Με τις 35 ψήφους των παρόντων Βουλευτών ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγων και Ζαχαρία Κουλία ψηφίστηκε σε νόμο η αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, εκ των οποίων οι δύο θα είναι εκτελεστικοί σύμβουλοι, η πρόταση νόμου με την οποία καθορίζεται ως κοινή αρχή.
Εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ και ο Βουλευτής Νίκος Κουτσού (19 ψήφοι).
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε να αναβληθεί η ψηφοφορία για να διευκρινιστούν νομοτεχνικά θέματα. Το αίτημα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.
Ο πρωτεργάτης της πρότασης νόμου Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διατύπωσε τη θέση ότι το θέμα έχει εξαντληθεί. Την ίδια θέση διατύπωσε και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα ενώ ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για άλλη καθυστέρηση.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Πρόδρομου ανέφερε ότι οι διοικητικοί σύμβουλοι πρέπει να διορισθούν με προσοχή, ενώ σχολιάζοντας αναφορά σε εγκάθετους, είπε πως θα είναι το ίδιο εγκάθετοι όσο και ο Διοικητής. Είπε ακόμα ότι το πρόβλημα για το εξωτερικό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είχαμε επιτροπή ελέγχου στην Κεντρική Τράπεζα και ότι με το νόμο που θα ψηφιστεί θα έχουμε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι οι προτάσεις δεν έχουν σχέση με το θεσμό, αλλά με τα άτομα που υπηρετούν και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα προσφέρει επαρκή εταιρική διακυβέρνηση στην ΚΤ. Ο κ. Ευαγόρου συνεχίζοντας είπε ότι το ΑΚΕΛ πρώτο θέλησε να θέσει θέμα της μονοκρατορίας του Διοικητή της Κεντρικής. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι επιχειρείται με διορισμούς περισσότερων να εξασφαλίζονται πλειοψηφικές αποφάσεις σε κρίσιμες περιόδους για την οικονομία και το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου είπε ότι ο νόμος αυτός θα επιφέρει διοικητική αναστάτωση στην Κεντρική Τράπεζα. Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έχει εκφράσει σφοδρότατες αντιδράσεις για το θέμα και πως τίθεται το ερώτημα εάν είναι δυνατό να ζητούμε κατανόηση της Τρόικας όταν προκαλούμε, στέλνοντας το μήνυμα στην Τρόικα και τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ότι πλήττεται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας με τοποθέτηση εγκαθέτων.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, αναφέροντας ότι η λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας χρήζει αλλαγών και εκσυγχρονισμού, είπε “Ζητήσαμε αναβολή για την ενδυνάμωση κάποιων νομοτεχνικών θεμάτων”. Είπε ότι η επίσπευση και η υποδαύλιση ζητημάτων θα συνεχίσουν να αμαυρώνουν την Κύπρο και ευχήθηκε όπως οι επόμενες μέρες δεν έλθει επιστολή από την ΕΚΤ για αυτήν την ενέργεια όπως και να μην μας βγει ξινή αυτή η τροποποίηση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος διατύπωσε τη θέση ότι δεν συνιστά παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ΚΤ η πρόταση νόμου, αλλά θα την ενισχύσει με έμπειρους συμβούλους. Πρόσθεσε ότι οι χαρακτηρισμοί αδικούν τους εισηγητές της πρότασης νόμου όπως αδικούν και αυτούς που θα διοριστούν. Ακούστηκαν οι απόψεις της ΕΚΤ σε εποικοδομητικό κλίμα και οι εισηγήσεις της έχουν αφομοιωθεί στο κείμενο του νόμου, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι η ΕΚΤ δεν επιδιώκει να έχει λόγο σε θέματα που άπτονται της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι ως θέμα αρχής όσο πιο πλουραριστική είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων τόσο πιο αντικειμενική και δημοκρατική γίνεται. Πρόσθεσε ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα εάν υπάρχει ενδεχόμενο κάποιοι να επιχειρήσουν να τοποθετήσουν τους δικούς τους στο ΔΣ της ΚΤ σημειώνοντας ότι η ΕΔΕΚ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η ΕΚΤ συμφωνεί με το νόμο. Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές που θα επιφέρει στη δομή του θεσμού σήμερα δεν είναι αρκετές αλλαγές για την αποτελεσματικότητα στην εποπτεία και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια.
Ο Γιώργος Περδίκης είπε πως η πρόταση νόμου είναι εκσυγχρονιστική στη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας και καθιστά πλουραλιστική και δημοκρατική την Κεντρική Τράπεζα.