Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου.
Για τα Ηνωμένα Έθνη, ο στόχος της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους αποτελεί τον πυρήνα της παγκόσμιας αποστολής μας για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική ανάπτυξη δεν μπορούν να επιτευχθούν απουσία ειρήνης και ασφάλειας ή απουσία σεβασμού όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Ο Ο.Η.Ε. με τη Διακήρυξή του επικεντρώνεται στην εξασφάλιση δίκαιων αποτελεσμάτων για όλους, μέσω της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας, του κοινωνικού διαλόγου και των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία. Αναγνωρίζει ότι η κοινωνική ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι απαραίτητες. Αναγνωρίζει ότι η παγκοσμιοποίηση και η αλληλεξάρτηση δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, αναγνωρίζει την ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προώθηση της πλήρους απασχόλησης και της αξιοπρεπούς εργασίας, της ισότητας των φύλων και της πρόσβασης στην κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη για όλους.
Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους.
Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ολλανδία και η Γερμανία.
Το θέμα του φετινού εορτασμού (2023) αναφέρεται στην υπέρβαση των εμποδίων και την δημιουργία ευκαιριών για κοινωνική δικαιοσύνη.