Κατά πλειοψηφία, ψηφίστηκε σήμερα από το Θερινό Τμήμα της Βουλής των Ελλήνων, η επίμαχη τροπολογία του Πολυνομοσχεδίου, που αφορά ριζικές αλλαγές στο νόμο, που ίσχυε μέχρι τώρα για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Αποχώρησαν από τη συζήτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, που μίλησαν για «έγκλημα στον χώρο του Τύπου», που διαπράττεται «από την κυβέρνηση που θέλει να διαμορφώσει νέες σχέσεις με το μιντιακό σύστημα».
Ταυτόχρονα, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μαζί και με όλες τις συναφείς Ενωσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ όλης της χώρας, κήρυξε 24ωρη απεργία, που τελειώνει αύριο 6/8 στις 10 το πρωί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην επίμαχη τροπολογία, θεωρώντας ότι αυτή «δημιουργεί ολιγοπώλια στο χώρο του Τύπου και οδηγεί στη χειραγώγηση της ενημέρωσης».
Η τροπολογία που αφορά τα ΜΜΕ, εντάχθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, «Οι Άγιοι Ανάργυροι».
Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς, όπου και καθιερώνεται η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις.
Επίσης, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου, του αγγελιόσημου, του ΦΠΑ, των άμεσων και έμμεσων φόρων για τις διαφημιστικές πράξεις, καθώς και για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως Μέσων για την προβολή αυτών.
Παράλληλα, ρυθμίζονται και ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και ορίζεται ποιες συμπράξεις (οριζόντιες ή κάθετες) δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Ουσιαστικά, καταργούνται οι ρυθμίσεις του 2007, που απαγόρευαν κάθε σύμπραξη μεταξύ επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης.
Μπορεί δηλαδή, κάποιος να εργάζεται σε ένα ή περισσότερα Μέσα ομίλου επιχειρήσεων του ιδίου ιδιοκτήτη (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, ίντερνετ, κ.λπ.) χωρίς να είναι εκείνος υποχρεωμένος, όπως ισχύει ως τώρα, να κάνει διαφορετικές συμβάσεις με τον εργαζόμενο.
Στην τροπολογία αναφέρεται ότι επιτρέπονται κατ` εξαίρεση συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων, καθώς συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας, ιδίως μέσω της από κοινού αξιοποίησης οικονομικών πόρων, τεχνολογικών μέσων, μέσων παραγωγής και τεχνολογικού εξοπλισμού ή σχετικά με τη διαχείριση, παραγωγή, εκμετάλλευση ή διανομή προγραμμάτων ή περιεχομένου, τη συλλογή, διανομή και πρακτόρευση υλικού επικαιρότητας ή για την πρακτόρευση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου για περισσότερα του ενός Μέσα, εφόσον δεν έχουν αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Για παράδειγμα, ένας ειδησεογραφικός ραδιοφωνικός σταθμός μπορεί να μετατραπεί, εάν το θελήσει ο ιδιοκτήτης, σε μουσικό, χωρίς αυτό να επηρεάζει την άδεια λειτουργίας του, ασχέτως εάν αυτή εκδόθηκε με συγκεκριμένο αντικείμενο.
Μάλιστα, προβλέπεται ότι στο πλαίσιο της κοινής διεύθυνσης τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί σταθμοί που βρίσκονται κάτω από κοινό έλεγχο θα μπορούν: να χρησιμοποιούν από κοινού ή να ανταλλάσσουν πόρους όπως διευθυντικά στελέχη και απασχολούμενο δυναμικό, εξοπλισμό, τεχνικές και άλλες διευκολύνσεις.
Οι ενώσεις δημοσιογράφων και τεχνικών πιστεύουν ότι ως άμεσο αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων, «χιλιάδες εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα χάσουν τη δουλειά τους», και μάλιστα σε έναν χώρο που έχει ήδη, όπως επισημαίνουν, το 60% των δημοσιογράφων έχει ήδη μείνει χωρίς εργασία.
Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ.