), μέσω των οποίων διεξάγονταν τα παράνομα παίγνια και άλλαζαν τις ενδείξεις των Υπολογιστών με διακόπτη ή τηλεχειριστήριο, σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
Επιπροσθέτως, τα τρία «ηγετικά μέλη» της ομάδας είχαν εγκαταστήσει ειδικό κρυφό λογισμικό στους υπολογιστές των καταστημάτων ενώ σε αποθήκη, στο κέντρο της πόλης, είχαν εγκαταστήσει κεντρικούς Η/Υ – Server , οι οποίοι επικοινωνούσαν με τους αντίστοιχους εκάστου των καταστημάτων. Με την συγκεκριμένη εγκατάσταση μέσω διαδικτύου, καθόριζαν το ποσοστό κέρδους και τις χρονικές στιγμές κατά τις οποίες θα απέδιδε το τυχερό παίγνιο στον χρήστη του τα κέρδη. Αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν η εξαπάτηση των πελατών, η οικονομική τους ζημία και η ταυτόχρονη αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους από τους δράστες.
Τα ημερήσια κέρδη ανά κατάστημα ανέρχονταν από 300 έως 2.000 ευρώ ενώ υπολογίζεται ότι τα έσοδα της εγκληματικής ομάδας κατά τη χρονική περίοδο 2008-2012 υπερβαίνουν τα 4.000.000 ευρώ.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην προαναφερόμενη αποθήκη και στα καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
130 Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
Πλήθος καταγραφικών μηχανημάτων
Τρεις (3) σκληροί δίσκοι
Πληθώρα χειρόγραφων σημειώσεων με καταστάσεις παικτών-πελατών και
Το χρηματικό ποσό των 2.140 ευρώ
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων αναζητηθέντων μελών.