Η πολύκροτη δίκη Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη οι οποίοι κρατούντε εδώ και σχεδόν 10 μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού ως ύποπτοι διακίνησης της προμήθειας για την αγορά οπλικών συστημάτων από την ελληνική κυβέρνηση επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου πάει από αναβολή σε αναβολή.
Μετά από 2 διακοπές της, χωρίς στην ουσία να έχει αρχίσει καν η ακροαματική διαδικασία, η δικαστής του Β’ Τριμελούς Κακουργιοδικείου της Αθήνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η δίκη αναβάλλεται για την 1η Ιουλίου.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του Μιχάλη, που κατηγορείται για την ίδια υπόθεση και είναι και αυτός προφυλακιστέος, δήλωσαν στο δικαστήριο ότι είναι υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουν στην απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που δεν τους επιτρέπει να παρίστανται πλέον στη δίκη αυτή μετά και τη 2η διακοπή της, γεγονός που θεωρεί απαράδεκτο και υποστηρίζει, ο Σύλλογος, ότι έπρεπε απλώς να αναβληθεί.
Το σκεπτικό, όπως μας εξήγησε συνήγορος υπεράσπισης των 2 κατηγορουμένων, είναι ότι με τις συνεχείς διακοπές «αναστατώνεται το πρόγραμμα των δικηγόρων, γεγονός που δυσχεραίνει και την ορθή υπεράσπιση των πελατών τους».
Το δικαστήριο, που προφανώς γνώριζε την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, όπως και την πιθανή απόφαση των συνηγόρων της πλευράς Μιχαηλίδη να πειθαρχήσουν σε αυτήν, όρισε εντούτοις άλλον δικηγόρο υπεράσπισής τους.
Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου είπε ότι οι συνήγοροι των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη, για την υπόθεση που επιδικάζεται, «έχουν δηλώσει ότι έχουν φύγει», από την υπεράσπισή τους, και για αυτό το Δικαστήριο όφειλε να τους ορίσει άλλον.
Πρόκειται για τον κ. Ηλία Μπρούμα, ο οποίος δήλωσε «έκπληκτος και απροετοίμαστος», και είπε ότι έχει «πρακτική αδυναμία» να κάνει το καθήκον του διότι δεν έχει διαβάσει την ογκώδη, πράγματι, δικογραφία της υπόθεσης.
Ο Ντίνος Μιχαηλίδης, παίρνοντας τον λόγο, είπε ότι ο διορισθείς από το δικαστήριο δικηγόρος ουδέποτε τον επισκέφθηκε στη φυλακή «για να ακούσει τις απόψεις μου για την υπόθεση», και δεν μελέτησε κανένα έγγραφο σχετικό, ούτε βεβαίως και τη δικογραφία. Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας το ότι, και με την απαγόρευση στον συνήγορό του κ. Μαντζουράνη, από το Δικηγορικό Σύλλογο, να τον υπερασπιστεί, εκείνος ουσιαστικά μένει μετέωρος «και παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά μου».
Ακολούθως, τόσο αυτός, όσο και ο γιος του Μιχάλης, παρέδωσαν στο δικαστήριο έγγραφη δήλωσή τους με την οποία αιτούνται την αναβολή της δίκης για 1 μήνα για να μπορέσει να μελετήσει ο νέος δικηγόρος την υπόθεση.
Η πολιτική αγωγή κάνει λόγο για «σαφείς τακτικές από τη μεριά της υπεράσπισης ώστε να μην γίνει η δίκη, και να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή», και επισημαίνει ότι η απαγόρευση των Δικηγορικών Συλλόγων για να παρίστανται οι δικηγόροι υπεράσπισης μετά και την 2η διακοπή, «δεν ισχύει γιατί αυτή η δίκη έχει χαρακτηριστεί ειδικής σημασίας», και θα μπορούσαν, επομένως, να παραστούν.
Από την άλλη μεριά, όταν η υπεράσπιση επισήμανε στο δικαστήριο μετά την 2η διακοπή την περασμένη εβδομάδα ότι θα έχει πρόβλημα με το Δικηγορικό Σύλλογο, φέρεται να έλαβε την απάντηση «πηγαίνετε να πάρετε άδεια από τον Σύλλογό σας να παραστείτε”.
Ο Σύλλογος, κατηγορηματικά και εγγράφως, απεφάνθη ότι οι δικηγόροι δεν μπορούν να παραστούν, υποστήριξε η υπεράσπιση.
Τέλος, ο Θεμιστοκλής Σοφός, συνήγορος υπεράσπισης του φυγόδικου Σύρου εμπόρου όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάντ, ακολούθησε άλλη τακτική στην ίδια υπόθεση και, ερωτηθείς από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου εάν θα παραμείνει για να υπερασπιστεί τον πελάτη του, απάντησε «δεν αποχωρώ από την υπεράσπισή του, αλλά απέχω από την άσκηση του καθήκοντός μου», επαναλαμβάνοντας τα ίδια για την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της Ελλάδος.
Ο κ. Σοφός είπε ότι θα καταγγείλει την Πρόεδρο του δικαστηρίου διότι δεν όρισε αντικαταστάτη του, όπως έκανε με τους άλλους. Κατά την άποψή του, αυτό συνέβη διότι εάν όριζε, θα έπρεπε να κοινοποιήσει την απόφασή της στον πελάτη του, ώστε να γνωρίζει ποιος θα είναι ο νέος δικηγόρος του, και η κοινοποίηση θα έπρεπε να γίνει «στη διεύθυνση του στη Λευκωσία που τους υπέδειξα ως σωστή, αλλά εάν το έκαναν αυτό θα ήταν σαν να παραδέχονται ότι όντως στην αρχή, η επίδοση της κλήτευσής του σε δίκη έγινε σε λανθασμένη διεύθυνση».
Στην αίθουσα του δικαστηρίου της Αθήνας ήταν για πρώτη φορά και ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, και άλλοτε στενός συνεργάτης του σε διάφορες δουλειές που έκαναν μαζί. Ο κ. Ζήγρας, που απουσίαζε από τις προηγούμενες ακροάσεις για λόγους υγείας, είναι ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Ντίνου και του Μιχάλη Μιχαηλίδη. Σε ένορκη εξέτασή του ενώπιον του ανακριτή, είχε πει ανάμεσα σε άλλα ότι «ο Μιχαηλίδης τουλάχιστον τέσσερις φορές μετέφερε σε βαλίτσες μεγάλα χρηματικά ποσά από τον αλ Ζαγιαντ στον Άκη.”
Τόσο ο πρώην υπουργός, όσο και ο γιος του, απορρίπτουν τις κατηγορίες ως «εντελώς ψευδείς», και έχουν καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του Ζήγρα.
«Μου ζητούν 7 εκατομμύρια αποζημίωση. Εγώ θα τους ζητήσω 10, με τα τόσα ψέματα που έχουν πει», σχολίασε ο ξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου, με τον οποίο πλέον είναι στα μαχαίρια και δεν ανταλλάσσουν ούτε «καλημέρα».