Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη και την Οικονομική Ανασυγκρότηση παρουσίασε σήμερα η ΕΔΕΚ, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 150 προτάσεις για τον επανασχεδιασμό της κυπριακής οικονομίας σε γερά θεμέλια και την προστασία της κοινωνικής συνοχής.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, είπε ότι το Πρόγραμμα περιλαμβάνει προτάσεις, μεταξύ άλλων, για: “Στήριξη της Τράπεζας Κύπρου μέσα από τη μετατροπή του ELA σε μακροχρόνιο δανεισμό, για την οριστική επίλυση όλων των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης για στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”.
Επίσης, περιλαμβάνει, επίσης, προτάσεις για “άμεσα μέτρα που δημιουργούν συνθήκες πραγματικής απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας ιδιαίτερα μεταξύ των νέων Κυπρίων, στοχευμένα κίνητρα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και άμεσα μέτρα για ενίσχυση της ανάπτυξης, εκσυγχρονισμό και αναδιάρθωση των Ημικρατικών Οργανισμών και δημιουργία Εθνικής Αρχής Κρατικής Περιουσίας”
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη μέτρα για “πάταξη της φοροδιαφυγής με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ελέγχου, για μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική για ορθολογική αξιοποίηση των υδρογονθράκων μας ως επίσης και μέτρα στήριξης του κατασκευαστικού τομέα, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του τομέα της έρευνας και τεχνολογίας και άλλα”.
“Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο. Πρέπει άμεσα να οδηγήσουμε την Οικονομία μας στις ράγες της Ανάπτυξης για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία και τους πολίτες. Τώρα που οι δημοσιονομικοί δείκτες φαίνεται να σταθεροποιούνται μετά τις αιματηρές θυσίες των πολιτών είναι ώρα να απαντήσουμε με πράξεις στις προκλήσεις”, είπε ο κ. Ομήρου.
Το ΚΣ ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, “σε πλήρη συμπόρευση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στηρίζει τη γραμμή των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της πλήρους απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης”.
Πιστεύουμε, συνέχισε, “ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος με την εφαρμογή μονόπλευρων μέτρων λιτότητας και αντιλαϊκών πολιτικών. Οι πολιτικές που εφάρμοσαν οι νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν αποτύχει παταγώδως και είναι κοινωνική απαίτηση για μια νέα πολιτική, μια πολιτική της ανάπτυξης και της οικονομικής ανασυγκρότησης”.
“Εμείς θα επιμένουμε και θα αγωνιζόμαστε για μια προοδευτική Ευρώπη, μια Ευρώπη των λαών και της κοινωνικής αλληλεγγύης και για μια Κύπρο της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης”, είπε.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, μιλώντας στο πλαίσιο της διάσκεψης, ανέλυσε την πρόταση του Κινήματος για στήριξη της Τράπεζας Κύπρου μέσα από τη μετατροπή του ELA σε μακροχρόνιο δάνειο, προσθέτοντας ότι “είναι μια πρόταση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας στην Τράπεζα Κύπρου”.
Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι “η ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα προβληματικά δάνεια”, εκφράζοντας, παράλληλα, την ανάγκη για λήψη συγκεκριμένων μέτρων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.
Προειδοποίησε, επίσης, για τον τεράστιο κίνδυνο “σε περίπτωση δημιουργίας εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων, αν η χρηματοδότηση της προέλθει από επενδυτικά ταμεία, τότε τα δάνεια πιθανώς να μεταφερθούν σε πολύ χαμηλές αξίες¨.
Αυτό, είπε, “ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες και να κληθεί ο φορολογούμενος να τις καλύψει και όλοι ξέρουμε τί σημαίνει να καλύψει ο πολίτις επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες. Το έχουμε δει να συμβαίνει και είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία στο άμεσο μέλλον”
Ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε την ανάγκη η πρόταση αυτή να τεθεί ενώπιον της Τρόικας αυτή την περίοδο που βρίσκεται στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να εγείρει το θέμα αυτό και κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό.