Ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών κατήγγειλε ότι τράπεζες και Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα μεταχειρίζονται τις αναδιαρθρώσεις δανείων με τρόπο ανέντιμο για να εξασφαλίσουν δικαστικές αποφάσεις.
Ο Σύνδεσμος που συναντήθηκε διαδοχικά με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, τον Σύνδεσμο Τραπεζών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι θέσεις του θα ληφθούν υπόψη και θα γίνουν προσπάθειες αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων κυρίως σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Μελάς είπε ότι κατήγγειλε ορισμένες συμπεριφορές τραπεζών και συνεργατικών πιστωτικών εταιρειών σε σχέση με το πώς μεταχειρίζονται του δανειολήπτες. Όπως ανέφερε, ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία και υποσχέθηκε να κάνει ό, τι μπορεί για να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά.
Χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη συμπεριφορά κακή, ανέντιμή και παραπλανητική, ο κ. Μελάς ανέφερε ότι «οι Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες, δυστυχώς μεταχειρίζονται τις διαιτησίες με συνοπτικές διαδικασίες» και πείθουν κόσμο που είναι αθώος και καλοκάγαθος και εξακολουθεί να ακούει τί του λεν, κυρίως στο Συνεργατισμό. «Εκείνο που γίνεται είναι ότι χρησιμοποιούν τις διαιτησίες με τρόπο ανέντιμο και με επιδίωξη να εξασφαλίσουν διαιτητικές αποφάσεις και στη συνέχεια δικαστικές αποφάσεις κανονικές, που σημαίνει ότι είναι άμεσα εκτελεστές. Είναι πλέον στη διάθεση του ιδρύματος που πήρε την απόφαση να την εκτελέσει ανά πάσα στιγμή», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ορισμένες τράπεζες παρασύρουν τους δανειολήπτες λέγοντάς τους ότι για να γίνει αναδιάρθρωση θα πρέπει να πάνε δικαστήριο, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες και αναφέροντας στο δανειολήπτη ότι δεν είναι ανάγκη να έρθει στο δικαστήριο και ότι θα του δοθεί παράταση δύο χρόνια.
«Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο και αυτό πρέπει να σταματήσει. Εμπήκε ο κώδικας συμπεριφοράς σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις, αυτός ο κώδικας είναι υποχρεωτικός και αυτός ο κώδικας πρέπει να εφαρμόζεται από τις τράπεζες. Αν εφαρμοστεί ο κώδικας όλα θα κυλήσουν ομαλά», ανέφερε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι με το Σύνδεσμο υπάρχει ταυτότητα απόψεων και είπε πως θα δει με πολλή προσοχή τις απόψεις του οι οποίες του κατατέθηκαν γραπτώς. «Ο αγώνας είναι κοινός. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή γιατί αμφότεροι έχουμε ταχθεί να υπηρετήσουμε αυτό τον λαό, αυτό τον τόπο και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να καταρρεύσει οικονομικά, γιατί αν μη γένοιτο αδιαφορήσουμε και καταρρεύσει δεν θα μείνει όρθιο τίποτα σε αυτό τον τόπο», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία θα αγωνιστεί και θα σταθεί δίπλα στον φτωχό κόσμο για το καλό του λαού και του τόπου. Ερωτηθείς κατά πόσο η Εκκλησία θα κάνει κάποια διαβήματα προς τις τράπεζες για να βοηθήσει τους δανειολήπτες, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή και επί καθημερινής βάσης επεμβαίνει αθόρυβα μεν, αλλά ουσιαστικά για το καλό αυτών των ανθρώπων. Σε σχέση με τη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, ο κ. Μελάς ανέφερε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει πλέον άμεση επαφή και μεγάλη προθυμία από πλευράς Συνδέσμου Τραπεζών, αφού και οι δύο πλευράς θέλουν να λυθούν τα προβλήματα προς αμοιβαίο όφελος.
Ο κ. Μελάς είπε επίσης ότι στη συνάντηση με τον Διοικητή τέθηκαν πιο τεχνικά θέματα που αφορούν τον χρόνο που απαιτείται για να ξεκαθαρίσει μια επιταγή και το πώς το χρησιμοποιούν οι τράπεζες αυτό, το θέμα της συμπεριφοράς των τραπεζών σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις, το θέμα του Διαμεσολαβητή Χρηματοπιστωτικών Διαφορών το οποίο προετοιμάζεται ακόμη και διάφορα άλλα θέματα που καίνε τους δανειολήπτες. Στο θέμα της προσφυγής στα δικαστήρια, είπε, υπήρξε ανταπόκριση για άμεση επίλυση του προβλήματος τόσο από τον Διοικητή ο οποίος γνωρίζει το πρόβλημα γιατί και η ΚΤΚ δέχεται αντίστοιχες καταγγελίες, όσο και από τον Σύνδεσμο Τραπεζών, που επίσης υποσχέθηκε ότι θα λάβουν άμεσα διορθωτικά μέτρα. «Τα δάνεια δεν μπορούν να πηγαίνουν δικαστήριο τώρα, πρέπει να βρεθεί τρόπος, πρέπει να βρεθούν και νέες ευφάνταστες λύσεις από πλευράς τράπεζας για να εξυπηρετηθούν τα δάνεια», ανέφερε ο κ. Μελάς, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι ωφέλιμο και για την τράπεζα η οποία θα εισπράξει φρέσκο ρευστό άμεσα και για τον δανειολήπτη. Μέσα στις επόμενες μέρες ο Σύνδεσμος θα στείλει γραπτά υπομνήματα με τις απόψεις και τις θέσεις του τόσο στον Σύνδεσμο Τραπεζών, όσο στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Μελάς ανέφερε ότι με την ετοιμασία υπομνημάτων το θέμα θα μπει σε πιο γερή βάση για να επιλυθούν τα προβλήματα που απασχολούν και τους δανειολήπτες και τις τράπεζες γιατί στο τέλος της ημέρας, η καταφυγή στα δικαστήρια πραγματικά δεν ωφελεί κανέναν.