Κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).
250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.
Γενικότερα, στοχεύει στην ενίσχυση της προσπάθειας για υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο η οποία δεν πρέπει να είναι μόνο υλική αλλά και ψυχολογική. Στοχεύει επίσης στην αποδοχή της νόσου και του πάσχοντα παιδιού καθώς και στην υποστήριξη εκείνων των παιδιών που κατάφεραν να νικήσουν την αρρώστια και προσπαθούν να γεφυρώσουν το κενό που δημιούργησε η περίοδος της ασθένειας, να νιώσουν ισότιμοι με τα συνομήλικά τους παιδιά και να αποδείξουν ότι είναι ικανά να επιτύχουν κάθε στόχο όπως και τα υπόλοιπα υγιή παιδιά.
Οι μορφές καρκίνου από τις οποίες νοσούν τα παιδιά είναι οι λευχαιμίες, τα λεμφώματα και οι διάφορες μορφές όγκων που στην ογκολογία ονομάζονται συμπαγείς όγκοι. Υπολογίζεται ότι στον κόσμο, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από κάποιας μορφής καρκίνου. Ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα, αφού το υπόλοιπο 80% προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Οι στατιστικές καταδεικνύουν ότι πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.
Η ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη με τον καρκίνο. Για το παιδί, η διάγνωση του καρκίνου αλλάζει την πορεία της ζωής του με αποτέλεσμα η ανεμελιά και το παιχνίδι να περιορίζεται αφού αναγκαστικά θα πρέπει να ακολουθηθεί η δύσκολη πορεία που απαιτεί η αντιμετώπιση της νόσου. Η θεραπεία και η φροντίδα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας απαιτεί όχι μόνο την ιατρική περίθαλψη του παιδιού αλλά και την ψυχοκοινωνική στήριξη για το παιδί και όλη την οικογένεια. Η παγκόσμια ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, είναι επίσης αφιερωμένη στους γονείς των παιδιών με καρκίνο, που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο άρρωστο παιδί και στα άλλα τους υγιή παιδιά που επίσης τους χρειάζονται, και ανάμεσα στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις της ασθένειας.
Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάζονται τη βοήθεια όλων. Η στενή συνεργασία μεταξύ της νοσηλευτικής ιατρικής ομάδας και των γονιών του παιδιού είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την επιτυχή θεραπεία, την υποστήριξη και τη φροντίδα του παιδιού. Μαζί με το κράτος που προσφέρει, στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων, τη καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική φροντίδα, συμπορεύονται οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επενδύουν είτε στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας είτε στον τομέα της την κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης τόσο των ίδιων των μικρών ασθενών όσο και των μελών των οικογενειών τους. Αναμφίβολα, εργαλεία απαραίτητα για την θεραπεία είναι η ιατρική επιστήμη, ο ανθρωπισμός και η αγάπη, εργαλεία που σε όλη την διάρκεια της θεραπείας βοηθηθούν και στηρίζουν το μικρό ασθενή.
Tο Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εργάζονται άοκνα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά και στις οικογένειές τους.
Στον αγώνα του Κράτους, οι οργανώσεις αυτές συνδράμουν, ως ισότιμοι εταίροι, στη συντονισμένη προσπάθεια για να νικηθεί ο παιδικός καρκίνος με τελικό νικητή την ζωή.
Ασυνήθιστα συμπτώματα
Παρόλο που η πρόληψη του καρκίνου στα παιδιά είναι γενικά περιορισμένη, απαιτείται ευαισθητοποίηση από πλευράς του παιδιάτρου, και γενικά της ιατρικής κοινότητας, έτσι ώστε ύποπτα συμπτώματα ή ευρήματα να αξιολογούνται και να παραπέμπονται έγκαιρα για εξειδικευμένο έλεγχο.
Τα ασυνήθιστα σημεία ή συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Εμφάνιση μάζας, όγκου ή οιδήματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού (πρόσωπο, λαιμό, μασχάλη, κοιλιά, βουβωνικές χώρες, όρχεις, πόδια)
Απώλεια ενεργητικότητας του παιδιού, επίμονη κούραση
Απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού
Ανεξήγητη χλωμάδα
Ξαφνική εμφάνιση μελανιών και μωλώπων στο παιδί
Επίμονος, εντοπισμένος πόνος, πόνος στα οστά, πρήξιμο ή πρόβλημα στο βάδισμα του παιδιού
Ανεξήγητος παρατεταμένος πυρετός
Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις
Συχνοί πονοκέφαλοι που συχνά μπορεί να συνοδεύονται από εμετούς
Ξαφνικές αλλαγές στα μάτια όπως στραβισμός και αλλαγές στην όραση του παιδιού
Εμφάνιση προβλημάτων στην ισορροπία του παιδιού
Διαπίστωση ότι υπάρχει άσπρη κηλίδα που φαίνεται δια μέσου της κόρης των ματιών
Ανεξήγητη, υπερβολική ή γρήγορη απώλεια βάρους του παιδιού
Η ύπαρξη τέτοιων σημείων και συμπτωμάτων δεν δείχνει αναγκαστικά ότι το παιδί έχει κάποια μορφή καρκίνου αλλά επιβάλλει να γίνουν οι εξετάσεις που θα αποκλείσουν ή όχι, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.