Χριστοδουλίδης: Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα διαπραγματευτή

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του φιλανθρωπικού καλαθοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της ομάδας του Προεδρικού Μεγάρου και του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που τον φέρουν να διαδέχεται τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, είπε ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα διαπραγματευτή.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέμα διαδοχής του.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς αν ισχύουν οι πληροφορίες που τον θέλουν να διαδέχεται τον κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε ότι «έχουμε διαπραγματευτή.

Ο κ. Μαυρογιάννης είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου και αν εκλεγεί ο κ. Μαυρογιάννης – κάτι για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά ως Κυπριακή Δημοκρατία – θα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντα του περί τα τέλη Αυγούστου.

Μέχρι τότε, και αν προκύψει η ανάγκη, δεν θα μας απασχολήσει το συγκεκριμένο θέμα. Αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνω, έχουμε διαπραγματευτή και γίνονται κάθε βδομάδα σχεδόν τρεις συναντήσεις ανάμεσα στους διαπραγματευτές». Πρόσθεσε ότι «δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα διαπραγματευτή».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στα κατεχόμενα φαίνεται να υπάρχει τώρα μια πιο σκληρή γραμμή στο Κυπριακό και ερωτηθείς αν αυτό θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «οφείλω να πω ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, σχεδόν καθημερινά, όπως διαμορφώνονται στις κατεχόμενες περιοχές. Αναμφίβολα και ως γενικότερο σχόλιο θα έλεγα ότι, η επικράτηση ομάδων, οι οποίες δεν υποστηρίζουν τον επιδιωκόμενο στόχο, όπως αυτός καθορίζεται μέσα από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είναι μια εξέλιξη που θα πρέπει να μας ικανοποιεί. Από κει και πέρα δεν υπάρχει καμιά διάθεση εμπλοκής στα εσωτερικά της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Το Κυπριακό θα επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από κει θα κριθεί η όλη πορεία των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που κάνει λόγο για έγγραφο που κατατέθηκε από τους διαπραγματευτές στην Κομισιόν, σε σχέση με τη διασφάλιση της λειτουργικότητας της λύσης από την πρώτη μέρα της εφαρμογής της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρώτη μέρα της λύσης είναι κάτι που συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από δική μας επιμονή, μετά από θέση που προέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε επίσκεψη τους στις Βρυξέλλες, που έγινε πριν από περίπου δύο μήνες, οι δύο διαπραγματευτές υπέβαλαν στην Επιτροπή τα θέματα εκείνα που θα πρέπει να συζητηθούν το συντομότερο δυνατόν στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και είναι θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά την επίλυση του Κυπριακού. Άρα, να δοθεί η προτεραιότητα σε εναρμόνιση με το κεκτημένο σε εκείνες τις αρμοδιότητες που αφορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Γίνεται μια συζήτηση στην Τεχνική Επιτροπή για εναρμόνιση των κατεχόμενων περιοχών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μιλάμε πάντοτε για μετά τη λύση του Κυπριακού και στη βάση του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Και τα θέματα που αναμένεται να είναι ομοσπονδιακής αρμοδιότητας έχουν προτεραιότητα στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτής της Επιτροπής».

Ερωτηθείς αν τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν τα ζητήματα που ανησυχούν την πλευρά μας περισσότερο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι θέματα που μας ανησυχούν. Είναι θέματα που θα είναι αρμοδιότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και θα πρέπει από την πρώτη μέρα να υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας. Για παράδειγμα, τα τελωνεία, σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα, που θα είναι ομοσπονδιακής αρμοδιότητας. Άρα, θα πρέπει να υπάρχει ετοιμασία όλων των Υπηρεσιών έτσι που σε μια ενδεχόμενη λύση, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της να μπορεί αυτή η λύση να λειτουργήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Ερωτηθείς πού έγκειται ο ρόλος της ΕΕ στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ και μετά την επίλυση του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ «επιθυμεί – και είναι μια λογική εξέλιξη – τα κράτη της να μπορούν να λειτουργούν ορθά και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν ως κράτη μέλη, αλλά και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, όπως προκύπτουν από την ιδιότητα τους ως κράτη μέλη της ΕΕ».