« Όχι» στο Μνημόνιο λέει ο Γ. Περδίκης και ζητά δημοψήφισμα

«Ο κυπριακός λαός θα πεινάσει. Θα ζήσει εποχές πείνας και ανέχειας που δεν έζησε ποτέ στην πρόσφατη ιστορία του. Αυτό είναι δεδομένο, δεν είναι πρόβλεψη.

Οι νέοι μας θα μεταναστεύσουν, τα κοινωνικά προβλήματα θα αυξηθούν, η κατήφεια και η δυστυχία θα επικρατήσουν. Ο λαός μας θα καταντήσει επαίτης, ξεφτιλισμένος και αποσαθρωμένος οικονομικά και πολιτικά.

Αλλά κυρίως ξεφτιλισμένος ηθικά».
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης την κατάσταση στην Κύπρο μετά την έγκριση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως το σημερινό «ναι» της Κυπριακής Βουλής αποτελεί την πιο μεγάλη ήττα του κυπριακού λαού στα 8 χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του και χαρακτήρισε το Μνημόνιο «ως ένα αδιέξοδο μονόδρομο χωρίς παράθυρο διαφυγής».
Είπε πως ούτε η Βουλή, ούτε η Κυβέρνηση νομιμοποιούνται να έχουν τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την έγκριση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε πως πάντα υπήρχαν εναλλακτικές προτάσεις, απλώς έπεφταν σε αυτιά μη ακουώντων και αναφέρθηκε σε εναλλακτικές εισηγήσεις που κατέθεσαν οι Οικολόγοι, ακόμα και την κρίσιμη και χαοτική περίοδο μεταξύ των δύο αποφάσεων του Eurogroup.

Παρέπεμψε, επίσης, σε συγκεκριμένες προτάσεις που υποβλήθηκαν δημόσια από ομάδες εμπειρογνωμόνων, που εισηγούνται με διάφορες παραλλαγές την αποδέσμευση από το μνημόνιο και στην ανάγκη – αν χρειαστεί – την έκδοση εθνικού νομίσματος, ενός «κυπριακού ευρώ».

Εξήγησε ότι η πρόταση για το κυπριακό ευρώ δεν συνεπάγεται αντιπαράθεση ή ακόμα χειρότερα, έξοδο απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αρκεί μια συμφωνία βελούδινου διαζυγίου με την Ευρωζώνη, με προοπτική επανένταξης όταν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέψουν. Υπέδειξε μάλιστα ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας απαγορεύει να μας διώξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο εκτός της Τρόικας δρόμος είναι επαναστατικός και μεταρρυθμιστικός για την οικονομία και την κοινωνία. Γι’ αυτό θέλει κότσια. Θέλει αρετή και τόλμη. Αντίθετα ο εντός της Τρόικας δρόμος διατηρεί τα κατεστημένα, τα οποία άλλωστε η Τρόικα χρειάζεται για να επιβληθεί η ‘ομαλότητα των υποδούλων’ ή η κυπριακή ‘σιωπή των αμνών’», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο κύριο επιχείρημα των Οικολόγων για μη αποδοχή του Μνημονίου, ο κ. Περδίκης πως η κύρια διαφορά της Κύπρου είναι ότι είναι μια ημικατεχόμενη χώρα, με μια ανοικτή πληγή που λέγεται Κυπριακό, που βρίσκεται σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου και κάλεσε τους Βουλευτές να μην μετρήσουν μόνο τις προβλεπόμενες οικονομικές επιπτώσεις και τους δείκτες από την μια ή την άλλη επιλογή, αλλά κυρίως να εξετάσουν τις ευρύτερες επιπτώσεις στα εθνικά θέματα.

«Από παντού φτάνουν τα μηνύματα, από εχθρούς και φίλους, από τη Δύση και την Ανατολή: Προετοιμάζεται η συνολική λύση που θα συνδέει οικονομία, διαχείριση φυσικού αερίου και Κυπριακό», είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας πως «όσοι ισχυρίζονται ότι αν και εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο θα αντισταθούν, πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες αυτής της άρνησης στο χρονικό σημείο ένα ή δύο χρόνια από σήμερα, όταν δηλαδή η οικονομική εξαθλίωση, τα χρέη και η εξάρτηση μας από τη δανειακή σύμβαση θα είναι απείρως μεγαλύτερα από τη σημερινή μας κατάσταση και δεν θα υπάρχει καμία εναλλακτική πορεία».

Ανέφερε ακόμα πως ψηφίζει «όχι» γιατί το «ναι συνεπάγεται αθώωση των ενόχων και εφαρμογή του δόγματος «ό,τι έγινε, έγινε, πάμε παρακάτω, ας δουλέψουμε να εφαρμόσουμε τους όρους του Μνημονίου».

Οι ένοχοι, είπε, «δεν θα πληρώσουν και τα οικονομικά καθάρματα δεν θα φυλακιστούν», αντίθετα, «όσοι ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή, ανίκανοι ή αχάπαροι, θα συνεχίζουν να χαίρονται αξιώματα (π.χ. ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Δημητριάδης), με παχουλούς μισθούς και επιδόματα».

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε ότι οι Κυβερνώντες είναι «μη ακούοντες», ενώ αναφέρθηκε και σε όσους θυμούνται την καταστροφή του 1974 και κάνουν όνειρα για την γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, για να υποδείξει ότι τότε είπαμε «όχι» στην τουρκική επίθεση και στους Αμερικανοβρετανικούς σχεδιασμούς.

Έκανε λόγο για καταστροφολογική προπαγάνδα περί χρεοκοπίας, που ποτέ δεν τεκμηριώνεται και για παπαγαλάκια των μέσων ενημέρωσης, ορισμένα από τα οποία, όπως κατήγγειλε, έχουν εξαφανίσει τη φωνή των Οικολόγων.

Ο κ. Περδίκης καταλήγοντας είπε πως η Βουλή πρέπει να πει «όχι» και το Μνημόνιο να τεθεί σε δημοψήφισμα. «Η απόφαση αυτή θα είναι καθοριστική για το μέλλον και τη ζωή μας για τις επόμενες γενεές και όχι μόνο για τη σημερινή γενιά. Δεν νομιμοποιείται μια Κυβέρνηση, ή έστω η Βουλή, να έχουν τον τελευταίο λόγο», ανέφερε.