Ψηφίστηκαν δύο νόμοι οι οποίοι διέπουν τη διαδικασία διορισμού των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, καταψηφίζοντας τρίτη πρόταση νόμου που ήταν στην ημερήσια διάταξη, η οποία έθετε όριο ηλικίας για διορισμό στα ΔΣ το 65ο έτος.
Προηγήθηκε η ψηφοφορία επί αριθμού τροπολογιών που κατατέθηκαν, οι οποίες απορρίφθηκαν.
Οι προτάσεις νόμου που υπερψηφίστηκαν προέκυψαν από σύνθεση των θέσεων των κομμάτων σε προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΚΣ ΕΔΕΚ.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι η νομοθεσία όπως είχε διαμορφωθεί ,θα απαλλάξει τους Ημικρατικούς Οργανισμούς από τα βαρίδια της κομματοκρατίας και πληροί τους βασικούς στόχους που ήθελε να ικανοποιήσει η ΕΔΕΚ.
Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε δύο τροπολογίες με στόχο να δοθεί δικαίωμα στους πολίτες να προσφέρουν και προτείνει να δημοσιοποιούνται τα προσόντα διορισμού των μελών έκαστου ημικρατικού οργανισμού και η ενημέρωση της Βουλής σε χρονικό διάστημα 15 ημερών πριν από το διορισμό για τα πρόσωπα που θα διοριστούν.
Οι τροπολογίες απορρίφθηκαν 5 ψήφους υπέρ των τροπολογιών και 44 εναντίον.
Τροπολογίες κατέθεσε και ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδικής. Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Περδίκης είπε ότι οι τροπολογίες στοχεύουν στην αποκομματικοποίηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, η οποία διαδραμάτισε το καθοριστικό ρόλο στην απαξίωση των οργανισμών αυτών, αναφέροντας ότι με τη μία τροπολογία του πρότεινε να απαγορεύεται η συμμετοχή κομματικών στελεχών στα ΔΣ των Ημικρατικών.
Με τη δεύτερη τροπολογία, ο κ. Περδίκης εισηγήθηκε την ποινικοποίηση της κατάθεσης από τα κόμματα καταλόγου υποψηφίων.
Υπέρ των τροπολογιών Περδίκη ψήφισαν ο Ζαχαρίας Κουλίας και ο κ. Περδίκης, κατά ψήφισαν 44, ενώ υπήρξαν 3 αποχές από τους Βουλευτές της ΕΔΕΚ.
Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού εισηγήθηκε όπως η επιλογή των μελών των ΔΣ γίνεται από επιτροπή που θα προκαθοριστεί και όχι την εκάστοτε Κυβέρνηση, αναφέροντας ότι πρέπει να διασφαλίζεται ότι κατέχουν τη γνώση για να υπηρετήσουν τους οργανισμούς στους οποίους διορίζονται.
Από την Ολομέλεια της Βουλής απορρίφθηκε και η προφορική τροπολογία που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου, για να μεσολαβούν 90 μήνες για το διορισμό μετά από δύο θητείες σε ΔΣ, ώστε κάποιος που υπηρέτησε σε ημικρατικό να μπορεί να διοριστεί εκ νέου.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ συγκλίνει προς τη φιλοσοφία της τροπολογίας του ΔΗΚΟ, που στοχεύει στη διευκόλυνση των νέων ανθρώπων να διεκδικήσουν διορισμό, παρατήρησε ότι στη σύσκεψη αρχηγών συμφωνήθηκε η περίοδος 60 μηνών για δύο θητείες και παρατήρησε ότι πρέπει να επικρατήσει «ο λόος του αδρώπου».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ζήτησε να τροποποιηθεί το λεκτικό που αφορά το διορισμό στα ΔΣ σε σχέση με τη εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, και να απαγορευθεί ξεκάθαρα ότι όσοι απηλλάγησαν της στρατιωτικής θητείας για λόγους ψυχικής υγείας να μην δικαιούνται διορισμού.
Τελικά απέσυρε την πρόταση του αναφέροντας ότι ο στόχος να αποκλειστούν αυτοί που «παίζουν πελλό» να ρυθμιστεί με τη νομοθεσία για τη φυγοστρατία.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού διατύπωσε τη θέση ότι δεν πρέπει να επηρεαστεί η αρχιτεκτονική του συμφωνηθέντος κειμένου.
Αναφορικά με την πρόταση νόμου για όριο ηλικίας των προσώπων που διορίζονται στα ΔΣ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η πρόνοια είναι αντισυνταγματική. «Αν εφαρμόσουμε αυτό τον κανόνα να τον εφαρμόσουμε και στην περίπτωση των βουλευτών». «Να βάλουμε και τους εαυτούς μας», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «μιλούμε για διορισμούς χωρίς αμοιβή, που δεν σχετίζονται με αντιμετώπιση της ανεργίας» και συμπλήρωσε ότι η πρόνοια είναι αντισυνταγματική.
Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε επίσης και το δωδεκατημόριο του Ιανουαρίου για όλους τους Ημικρατικούς Οργανισμούς.