Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, καταγράφηκαν 140 θάνατοι από ναρκωτικά από το 2004 μέχρι σήμερα.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, το 2013, από τους 287 συλληφθέντες για θέματα εξαρτησιογόνων ουσιών, οι 276 ήταν άνδρες και 11 ήταν γυναίκες, ενώ από αυτούς, οι 53 ήταν μαθητές, 40 φοιτητές, 52 στρατιώτες, 64 εργαζόμενοι και 78 άνεργοι.
Η πιο διαδεδομένη ουσία εξάρτησης στην Κύπρο το 2013 ήταν η κάνναβη.
Μιλώντας σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων μέσω του αθλητισμού, στην Αθηένου, ο κ. Νικολάου είπε ότι το 2013 η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) χειρίστηκε 410 περιπτώσεις χρηστών, 296 εκ των οποίων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18-24 ετών. Επίσης, ανέφερε ότι παραπέμφθηκαν 516 άτομα σε θεραπευτικά κέντρα.
Ο αριθμός υποθέσεων σε σχέση με τις εξαρτησιογόνες ουσίες για το 2013 ήταν 1.001, ενώ ο αριθμός ενεχομένων προσώπων ήταν 1165, από τους οποίους οι 897 ήταν Κύπριοι και οι 268 ήταν αλλοδαποί, συνέχισε ο κ. Νικολάου.
Πρόσθεσε ότι στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη έχουν προταθεί συγκεκριμένες πολιτικές με βασικούς πυλώνες που αφορούν την πρόληψη, την καταστολή, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με εξάρτηση.
Αναφέρθηκε για παράδειγμα στη δημιουργία επαρχιακών κέντρων συμβουλευτικής καθοδήγησης, στην αύξηση του αριθμού των θεραπευτικών κοινοτήτων, αλλά και την αναβάθμιση του τομέα της θεραπείας για εξυπηρέτηση περισσότερων ατόμων.
Αναφορικά με την καταστολή του προβλήματος, ο Υπουργός είπε ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των γενεσιουργών παραγόντων, μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας της Αστυνομίας, των τελωνείων και των δικαστικών Αρχών για αποτελεσματικότερους ελέγχους και την καταπολέμηση της διακίνησης, και την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΥΚΑΝ.
Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση προωθεί τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την εναλλακτική της φυλάκισης θεραπεία.
«Η τιμωρία και οι φυλακές δεν θεραπεύουν εξαρτημένα άτομα, γι’ αυτό η επιτάχυνση της διαδικασίας των αλλαγών αποτελεί προτεραιότητα μας», είπε ο κ. Νικολάου.
Κλείνοντας, είπε ότι η πολιτεία και η κοινωνία έχουν «ανεξίτηλο χρέος» προς τη νέα γενιά, να την προστατεύσουν από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, ενώ αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη και έγκαιρη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, ώστε να αναπτύξουν τις σωστές στάσεις ζωής για να αναχαιτίζουν τους κινδύνους.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηένου και τον Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας.