1. Σε μια προειδοποίηση προς τη Δύση για περαιτέρω καταπάτηση των συνόρων της Ρωσίας, ο Πρόεδρος Πούτιν υπενθύμισε πως πολλές προηγούμενες στρατιωτικές δυνάμεις προσπάθησαν, αλλά τελικά απέτυχαν, να στριμώξουν τη Ρωσία και στη συνέχεια να εισβάλουν στη μεγαλύτερη χώρα στη Γη.
«Ο Χίτλερ, με τις ιδέες μίσους κατά της ανθρωπότητας που είχε, ήθελε να καταστρέψει τη Ρωσία και να πάει μέχρι τα Ουράλια. Ωστόσο, όλοι θυμούνται πώς τελείωσε αυτό».
2. Η Ρωσία έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Ωστόσο, ο Πούτιν είναι ανένδοτος ότι δεν θέλει η χώρα να συρθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση. Ο πρόεδρος παραδέχθηκε ότι αν αναγκαστεί, η ρωσική αρκούδα είναι έτοιμη να βγάλει τα νύχια της με καταστροφικές συνέπειες για εκείνους που θα είναι ενάντια σε αυτή.
«Ο ρωσικός στρατός είναι ευγενικός, αλλά απειλητικός. Αδύνατον να τον νικήσει κανείς».
3. Στη δεκαετία του 1990 μια αδύναμη Ρωσία υπό τον Μπόρις Γιέλτσιν έδειχνε αβοήθητη, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ διασπούσαν τη Γιουγκοσλαβία για προσωπικό τους κέρδος. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, ο Πούτιν λέει ότι μια επανάληψη σε ρωσικό έδαφος, παρά τις επιθυμίες της Δύσης, είναι αδιανόητη.
«Θα εφάρμοζαν ευχαρίστως το γιουγκοσλαβική σενάριο του διαμελισμού και της διάλυσης για τη Ρωσία. Απέτυχαν. Εμείς δεν τους επιτρέψαμε να το κάνουν αυτό».
4. Για αιώνες η Κριμαία ήταν μέρος της Ρωσίας. Η χερσόνησος είναι εθνικά ρωσική, όχι μόνο ρωσόφωνη. Ωστόσο, το 1954 «μεταφέρθηκε» στην Ουκρανία από τον Νικίτα Χρουστσόφ, ο οποίος πίστευε ότι τα εθνικά σύνορα ήταν αλυσιτελής, δεδομένου ότι όλα ήταν υπό τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το ερωτηματικό της Κριμαίας ήρθε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά.
«Η Κριμαία είναι τόσο ιερή για τη Ρωσία, όσο το Όρος του Ναού για τους Εβραίους και τον Ιουδαϊσμό».
5. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν προσπαθήσει να προτάξουν ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, ενώ στην πραγματικότητα η χαμηλή τιμή του πετρελαίου είναι ο πραγματικός λόγος για την υποχώρηση του ρουβλίου. Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία αναζητά νέους συνεργάτες στα ανατολικά για το εμπόριο και πιστεύει ότι ο στόχος της Δύσης να βλάψει την οικονομία της Ρωσίας, θα είναι επιζήμια μακροπρόθεσμα.
«Οι κυρώσεις είναι δυσάρεστες, αλλά κυρίως για εκείνους που τις εισάγουν».
6. Η αναζωπύρωση της Ρωσίας είναι μια απειλή για τις ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον απρόθυμη να αφήσει οποιοδήποτε έθνος να αμφισβητήσει τη θέση της ως μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο. Για σχεδόν μια δεκαετία, οι ΗΠΑ έψαχναν τρόπους για να μειώσουν το ρόλο της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο Πούτιν ήταν ανένδοτος ότι η Κριμαία ήταν απλώς η αφορμή που ο Ομπάμα έψαχνε, για να χτυπήσει την Μόσχα.
«Οι ΗΠΑ θα έβρισκαν τρόπους να περιορίσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας, ακόμη και χωρίς το πρόσχημα της Κριμαίας».
7. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι 130 δισεκατομμύρια δολάρια θα φύγουν από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2014, λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και τη μαζική εκποίηση του ρουβλίου όλο το χρόνο. Ωστόσο, τώρα ο Πούτιν πρόκειται να προσπαθήσει να κρατήσει τα ρωσικά χρήματα στη Ρωσία.
«Προτείνω πλήρη αμνηστία για την επιστροφή κεφαλαίων στη Ρωσία. Ας το κάνουμε μια φορά, αλλά σωστά».
8. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν θα στριμωχτεί σε μια γωνία από τις οικονομικές κυρώσεις που εισάγονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Σε πολλές περιπτώσεις ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξή της.
«Εμείς ποτέ δεν θα γίνουμε απομονωτικοί, ξενοφοβικοί, ζηλιάρηδες, ή θα ψάξουμε για εχθρούς. Αυτή είναι αδυναμία και εμείς είμαστε δυνατοί και πιστεύουμε στους εαυτούς μας».
9. Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, τα πλοκάμια των ΗΠΑ, συχνά υπό το πρόσχημα του ΝΑΤΟ, έχουν πλησιάσει όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και έχουν μπερδευτεί στις υποθέσεις ξένων χωρών.
«Οι Αμερικανοί φίλοι μας, είτε άμεσα, είτε στο παρασκήνιο, επηρεάζουν πάντα τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Μερικές φορές δεν είναι ξεκάθαρο αν θα μιλήσεις στις αρχές της χώρας, ή στους Αμερικανούς προστάτες τους».
10. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι χώρες χάνουν επαφή με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, ανάλογα με την εξωτερική πολιτική των άλλων χωρών. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί στη Ρωσία.
«Αν για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η κυριαρχία και η εθνική υπερηφάνεια είναι ξεχασμένες έννοιες και πολυτέλεια, τότε για τη Ρωσία, η αληθινή κυριαρχία είναι μια απολύτως αναγκαία προϋπόθεση της ύπαρξής μας».