Χριστοφίδης: Υπέγραψαν συμφωνία και εκ των υστέρων ζητούν αποδέσμευση του κονδυλιού!
Δηλώσεις Χρίστου Χριστοφίδη, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού
Για ακόμη μία φορά, σήμερα, ακούσαμε πράγματα και θαύματα, σε σχέση με διαδικασίες που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση, αλλά και για το που παραπέμπουν αυτές οι διαδικασίες και όχι μόνο.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να λεχθεί πως, μελέτες που έχουν να κάνουν με συμφωνίες του κράτους αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, είναι ιδιαίτερα σημαντικές αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμες.
Για ένα θέμα το οποίο εξετάστηκε ως απλή αποδέσμευση κονδυλίου, ακούσαμε σήμερα ότι δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία για ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία την διεξαγωγή μελέτης σε σχέση με τις συμφωνίες του κράτους για τα αεροδρόμια και παρανόμως πριν αποδεσμευτεί το κονδύλι, έσπευσε η κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία με την εν λόγω εταιρεία.
Ταυτόχρονα, ο Γενικός Ελεγκτής κατήγγειλε στην Επιτροπή Οικονομικών, ότι Έκθεση την οποία είχε εμπιστευτικά αποστείλει στην ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, είχε διοχετευτεί στην εταιρεία με την οποία η κυβέρνηση θα κάνει διαπραγματεύσεις που αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Με αποτέλεσμα, ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής να γίνει δέκτης σχολίων την επομένη ημέρα, από στέλεχος της εν λόγω εταιρείας.
Αυτά όλα, εκτός του γεγονότος ότι μπορούν να χαρακτηριστούν ως απαράδεκτα, δημιουργούν και πάρα πολύ μεγάλες ανησυχίες. Κατά πόσο δηλαδή, στις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις γίνονται από αυτήν την κυβέρνηση διασφαλίζονται τα συμφέρονται του λαού και της πατρίδας, ή άλλα συμφέροντα που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους.
Έχουμε πει και σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, ότι από την στιγμή που υπάρχει έκδηλη παρανομία, δεν μπορεί να αποτελεί μόνο θέμα της Επιτροπής Οικονομικών, δηλαδή αν θα εγκρίνει ή όχι το εν λόγω κονδύλι, αλλά πλέον είναι και θέμα της Γενικής Εισαγγελίας.
Για ακόμη μία φορά θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση για όλα όσα ακούμε. Για τα πολύ – πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν στον τόπο.
Συνταξιοδοτικό: Ασυνεννοησίας συνέχεια
Στην Επιτροπή Οικονομικών σήμερα συνεχίστηκε η συζήτηση για το Συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Και ενώ έρχεται για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση με την θέση ότι επείγεται να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατόν, με τα κόμματα να ανταποκρίνονται, διότι η όποια αργοπορία δημιουργεί επιπλοκές και προβλήματα σε συμπολίτες μας, την ίδια στιγμή παρουσιάζονται πως δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα Υπουργεία, για πολύ στοιχειώδη θέματα.
Σήμερα, παρακολουθήσαμε το τρίτο μέρος του επεισοδίου σε σχέση με τους Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς, όπου άλλα λέει το Υπουργείο Άμυνας και άλλα το Υπουργείο Οικονομικών. Με αποτέλεσμα, να προσπαθούν οι βουλευτές να καταλάβουν, ποια είναι τελικά η θέση της κυβέρνησης!.
Η δική μας βούληση είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το τι ψηφίζεται και να μην θυματοποιηθούν χιλιάδες συμπατριώτες μας μέσα από εξαιρέσεις ή προβλήματα στο νομοσχέδιο.
Εγείραμε σήμερα κατά την συζήτηση, εκτός από το θέμα των συμβασιούχων υπαξιωματικών και το θέμα την έναρξης ισχύος του νομοσχεδίου, αφού υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης ένα κενό. Γιατί, ενώ υπήρξε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους πριν από ένα χρόνο, το νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις πρόνοιες της, κατατέθηκε με ένα χρόνο καθυστέρηση. Με αποτέλεσμα, εν τω μεταξύ να έχουν αφυπηρετήσει εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να είναι δικαιούχοι. Ως εκ τούτου, τίθεται θέμα αναδρομικότητας.
Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε μία βασική θέση αρχής για το ΑΚΕΛ. Την ανάγκη για κατάργηση του πέναλτι, της τιμωρίας του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Είναι μία πρόνοια η οποία, εκ των πραγμάτων πλέον, είναι ξεπερασμένη, είναι άδικη και θα πρέπει αυτή η στρέβλωση να διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης έχει εξαντλήσει τα όρια του
Εκτός των πιο πάνω, έχουμε εξετάσει και την Στρατηγική, η οποία παρουσιάστηκε από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου. Είναι ξεκάθαρο ότι, το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης έχει εξαντλήσει τα όρια του. Δεν μπορούμε πλέον, ούτε την οικονομία της αρπαχτής με την πώληση διαβατηρίων να έχουμε, ούτε την οικονομία που θα εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουριστικό ή παρεμφερείς τομείς, οι οποίοι είναι ευάλωτοι, όπως είδαμε την περίοδο της πανδημίας ή από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο τόπος χρειάζεται μία οικονομία η οποία να στηρίζεται σε γερούς πυλώνες, στην παραγωγή, σε παραδοσιακούς τομείς οι οποίοι θα ενισχυθούν και θα εκσυγχρονιστούν. Από την γεωργοκτηνοτροφία μέχρι την μεταποίηση και την βιομηχανία, μέχρι τον τομέα της παροχής υπηρεσιών και τον τουρισμό. Χρειαζόμαστε να οικοδομήσουμε μία οικονομία στηριζόμενοι στη πράσινη ανάπτυξη, όχι με λόγια και διακηρύξεις, αλλά με έργα. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την πράσινη ανάπτυξη και να μην προωθείται το Σχέδιο για τον Ακάμα, ή να κτίζουμε στις Σπηλιές, ή να βάζουμε τα εργοστάσια ασφαλτικών σε κατοικημένες περιοχές. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται.
Κλείνω με κάτι πολύ σημαντικό. Η οικονομία είναι οι άνθρωποι. Ανάπτυξη θα πρέπει να έχουμε, όχι για να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά για να ευημερούν οι άνθρωποι. Άρα, είναι πολύ βασικό στοιχείο, της όποιας Στρατηγικής, το πως θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, πως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, τα οποία σήμερα υπό το βάρος της ακρίβειας πιέζονται απίστευτα, θα στηριχθούν, ώστε να έχουν το μέρος που τους αναλογεί από την εν λόγω ανάπτυξη.