Με το ιστορικό της υπόθεσης και πώς κατέληξε σε αυτόν το cd με τη λίστα Λαγκάρντ, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρώην υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το καλοκαίρι του 2010 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ τον ενημέρωσε ότι υπήρχαν στοιχεία για καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα.
Σε ένα από τα επόμενα συμβούλια, ζήτησε να στείλουν τα εν λόγω στοιχεία, όπερ και εγένετο τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Κατόπιν, όπως είπε ο πρώην υπουργός, ζήτησε από συνεργάτη να καταγράψει τους είκοσι μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας, που ήταν εγγεγραμμένη σε CD. Ο συνεργάτης του στη συνέχεια του επέστρεψε το CD, έγινε αντίγραφο σε usb και το CD φυλάχτηκε. «Τότε» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «κάλεσα τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρη να κάνει έλεγχο της λίστας. Σύμφωνα με τον Καπελέρη υπήρξαν ενδείξεις ότι πολλές καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν».
Όπως επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «δεσμευόμασταν όμως στη διαχείριση γιατί τα στοιχεία είχαν υποκλαπεί ενώ η συμφωνία με την Ελβετία δεν είχε συναφθεί». Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πως «η όποια ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά εμένα» και συνεχίζει «Δεν έχασα το CD. To έδωσα για φύλαξη στη γραμματεία μου. Δεν γνωρίζω που φυλάσσεται σήμερα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου που παραδέχθηκε πάντως ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση και μεγαλύτερη επιμέλεια στη διαχείριση του πρωτότυπου CD.
«Λυπάμαι που αυτή η αστοχία μου έδωσε λαβή για να αμφισβητηθεί η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης», ανέφερα σχετικά. Όσον αφορά την αφαίρεση των ονομάτων συγγενών του από τη λίστα, είπε «Δεν είχα λόγο να το κάνω. Άλλωστε οι συγγενείς μου προσκόμισαν αποδείξεις ύψους 10,5 εκατομμυρίων στον εισαγγελέα (…) Έμαθα για την αφαίρεση των ονομάτων στις 28 Δεκεμβρίου μαζί με όλον τον κόσμο».