ΩΡΛ: Άμεση αφαίρεση αμυγδαλών σε παιδιά με μονόπλευρη υπερτροφία

ΩΡΛ: Άμεση αφαίρεση αμυγδαλών σε παιδιά με μονόπλευρη υπερτροφία

Οι Παιδο-Ωτορινολαρυγγολόγοι, συνιστούν την άμεση αφαίρεση των αμυγδαλών στα παιδιά για βιοψία, όταν υπάρχει μονόπλευρη υπερτροφία.

Κι αυτό γιατί, αν και σπάνιος, ο καρκίνος των αμυγδαλών στα παιδιά είναι περισσότερο επιθετικός.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν διάσημοι γιατροί που μετείχαν στο 14ο Διεθνές Συνέδριο των Ευρωπαίων Παιδο-Ωτορινολαρυγγολόγων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

«Για να γίνει η αμυγδαλεκτομή για βιοψία λόγω μονόπλευρης υπερτροφίας , όπως τονίστηκε στο συνέδριο, πρέπει απαραίτητα να πληρούνται τρία κριτήρια» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου (ΕΕΟΚΤ) και προσθέτει:

Τα κριτήρια αυτά είναι:

Να είναι διπλάσια σε μέγεθος η μια αμυγδαλή έναντι της άλλης
Η αύξηση του μεγέθους να γίνει μέσα σε 3 μέχρι 12 εβδομάδες
Να υπάρχει μονόπλευρη-σύστοιχη λεμφαδενίτιδα

Όπως διευκρινίζει ο κ. Αρτόπουλος, η αμυγδαλεκτομή για λόγους βιοψίας, γίνεται ώστε να αποκλεισθεί ενδεχόμενος καρκίνος. Κι αυτό γιατί, αν και σπάνιος, ο καρκίνος των αμυγδαλών στα παιδιά είναι περισσότερο επιθετικός.

Δημοσιευμένες μελέτες από το 1973 έως το 2014 ενοποιήθηκαν και απέδειξαν ότι στα παιδιά κάτω των 19 χρόνων 0,021 περιστατικά ανά 100.000 στο γενικό πληθυσμό είναι η πιθανότητα καρκίνου των αμυγδαλών. Ο συχνότερος ιστολογικός τύπος είναι το λέμφωμα nonHodgkin.

ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ

Η αμυγδαλεκτομή είναι μια επέμβαση ρουτίνας και γίνεται σήμερα με πολλούς τρόπους: ψαλίδι, διπολική διαθερμία, συνδυασμός των δύο, μέχρι ραδιοσυχνότητες και Laser!

Σε κάθε περίπτωση, η μέθοδος που ο χειρουργός επιλέγει να χρησιμοποιήσει εξαρτάται αφενός από τη φύση του περιστατικού και αφετέρου από την εμπειρία του.

Στόχος πάντα θα πρέπει να είναι η ασφαλής αφαίρεση των αμυγδαλών σε όσο το δυνατό λιγότερο χειρουργικό χρόνο, άρα και λιγότερη αναισθησία, ώστε η άμεση μετεγχειρητική πορεία του παιδιού να είναι η ιδανικότερη. Όμως ως επέμβαση μπορεί να έχει επιπλοκές, με την συχνότερη να είναι η αιμορραγία.

Η ηλικία των παιδιών για αμυγδαλεκτομή δεν αποτελεί καμία αντένδειξη και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να υπάρχει η ένδειξη. Συνηθέστερα όμως προτιμάται μετά την ηλικία των 3 χρόνων, εφόσον τα συμπτώματα το επιτρέψουν.

Το παιδί θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μια ημέρα ώστε να παρακολουθείται από το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και να εξοικειωθούν οι γονείς-συνοδοί με τον τρόπο σίτισης που θα ακολουθήσει το παιδί για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εκτός της μονόπλευρης διόγκωσης, οι κύριες ενδείξεις αφαίρεσης των αμυγδαλών είναι όταν το παιδί εμφανίζει:

Συνεχόμενο ροχαλητό κατά τον ύπνο, σταματάει η αναπνοή του και αφυπνίζεται προσωρινά. Στα παιδιά, ανεξαρτήτως της διάρκειάς τους, οι άπνοιες είναι παθολογικές. Αυτές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οφείλονται στην υπερτροφία των αμυγδαλών αλλά και στην υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) που συχνά συνυπάρχουν. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι, εκτός από το ροχαλητό, ο ανήσυχος ύπνος, οι εφιδρώσεις και η ημερήσια υπνηλία, η οποία εμφανίζεται μόνο στο 20% – 40% των περιπτώσεων και συνδυάζεται με κακή σχολική απόδοση και με απώλεια συγκέντρωσης. Σπανιότερα, σε ηλικίες μικρότερες των 3 χρόνων μπορεί να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη σε ποσοστό 5% – 10%

Λοίμωξη των αμυγδαλών (αμυγδαλίτιδα) 7 φορές το χρόνο ή 5 φορές το χρόνο για δύο συνεχόμενα χρόνια ή 3 φορές το χρόνο για τρία συνεχόμενα χρόνια. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: δυσκαταποσία, κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, πυρετός, διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό, δυσάρεστη αναπνοή, ένρινη ομιλία

«Εάν ο γιατρός κρίνει ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σημαντικότερα από τα οφέλη για το παιδί και πρέπει να βγάλει τις αμυγδαλές του, λόγω των παραπάνω ενδείξεων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθεί κάτι σημαντικό για τον οργανισμό του» αναφέρει ο κ Αρτόπουλος και καταλήγει

«Μπορεί οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια να βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, όμως και χωρίς αυτά το ανοσοποιητικό λειτουργεί μια χαρά. Άλλωστε, δεν έχει παρατηρηθεί κανένα ανάλογο πρόβλημα σε παιδιά των οποίων αφαιρέθηκαν οι αμυγδαλές ή τα κρεατάκια. Το αντίθετο μάλιστα. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται από τον οργανισμό του παιδιού μια εστία φλεγμονής».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ

Οι αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας, μια στην αριστερή πλευρά και μια στην δεξιά. Στα νεογέννητα είναι πολύ μικρές, σταδιακά όμως, καθώς το παιδί μεγαλώνει και μέχρι την ηλικία των έξι ή επτά χρόνων, οπότε το αναπνευστικό του είναι εκτεθειμένο σε ποικιλία λοιμωδών παραγόντων και μικροοργανισμών, μεγαλώνει και το μέγεθός τους.

Οι αμυγδαλές θεωρούνταν από τις παλιότερες γενιές ως “φίλτρο του οργανισμού”, που συγκρατεί κατά κάποιο τρόπο τα βακτήρια και τους ιούς. Η αλήθεια είναι ότι, στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του παιδιού, βοηθούν στην αντιμετώπιση και στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προσπαθούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν λοίμωξη. Μετά την πάροδο των δύο ετών και εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια.