Δώδεκα φορές μεγαλύτερο είναι πλέον το δημοσιονομικό πλεόνασμα του Κατάρ, αγγίζοντας τα 47,3 δισ. ριάλ (12,8 δισ. δολάρια) το α’ εξάμηνο του 2022, χάρη στα ολοένα και μεγαλύτερα έσοδα από την ενέργεια, που καθιστούν την αραβική χώρα ένα από τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο.
Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 58% στα 150,7 δισ. ριάλ, αντισταθμίζοντας τις αυξημένες κρατικές δαπάνες για μισθούς και αμοιβές.
Το πλεόνασμα της χώρας κατά το α’ εξάμηνο του 2021 ήταν 4 δισ. ριάλ.
Όπως και άλλοι παραγωγοί ενέργειας του Κόλπου, έτσι και το Κατάρ έχει επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που προκάλεσαν η έξαρση του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επίσης, η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
Τα έσοδα της χώρας προέρχονται κυρίως από μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την προμήθεια LNG, που συνήθως έχουν άμεση σχέση με την τιμή του πετρελαίου. Το ενδιαφέρον της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα το Κατάρ, το οποίο προσπαθεί να δεσμεύσει τους αγοραστές για τη νέα παραγωγή LNG μέσα στη δεκαετία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί φέτος κατά 5,4% και θα δημιουργήσει πλεόνασμα που ισοδυναμεί με περίπου 45 δισ. δολάρια. Επίσης, εκτός από τα ενεργειακά έσοδα, αναμένεται και αύξηση από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που σύμφωνα με τους διοργανωτές του θα αγγίξει τα 17 δισ. δολάρια.