Η 17η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας το 1993 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Δέκα χρόνια αργότερα (2003) ξεκίνησε το Μουντιάλ των Αστέγων, με στόχο να βάλουν γκολ στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ο ΟΗΕ και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλούν την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την εξάλειψη της φτώχειας και μας υπενθυμίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός από τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», του φιλόδοξου προγράμματος του ΟΗΕ για τη μείωση της φτώχειας στο μισό ως το 2015.
Με βάση έκθεση του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
Τι κάνει η Ευρώπη για την εξάλειψη της φτώχειας
Οι πλέον ευάλωτοι άνθρωποι στις ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση του 2008. Το 2016, 117,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, βρίσκονταν ακόμη υπό την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων συγκαταλέγονται στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως απάντηση στην κρίση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού έχει μετατραπεί σε κεντρικό στόχο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει σε ένα στόχο που αποβλέπει στη μείωση κατά είκοσι εκατομμύρια του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό από τώρα και έως το 2020. Το 2010, Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, έδωσε νέα ώθηση στον αγώνα κατά της φτώχειας, ενώ η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού προκάλεσε κοινή στράτευση.
Εξάλλου, το Ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους, με κονδύλια 3,8 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020, υποστηρίζει τις δράσεις που δρομολογούνται από τις χώρες της ΕΕ για παροχή υλικής βοήθειας στους απόρους. Η υλική αυτή βοήθεια συνίσταται στη διανομή τροφίμων, ρουχισμού και άλλων αναγκαίων ειδών ατομικής χρήσης, π.χ. παπούτσια, σαπούνι και σαμπουάν. Η παροχή υλικής βοήθειας συνοδεύεται από μέτρα κοινωνικής ένταξης, όπως καθοδήγηση και στήριξη για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να βγουν από τη φτώχεια.