1. Είναι αλήθεια ότι όσο πιο δυνατά βουρτσίζουμε τα δόντια μας τόσο καλύτερα τα καθαρίζουμε;
Όχι! Το βούρτσισμα δεν θέλει κόπο, θέλει…τρόπο. . Ο οδοντίατρος είναι αυτός που πρέπει να δείξει τον κατάλληλο τρόπο βουρτσίσματος για τον καθένα. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν είναι σωστό να βουρτσίζουμε με έντονες, ευθείες κινήσεις και σκληρές οδοντόβουρτσες αφενός γιατί έτσι δεν καθαρίζουμε συνήθως τις μεσοδόντιες επιφάνειες και αφετέρου γιατί μπορεί να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτες βλάβες στα ούλα (υφίζηση) και τα δόντια μας (αποτριβή).
2. Όσο περισσότερη οδοντόκρεμα χρησιμοποιούμε τόσο καλύτερα;
Όχι! Μια ποσότητα ίση με το 1/3 ή το 1/2 της κεφαλής της οδοντόβουρτσας, δύο -τρεις φορές την ημέρα αρκεί. Ειδικά για τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιείται παιδική φθοριούχος οδοντόκρεμα σε πολύ μικρή ποσότητα ώστε τα δόντια τους να προστατεύονται από τη δράση του φθορίου χωρίς να διατρέχουν όμως κάποιο κίνδυνο από την τοξικότητά της σε περίπτωση που την καταπιούν.
3. Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο χαλάνε τα δόντια;
Όχι ακριβώς. Με την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών τα μικρόβια της πλάκας παράγουν οξέα. Το οξύ αυτό, η παραγωγή του οποίου συνεχίζεται για αρκετά λεπτά, επιτίθεται τελικά στα δόντια και προκαλεί την τερηδόνα. Στο σχηματισμό της τερηδόνας σημαντικότερο ρόλο παίζει η συχνότητα κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών από ότι η ποσότητα. Είναι προτιμότερο να τρώμε ένα γλυκό σ’ ένα κύριο γεύμα και μετά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, από το να καταναλώνουμε στα ενδιάμεσα των γευμάτων λιχουδιές ή αναψυκτικά ή από το να πίνουμε επί ώρες ένα γλυκό ρόφημα.
4. Δεν πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια, αν τα ούλα αιμορραγούν;
Όχι! Η αιμορραγία από τα ούλα είναι ένδειξη φλεγμονής (ουλίτιδας). Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο, ο οποίος πιθανόν να μας καθαρίσει τα δόντια και να μας δώσει οδηγίες σωστής στοματικής υγιεινής.
5. Οι τσίχλες χαλάνε τα δόντια;
Όχι αν είναι χωρίς ζάχαρη. Οι τσίχλες αυτές, λόγω της έκκρισης του σάλιου που διεγείρουν, βοηθούν στις καταπολέμηση της τερηδόνας.
6. Τα φρούτα κάνουν καλό στα δόντια;
Τα φρούτα σίγουρα κάνουν καλό στον οργανισμό. Όμως η συχνή κατανάλωση πολύ όξινων φρούτων και χυμών μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των δοντιών. Αμέσως μετά την κατανάλωση φρούτων που ρίχνουν το ph στο στόμα μας η αδαμαντίνη μας είναι πιο «αδύναμη» και για αυτό καλό είναι να μη βουρτσίζουμε αμέσως γιατί υπάρχει κίνδυνος αποτριβής των δοντιών. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να προσπαθούμε να λευκαίνουμε τα δόντια με ¨σπιτικές¨ συνταγές όπως ο χυμός λεμονιού.
7. Τα «παιδικά» δόντια δεν είναι σημαντικά, αφού θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα;
Λάθος! Χαλασμένα δόντια με μολύνσεις γύρω από αυτά επηρεάζουν την ομιλία, τη διατροφή και την εμφάνιση του παιδιού και έχουν επιπτώσεις στη γενική του υγεία, σωματική και ψυχική. Πρόωρη απώλεια των νεογιλών επηρεάζει και την ανατολή των μόνιμων δοντιών.
8. Οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη δεν πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο;
Φυσικά και πρέπει! Ο οδοντιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος στην εγκυμοσύνη. Οι ορμονικές μεταβολές αυτής της περιόδου επιβαρύνουν τα ούλα και έτσι είναι ακόμα πιο σημαντικός ο καθαρισμός τους. Σε συνεννόηση πάντα με το γυναικολόγο της εγκύου μπορούν να γίνουν σχεδόν όλες οι οδοντιατρικές θεραπείες. Κάποιες βέβαια που δεν επείγουν, αλλά απαιτούν ακτινογραφίες και φαρμακευτική αγωγή, συνήθως αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη.
9. Στον οδοντίατρο πηγαίνουμε όταν πονάμε;
Λάθος! Ο οδοντίατρος δεν θεραπεύει μόνο τον πόνο. Ελέγχει για βλάβες που, επειδή είναι σε αρχικό στάδιο, πιθανόν να μη δίνουν συμπτώματα και με τον τρόπο αυτό προλαβαίνει προβλήματα που, αν δεν τα εντοπίσουμε, θα μας στοιχίσουν στο μέλλον περισσότερο σε χρόνο και χρήματα.
10. Οι συμβουλές που δίνονται στο internet και τα περιοδικά για την υγεία μας είναι επιστημονικά αποδεκτές;
Όχι πάντα, γιατί συχνά δε δίνονται από ειδικούς. Είναι καλό να ενημερωνόμαστε, αλλά πάντα ο ιατρός μας είναι αυτός που υπεύθυνα θα μας λύσει τις απορίες και θα μας εκπαιδεύσει ώστε να μην κάνουμε λάθη που θα βλάψουν τη στοματική μας υγεία.