19η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους CEOs

Αύξηση γεωπολιτικών απειλών, μείωση των επιπέδων αισιοδοξίας για τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης

Τα δύο τρίτα των CEOs (66%) θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν σήμερα περισσότερες απειλές σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Μόλις το 27% πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αντικατοπτρίζοντας μια μείωση της τάξης των 10 μονάδων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό ποσοστό.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα πορίσματα της Ετήσιας Παγκόσμιας Έρευνας της PwCγια τους CEOs, λίγοι περισσότεροι από ένας στους τρεις συμμετέχοντες (35%) δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι για την ανάπτυξη του δικού τους οργανισμού μέσα στο επόμενο έτος. Το εν λόγω ποσοστό εμφανίζεται μειωμένο κατά τέσσερις μονάδες από το αντίστοιχο περσινό (39%) και κατά μία μονάδα χαμηλότερο από αυτό του 2013.

Τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έρευνας της PwCγια τους CEOs με τίτλο «Redefiningbusinesssuccessin a changingworld», παρουσιάζουν μια ζοφερή εικόνα για την παγκόσμια οικονομία τους επόμενους δώδεκα μήνες. Για τους σκοπούς της έρευνας, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα πλαίσια της έναρξης της Ετήσιας Συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, λήφθηκαν συνεντεύξεις από περισσότερους από 1,400 CEOs.

Η οικονομική εξισορρόπηση στην Κίνα, οι μειώσεις των τιμών του αργού πετρελαίου και οι ανησυχίες σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική ασφάλεια έχουν αντίκτυπο στη συνολική αύξηση της αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Μείωση της αισιοδοξίας για αύξηση εσόδων

Τα επίπεδα αισιοδοξίας αναφορικά με την αύξηση των εσόδων του δικού τους οργανισμού τους επόμενους 12 μήνες επίσης καταγράφουν μείωση (με το 35% να δηλώνουν «πολύ αισιόδοξοι» σε σύγκριση με 39% πέρσι).

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, οι CEOs εξακολουθούν να θεωρούν ως σημαντικότερες χώρες για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πρώτη δεκάδα κάνουν επίσης την εμφάνισή τους το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφήνοντας πίσω την Ινδονησία και την Αυστραλία.

Οι CEOs διαβλέπουν περισσότερες απειλές

Καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες, τα δύο τρίτα των CEOs (66%) θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν σήμερα περισσότερες απειλές σε σχέση με πριν από τρία χρόνια.

Όπως και τις πλείστες προηγούμενες χρονιές, η υπερβολική ρύθμιση εξακολουθεί, σύμφωνα με το 79% των CEOs, να θεωρείται η υπ’αριθμόν ένα απειλή για τις προοπτικές ανάπτυξης των οργανισμών. Οι σχετικές ανησυχίες αυξάνονται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Σημαντική άνοδο καταγράφει και η γεωπολιτική αβεβαιότητα, από την τέταρτη θέση πέρσι στη δεύτερη φέτος, αντικατοπτρίζοντας τους προβληματισμούς του 74% των επιχειρηματικών ηγετών. Ως εκ τούτου, οι ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων πέφτουν από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, αλλά εξακολουθούν να προβληματίζουν τα τρία σχεδόν τέταρτα των CEOs (72%). Στην τρίτη θέση με 73% βρίσκεται η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι κυβερνοαπειλέςεπίσης προβληματίζουντο 61% των CEOs, ενώ θεωρείται ότι απειλεί τόσο τα εθνικά, όσο και τα εμπορικά συμφέροντα.

Δεξιότητες και προσλήψεις

Οι μισοί σχεδόν CEOs (48%) σχεδιάζουν να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους στους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό (50%).

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων (72%). Ιδιαίτερα σημαντικές ανησυχίες εκφράζονται σε αριθμό κλάδων – και πρωτίστως στην ψυχαγωγία και τα μέσα ενημέρωσης καθώς και στην τεχνολογία – αλλά και σε τομείς που παραδοσιακά προϋποθέτουν δεξιότητες που πηγάζουν από την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανολογία και τα μαθηματικά, όπως η μεταποίηση, η φαρμακευτική βιομηχανία και οι επιστήμες της ζωής. Από γεωγραφικής άποψης, οι ανησυχίες είναι μεγαλύτερες στην περιφέρεια Ασίας Ειρηνικού (81%), στη Μέση Ανατολή (83%) και στην Αφρική (86%) και χαμηλότερες στη Δυτική Ευρώπη (59%).

Κράτος και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με το 56% των CEOs, τα κράτη θα πρέπει να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητά τους τη δημιουργία ενός ξεκάθαρου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, ενώ ακολουθούν το εξειδικευμένο, εκπαιδευμένο και ευέλικτο ανθρώπινο δυναμικό (53%) και οι υποδομές (50%) – τόσο φυσικές όσο και ψηφιακές.

Ωστόσο, οι CEOs δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί σε ό,τι αφορά το έργο που επιτελείται, κυρίως σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος και την εισοδηματική ισότητα.

Τεχνολογία

Εννέα στους δέκα CEOs (90%) δηλώνουν ότι σήμερα διαφοροποιούν τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν την τεχνολογία για να αξιολογήσουν και κατά συνέπεια να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πελατών και των stakeholdersγενικότερα. Τα σημαντικότερα επίπεδα αλλαγής καταγράφονται σε τομείς με παραδοσιακά υψηλές προσδοκίες σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών, όπως είναι ο τραπεζικός κλάδος και οι κεφαλαιαγορές (90%), η ασφάλιση (95%), η φιλοξενία και ψυχαγωγία (94%) και η ιατρική περίθαλψη (93%). Γενικά, πέραν των τριών τετάρτων (77%) πιστεύουν ότι τα επιτεύγματα της τεχνολογίας θα έχουν διαφοροποιήσει εντελώς τις προσδοκίες των επιχειρήσεων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τη μεγαλύτερη απόδοση σε ό,τι αφορά την αφοσίωση των stakeholdersθεωρείται ότι προσφέρουν τα δεδομένα και τα εργαλεία ανάλυσης, καθώς και τα συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM). Ακολουθούν, σύμφωνα με το 53% των CEOs παγκοσμίως, η έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και η καινοτομία.

Εντός των επιχειρήσεων ωστόσο, η τεχνολογία και η ανάλυση δεδομένων δεν αξιοποιούνται στο έπακρο. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ταλέντου, μόνο το 4% αναφέρει ότι χρησιμοποιεί προβλεπτικά μοντέλα σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού ενώ το 16% εφαρμόζει τέτοια μοντέλα στην παραγωγικότητα.

Capture

Εμπιστοσύνη και σκοπός της επιχείρησης

Η φετινή έρευνα εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους οι CEOs προτίθενται να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των πελατών και stakeholders γενικότερα. Το 59% των CEOs δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να ενισχύσουν το έργο της ενημέρωσης γύρω από τον σκοπό και τις αξίες τους.

Η εμπιστοσύνη αναμφισβήτητα προβληματίζει τους CEOs που μελετούν σήμερα τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των stakeholders. Περισσότεροι από τους μισούς (55%) εκφράζουν ανησυχία για την έλλειψη εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό τομέα, έναντι 37% πριν από τρία χρόνια.

Υπάρχουν ωστόσο εμπόδια στην ικανοποίηση αυτών των μεταβαλλόμενων προσδοκιών. Μεγάλος αριθμός CEOs (45%) δηλώνει ότι το επιπλέον κόστος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάληψη σχετικής δράσης. Σημαντικό εμπόδιο αποτελούν για το 42% των CEOs και η ασάφεια ή η έλλειψη συνέπειας των προτύπων και κανονισμών.

Πέραν των τριών τετάρτων (77%) θεωρεί ότι, σε πέντε χρόνια από σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις θα έχουν διαφοροποιήσει εντελώς τις προσδοκίες των επιχειρήσεων σε θέματα επικοινωνίας, αναφορών, επενδύσεων και σχεδιασμού. Ακόμη, το 71% των CEOs πιστεύει ότι, σε πέντε χρόνια από σήμερα, οι επιτυχημένες εταιρείες θα εστιάζουν σ’έναν σκοπό που θα έχει ως επίκεντρο τη δημιουργία αξίας για τους stakeholdersγενικότερα. Το 87% δηλώνει ότι οι εταιρείες θα θέσουν ως προτεραιότητα τη μακροπρόθεσμη αντί τη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία. Γενικά πιστεύουν ότι σ’έναν επιτυχημένο οργανισμό, οι ανάγκες των πελατών και άλλων stakeholdersθα είναι σημαντικότερες από αυτές των μετόχων.

Οι απόψεις των CEOs στην Κύπρο
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας, η PwC Κύπρου διεξήγαγε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, μελέτη για τη χώρα μας, η οποία περιλαμβάνει τις απόψεις 80 CEOs. Τα αποτελέσματα της τοπικής έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά την διάρκεια εκδήλωσης που θα διοργανώσει ο οργανισμός την Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016.

Capture