Προς έναν βιώσιμο και αειφόρο προγραμματισμό
Του Ανδρέα Ν. Μασούρα*
Η πόλη μας χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακή τροφοδότηση για να ξεφύγουμε από τον οικονομικό και κατ’ επέκταση από τον κοινωνικό μαρασμό ο οποίος χαρακτηρίζει τόσο έντονα την τοπική κοινωνία. Η διαπλοκή σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μπαίνει άλλωστε τροχοπέδη σε κάθε βιώσιμη αναπτυξιακή δραστηριότητα η οποία θα λειτουργούσε προς το συμφέρον των δημοτών αλλά και των πολιτών ευρύτερα.
Αυτό που επιβάλλεται την δεδομένη στιγμή είναι ο σχεδιασμός ενός σωστού προγραμματισμού ο οποίος θα οδηγήσει σταθερά την πόλη από τα μεγάλα αδιέξοδα που την μαστίζουν. Αυτή άλλωστε θα έπρεπε να ήταν και η κύρια έγνοια όλων αυτών που σκάφτονται να διεκδικήσουν την δημαρχία της πόλης: Ανάπτυξη, ανάπτυξη όμως στην ορθή και κοινωνική της διάσταση.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω όσο γίνεται πιο επιγραμματικά να αποτυπώσω δέκα σκέψεις – προτάσεις οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα για ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την Πάφο:
1. Δημιουργία παρατηρητηρίου πολιτών για θέματα χρηστής διοίκησης και διαφάνειας: Έτσι, οι δημότες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, για παράδειγμα, σε έγγραφα ή πρακτικά συνεδριάσεων τοπικών αρχών.
2. Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάφου: Η πόλη μας είναι από τις ελάχιστες – αν όχι η μόνη – στην Ευρώπη που η πλατεία δεν αποτελεί σημείο συνάθροισης των δημοτών. Η αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου θα βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της πόλης.
3. Βελτίωση οδικών δικτύων: Η καθυστέρηση στην αποπεράτωση οδικών έργων – και πολλές φορές οι κακοτεχνίες – δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση στις διάφορες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λεωφόρος Τάφοι των Βασιλέων.
4. Αναζωογόνηση εμπορικού κέντρου: Δυστυχώς, το εμπορικό κέντρο της Πάφου είναι και το θύμα της άτακτης αναπτυξιακής δραστηριότητας που σηματοδότησε την πόλη. Μπορούν να γίνουν έργα τα οποία θα προσελκύσουν τους δημότες όπως, για παράδειγμα, πεζοδρόμηση και χώροι πρασίνου.
5. Χώροι πρασίνου: Οι χώροι πρασίνου χρειάζονται ριζική αναδόμηση στην Πάφο αφού από αυτούς απουσιάζει ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας. Για παράδειγμα, ο δημοτικός κήπος θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πλούσιο βοτανόκηπο με ενσωμάτωση δραστηριοτήτων για παιδιά και να αποτελούσε κεντρικό σημείο συνάθροισης όλων των δημοτών.
6. Ενίσχυση μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων: Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των οικογενειακώ ν επιχειρήσεων της πόλης αφού αυτές αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ένα μέτρο, για παράδειγμα, αποτελεί η χαλάρωση σε δημοτικά τέλη.
7. Αστικές συγκοινωνίες: Ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί αρκετά για διάφορους λόγους. Η ποιότητα χρήζει βελτίωσης τόσο του οδικού δικτύου κάλυψης, όσο και των υπηρεσιών που προσφέρονται στο κέντρο αναχώρησης και άφιξης των λεωφορείων. Πέραν αυτού, θα πρέπει να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός στον τομέα.
8. Υποδομές – βελτίωση ποιότητας: Χρειάζονται σοβαρές αναβαθμίσεις σε υποδομές κοινής ωφελείας όπως είναι, για παράδειγμα, το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, οι χώροι αθλοπαιδιών κ.α.
9. Ανάδειξη πολιτισμικής κληρονομιάς: Αναμφισβήτητα, η πολιτισμική κληρονομιά και η σωστή διαχείριση και προώθησή της αποτελεί ένα έξυπνο και βιώσιμο κλειδί ανάπτυξης ιδιαίτερα εάν λειτουργήσει ως εργαλείο για την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος.
10. Βελτίωση τουριστικής βιομηχανίας: Ο συγκεκριμένος κλάδος αντιμετωπίζει αρκετά κενά, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά ευρύτερα σε παγκύπριο επίπεδο. Ένα πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει είναι η καταγραφή των προσφερόμενων υπηρεσιών στους τουρίστες, η εφαρμογή μεθόδων όπως SWOT Analysis και η βελτίωση τους μέσα από συγκεκριμένες εφαρμογές.
Οι πιο πάνω προτάσεις αποτελούν απλά ένα βασικό πυρήνα σκέψης, στην βάση όμως καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πάφος, και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άσχετα για το καλό όλων των δημοτών.
*Αντιπρόεδρος Β’ Κινήματος Οικολόγων.