Οι ελεγκτικές αρχές της ΕΕ για την αποτροπή δημιουργίας τραστ, ζητούν από την Apple να καταβάλει το ποσό των 13 δισ. ευρώ σε φόρους προς την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, μετά από απόφαση που έκρινε παράνομη και ως κρατική ενίσχυση τη μεταφορά των κερδών στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της χώρας.
Το απίστευτα μεγάλο ποσό, περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντίστοιχη περίπτωση, μπορεί να μειωθεί, είπε αξιωματούχος της Επιτροπής, εάν άλλες χώρες της Ευρώπης ενισχύσουν την φορολογία στον τεχνολογικό γίγαντα των ΗΠΑ.
Η Apple, που έχει ήδη αντιδράσει στην απόφαση και έχει πει ότι θα ασκήσει έφεση, πληρώνει φόρο για τα έσοδά της στην Ευρώπη της τάξης του 0,005 και 1%.
«Πόλεμος» ΗΠΑ, Apple και Ιρλανδίας κατά Κομισιόν για το πρόστιμο
Την ίδια στιγμή, πάντως, η εταιρεία, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η… ιρλανδική κυβέρνηση αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της Επιτροπής.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν -στη χώρα του οποίο εδρεύει η Apple…- δήλωσε ότι «διαφωνώ βαθύτατα με την Κομισιόν», προσθέτοντας ότι «η απόφαση δεν μου αφήνει άλλο περιθώριο από το να ζητήσω την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για έφεση. Είναι απαραίτητο να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα του φορολογικού μας συστήματος, να παράσχουμε φορολογική ασφάλεια στις επιχειρήσεις και να αμφισβητήσουμε την καταπάτηση των κανόνων της Ε.Ε. όσον αφορά στα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών για φορολόγηση».
Από την πλευρά της Apple, τα βέλη κατά των Βρυξελλών ήταν δηλητηριώδη: «Η Επιτροπή έχει βαλθεί να ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη, να αγνοήσει τους φορολογικούς νόμους της Ιρλανδίας και να ανατρέψει το διεθνές φορολογικό σύστημα», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
«Το ζήτημα της Κομισιόν δεν είναι το πόσα πληρώνει η Apple σε φόρους, αλλά ποια κυβέρνηση τους εισπράττει. (σ.σ. η απόφαση) Θα έχει βαθύτατες και οδυνηρές επιπτώσεις στις επενδύσεις και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη», συμπλήρωσε η Apple, καταλήγοντας ότι «σεβόμαστε το νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους, όπου κι αν έχουμε δραστηριότητα. Θα εφεσιβάλλουμε την απόφαση και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανατραπεί».
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατήγγειλε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι απειλεί το «πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
«Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις υποθέσεις που εξελίσσονται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Επιτροπή για την επίτευξη του κοινού μας στόχου να εμποδίσουμε τη διάβρωση του φόρου που καταβάλλουν οι εταιρείες», προστίθεται.
«Αρνούμαστε να σχολιάζουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως το υπουργείο Οικονομικών είναι απογοητευμένο από το γεγονός ότι η Επιτροπή ενεργεί με μονομερή τρόπο στο περιθώριο των σημαντικών προόδων που πραγματοποιούνται από κοινού από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή», αναφέρει ακόμη το αμερικανικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
«Όπως έχουμε πει, πιστεύουμε πως η επιβολή αναδρομικών φόρων από την Επιτροπή είναι άδικη, αντίθετη στις καθιερωμένες νομικές αρχές και θέτει σε αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς κανόνες των κρατών μελών», τόνισε το ΥπΟικ. των ΗΠΑ.