Ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης,απαντώντας σε ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, ανέφερε ότι συνεχίζει σήμερα να υπηρετεί ως υπάλληλος της ΣΕΔΙΠΕΣ κάτω από το ίδιο συμβόλαιο με αμοιβή 200.000 ευρώ το χρόνο και χρήση αυτοκινήτου.
Ο ίδιος είπε υπολογίζει ότι αύριο θα λάβει την επιστολή για τερματισμό των υπηρεσιών του. Όπως ανέφερε παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιο του διακόπηκε μονομερώς από την Επιτροπεία, του ζητήθηκε να παραμείνει για ακόμη έξι μήνες.
Παράλληλα ανέφερε ότι το 2013 αποχώρησε από την Τράπεζα Κύπρου μέσω του εθελούσιου σχεδίου αποχώρησης καθώς ένιωθε ότι λόγω της κατάστασης στην τράπεζα οι επαγγελματικές του προοπτικές ήταν περιορισμένες. Για τον διορισμό του στον Συνεργατισμό, μεσολάβησαν 3,5 μήνες.
Το υπηρεσιακό αυτοκίνητο
Αναφορικά με το υπηρεσιακό όχημα που χρησιμοποιούσε ο κύριος Χατζηγιάννης είπε ότι “όλοι οι πρόεδροι των μεγάλων τραπεζών έχουν υπηρεσιακό αυτοκίνητο.”
“Η απόφαση λήφθηκε από την Επιτροπή Αμοιβών. Είχε να κάνει γενικά με τα καθήκοντα που εκτελούσα ως Πρόεδρος, με συνεχείς επαφές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Το προηγούμενο καθεστώς ήταν διαφορετικό, γιατί ο προηγούμενο Πρόεδρος του ΔΣ ήταν και Γραμματέας ΣΠΙ, και είχε ήδη υπηρεσιακό αυτοκίνητο.”
Χωρίς γραφείο, αλλά με προσλήψεις βοηθών
Ο κύριος Χατζηγιάννης είπε ότι “ο Συνεργατισμός αντιμετώπιζε σωρεία προβλημάτων. Επιτροπεία και Πρόεδρος είχαν φοβερές ευθύνες και αναβαθμισμένο ρόλο. Είθισται, να υπάρχει και ένα γραφείο Προέδρου να υποστηρίζει τις δομές. Δεν υπήρχε τίποτα.” Ερωτηθείς αναφορικά με την πρόσληψη Φιλιππίδη, ο Πρώην Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού εξήγησε ότι ήτα λόγω του φόρτου εργασίας. “Η θέση του εγκρίθηκε από την ίδια επιτροπεία και ακολούθως μέσα από συνεντεύξεις. Ο κ. Φιλιππίδης πιθανότατα να συμμετείχε σε επιτροπές. Πολύ άξιο και καταρτισμένο στέλεχος της τράπεζας που μπορούσε να τη βοηθήσει σε διαφορά θέματα, με την παρουσία του. Το προσωπικό που προσλήφθηκε κατά την προεδρία μου, με ακολούθησαν όταν είχα αναλάβει τη θέση τη Του ΓΔ στη ΣΚΤ.”
Επίσης, η Ερευνητική Επιτροπή ανέδειξε σήμερα τις δύο πειθαρχικές διαδικασίες που αφορούν τον Νικόλα Χατζηγιάννη.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ρώτησε τον κ. Χατζηγιάννη για τις δύο διαδικασίες για τις οποίες ο κ. Χατζηγιάννης θεώρησε ότι δεν επιβλήθηκε οποιαδήποτε ποινή.
Η πρώτη, σύμφωνα με επιστολή από την Τράπεζα Κύπρου, που κατείχε ο κ. Αρέστη, αφορούσε την πρώην Λαϊκή, όπου εργοδοτείτο ο κ. Χατζηγιάννης και εντός του 2011, όπως αναφέρεται, παρενόχλησε διαιτητή για ποδοσφαιρικό αγώνα από το τηλέφωνο του γραφείου του και του επιβλήθηκε προφορική επίπληξη. Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε ότι υπήρξε πειθαρχική Επιτροπή από την Λαϊκή Τράπεζα.
Η δεύτερη πειθαρχική διαδικασία αφορά πληρωμές που επέτρεψε ο κ. Χατζηγιάννης να γίνουν σε δικηγορικό γραφείο, ύψους 301.200 ευρώ στις 4.4.2013 και ενώ η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου απαγόρευε να γίνουν πληρωμές. Επίσης δεν απέτρεψε πληρωμή επιταγών της ίδιας εταιρείας αξίας περίπου 6000 ευρώ. Η διαδικασία δεν προχώρησε αφού στις 16 Ιουλίου του 2013 ο κ. Χατζηγιάννης υπέβαλε αίτηση για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης.
Ο κ. Χατζηγιάννης δεν αρνήθηκε ότι υπήρξε το όλο περιστατικό, αλλά όπως είπε, δεν επιβλήθηκε ποινή για αυτό. Πρόσθεσε ότι παρά τα περιστατικά για τα οποία ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο ίδιος εγκρίθηκε με τη διαδικασία καταλληλότητας του fit and proper με την υπογραφή του ίδιου του Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ όπως είπε ήταν υπό διαρκή αξιολόγηση από την ΕΚΤ μέχρι το 2018.