Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, είχε σήμερα, στα Ηνωμένα Έθνη, διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντηση του με τον κ. Δένδια ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών, ειδικότερα αυτή τη βδομάδα θα είναι καθοριστικής σημασίας τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα γίνουν για τη μετέπειτα πορεία του Κυπριακού.
Ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και στις συναντήσεις που θα γίνουν και με την Τουρκία, και με άλλες τρίτες χώρες, αλλά και με τον ΓΓ των ΗΕ είναι η ανάγκη συνέχισης της διαπραγμάτευσης από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, με ένα και μοναδικό στόχο, τη λύση όπως καθορίζονται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όσον αφορά τη δική μας πλευρά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα στο πλαίσιο που έχω προαναφέρει.
Θέλω να εκφράσω την ευαρέσκεια μας για τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και μέσα από τις επαφές που θα γίνουν με την Τουρκία, αλλά και με τον ΓΓ.
Εκείνο που μας ενδιαφέρει φυσικά περισσότερο είναι να υπάρξει αποτέλεσμα και ευελπιστούμε, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, διότι είναι εφικτό. Αν πραγματικά όλοι επιθυμούμε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό θα υπάρξει αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς για τη στιχομυθία που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο κτήριο των ΗΕ νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όπως είπα και στον κ. Τσαβούσογλου, μία είναι η επιλογή, ένας και μόνος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος και αυτός είναι αυτός που περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Από εκεί και πέρα αν η Τουρκία έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο θα πρέπει να το μεταφέρει αυτό στον ΓΓ. Από δικής μας πλευράς, για ακόμη μια φορά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Ερωτηθείς ποια είναι τα συμπεράσματα του από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Χριστοδουίδης είπε ότι «είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλη μορφή λύση. Αλλά δεν μπορεί η Τουρκία να πράξει κάτι τέτοιο αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των άλλων μερών.
Και είναι σημαντικό να επαναλάβουμε – δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε – ότι δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε στόχος για άλλη μορφή σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο. Αυτό, πρώτο, θα μεταφέρει ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ, το δεύτερο είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αξιοποιηθεί και τρίτο, διότι πριν τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας υπήρξε συνάντηση με Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ξεκάθαρη η στήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα των Μονίμων Μελών όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη μορφή της λύσης».
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας είπε ότι «συναντήθηκα και πάλι για πολλοστή φορά με τον αγαπητό συνάδελφο, φίλο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και το κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο συντονισμός μας στα πολλά θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών μας, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
Θα συναντηθούμε και πάλι την Παρασκευή όταν θα δούμε και τον Αιγύπτιο συνάδελφο μας. Συζητήσαμε για τις προοπτικές επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ κα Λουτ και μάλιστα για τη συνέχιση τους από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Παρά τη συνεχή εποικοδομητική στάση που τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία δεν τηρεί μια ανάλογη αντιμετώπιση, δεν βοηθάει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Εφόσον οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί γίνουν, δηλαδή η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο Ερντογάν, και μετά η δική μου με τον κ. Τσαβούσογλου, η ελληνική πλευρά θα θέσει ξεκάθαρα προς την Τουρκία την ανάγκη δικής της συνεργασίας στην επανέναρξη των συνομιλιών.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτό απαιτεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο επίλυσης των διαφορών».