18η Οκτωβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Κατά της Εμπορίας Προσώπων
Μαζί μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος
Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων, είναι η σημερινή, αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων, για την αντιμετώπιση του φαινομένου που συνιστά μία σύγχρονη μορφή σκλαβιάς. Για την αναγνώριση, στήριξη και καθοδήγηση των θυμάτων και για τη σύλληψη και ποινική δίωξη των διακινητών και εμπόρων ανθρώπων. Για την απόδοση δικαιοσύνης.
Εμπορία προσώπων
Τί είναι η εμπορία προσώπων
Εμπορία προσώπων είναι η σύγχρονη μορφή σκλαβιάς. Περιλαμβάνει τη στρατολόγηση, μεταφορά ή/και υπόθαλψη προσώπων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους, ειδικότερα τη σεξουαλική, την εξαναγκαστική εργασία ή την οικονομική εκμετάλλευση.
Οι διακινητές ελέγχουν τα θύματά τους μέσω απειλών, βίας, εξαπάτησης, δόλου ή απειλών για χρήση βίας εναντίον συγγενών και φίλων των θυμάτων. Συχνότερα, οι διακινητές ελέγχουν τα θύματά τους με τη δημιουργία εικονικού χρέους προς αυτά.
Η κρυφή φύση του αδικήματος της εμπορίας προσώπων καθώς και η εμπλοκή δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος, καθιστούν την εκτίμηση των πραγματικών του διαστάσεων πολύ δύσκολη.
Η πλειοψηφία των θυμάτων εμπορίας προσώπων είναι γυναίκες και παιδιά.
Πού παρουσιάζεται
Εμπορία προσώπων μπορεί να συμβεί οπουδήποτε όταν υπάρχει ζήτηση υπηρεσιών. Μπορεί να συμβεί τόσο στις πόλεις όσο και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και χωριά της Κύπρου. Πιθανόν να συμβαίνει και στη δική σου κλειστή κοινωνία! Γι’ αυτό μην κλείνεις τα μάτια στην εμπορία προσώπων.
Εάν περιέλθει στην αντίληψή σου ή γνωρίζεις οτιδήποτε που να σε κάνει να πιστεύεις ότι πιθανόν να πρόκειται για εμπορία προσώπων, επικοινώνησε με την Αστυνομία, ακόμα και αν θέλεις να παραμείνεις ανώνυμος.
Βαθύτερα αίτια
Τα βαθύτερα αίτια της ύπαρξης του φαινομένου της εμπορίας προσώπων στη χώρα μας περιλαμβάνουν την αυξημένη ζήτηση σε φθηνό εργατικό δυναμικό, τη φτώχεια των θυμάτων, το χαμηλό μορφωτικό τους επίπεδο, την απουσία ευκαιριών απασχόλησης στις χώρες τους, την ανισότητα και τις διακρίσεις λόγω φύλου και εθνικότητας, καθώς επίσης και τη δική μας ανοχή και άγνοια.
Μύθοι και παρανοήσεις
Το θύμα ήξερε τι θα έκανε
Το θύμα διέπραξε παράνομες πράξεις
Το θύμα πληρώθηκε για υπηρεσίες
Το θύμα είχε ελευθερία κινήσεων
Υπήρχαν ευκαιρίες να αποδράσει αλλά δεν το έκανε
Οι Κύπριες δεν μπορεί να είναι θύματα και δεν είναι δυνατόν να διακινηθούν
Οι ενέργειες των διακινητών είναι νόμιμες
Δεν είναι εμπορία όταν το θύμα και ο διακινητής έχουν σχέση ή είναι παντρεμένοι
Αναγνωρίζοντας τα θύματα
Πώς να αναγνωρίσετε ένα θύμα
Το θύμα παρουσιάζεται ανίκανο να επικοινωνήσει στην τοπική γλώσσα, ακόμα και στα αγγλικά. Δεν έχει λεφτά ή πρόσβαση σε λεφτά. Παρουσιάζει μώλωπες στο σώμα του ή άλλα σημάδια βίας. Δεν έχει ελευθερία κινήσεων και δεν είναι ελεύθερο να εγκαταλείψει το χώρο εργασίας του. Δείχνει σημάδια ελέγχου, εκφοβισμού και αφύσικου ψυχολογικού φόβου. Δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Δεν διακινείται σχεδόν ποτέ μόνο του αλλά με τη συνοδεία άλλων ατόμων που πιθανόν να είναι οι διακινητές.
Πώς αντιδρά ένα θύμα
Δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι θύμα εμπορίας προσώπων. Πιθανόν να μην παρουσιάζεται ως άτομο που χρειάζεται τη βοήθεια των Κυβερνητικών Υπηρεσιών και ειδικότερα των Υπηρεσιών Ευημερίας, λόγω του ότι έχει χώρο διαμονής, φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δουλειά για να κερδίζει χρήματα, όπως αυτό το αντιλαμβάνεται.
Αντιδρά με φόβο, καχυποψία, σκεπτικισμό, δυσπιστία, δισταγμό και εχθρότητα. Έχει μάθει να αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις Αρχές. Θύμα από διαφορετικό κοινωνικό και εθνικό υπόβαθρο πιθανόν να αισθάνεται φόβο και να μην εμπιστεύεται τις Αρχές και την Αστυνομία – π.χ. φόβος απέλασης. Είναι εντελώς απληροφόρητο για τα δικαιώματά του ή είναι εκ προθέσεως παραπληροφορημένο για τα δικαιώματά του στην Κύπρο. Δεν βλέπει την Αστυνομία με θετικότητα.
Θύματα μπορούν να εντοπιστούν
Να εργάζονται σε εστιατόρια
Να εργάζονται σε καμπαρέ, μπυραρίες, μπαρ κ.ά.
Να εργάζονται ως φροντιστές
Να εργάζονται ως οικιακοί εργαζόμενοι
Να εργάζονται σε εργοστάσια
Να εργάζονται σε φάρμες
Να εργάζονται στον αγροτικό τομέα
Να εργάζονται σε εργοτάξια
Να επαιτούν στους δρόμους
Να πωλούν αντικείμενα στα φώτα τροχαίας
Μην κλείνεις τα μάτια στην εμπορία ανθρώπων
Άνοιξε τα μάτια σου
Εμπορία προσώπων μπορεί να συμβαίνει και στη δική μας κοινότητα, στο δικό μας χώρο, χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε. Ο λόγος που δεν αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξή της είναι γιατί δεν έχουμε, ακόμα, αντιληφθεί τι είναι το έγκλημα αυτό και ποια η φύση του.
Πρέπει εμείς αρχικά να αντιληφθούμε τι είναι εμπορία προσώπων και μετά να βοηθήσουμε και τα μέλη της οικογένειάς μας καθώς και τους φίλους μας να το καταλάβουν. Μέσα από τη γνώση και ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό θα συμβάλουμε όλοι μαζί ως προς την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.
Αυτό πρέπει να κάνουμε. Πρέπει πρώτα να βοηθήσουμε τα θύματα που υπάρχουν στο δικό μας περιβάλλοντα χώρο, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της εκμετάλλευσης περισσοτέρων θυμάτων.
Ας θυμηθούμε
Η εμπορία προσώπων είναι ένα σοβαρό έγκλημα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του θύματος. Μόνο με τη συνεισφορά μας θα μπορέσουν να βοηθηθούν τα άτομα αυτά, τα οποία δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους από μόνα τους.
Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε την εμπορία και εκμετάλλευση προσώπων!
Μαζί μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος. Ας μη διστάζουμε. Ας πληροφορήσουμε την Αστυνομία.
☎️ 1460 – Γραμμή του Πολίτη
☎️ 22-808063 – Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων
☎️ 22-802222 – Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας
☎️ 22-802525 – Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Μόρφου
☎️ 25-805057 – Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού
☎️ 24-804060 – Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λάρνακας
☎️ 23-803040 – Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αμμοχώστου
☎️ 26-806021 – Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου