Σε πρόγευμα εργασίας με δημοσιογράφους, που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου τόνισε ότι η Κύπρος θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζει τη διαφοροποίηση του οικονομικού της μοντέλου έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένη για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «να πάει όρθια και όχι συρόμενη».
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου, η ΕΕ βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγών αναφορικά με θέματα φορολογίας, κάτι που θα επιδράσει και στην κυπριακή οικονομία, η οποία βασίζεται στη χαμηλή φορολογία ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
«Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει οδός διαφυγής, είτε υπερασπίζεται κανείς αυτό το πράγμα είτε όχι, νομίζω ότι προς τα εκεί θα κινηθούν τα πράγματα συν τω χρόνω και πιστεύω ότι η Κύπρος θα πρέπει να πάει όρθια αντί να πάει συρόμενη», ανέφερε.
Ο κ. Χατζηγεωργίου είναι Αντιπρόεδρος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, μέλος στην επιτροπή Αναφορών και αναπληρωτής στην εξεταστική επιτροπή «Pana» για τη διερεύνηση καταγγελλόμενων παραβιάσεων και περιπτώσεων κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή
Ήδη η διαρροή των εγγράφων του Λουξεμβούργου (Luxleaks) και των εγγράφων του Παναμά (Panama Papers) έχει κινητοποιήσει τόσο την Ευρωβουλή όσο και την Κομισιόν, με τους θεσμούς να προωθούν την κοινή ενοποιημένη εταιρική φορολογική βάση, ενώ η Κομισιόν κρατά μια επιθετική στάση κατά των φορολογικών αποφάσεων (tax rulings), που επιτρέπει τη φορολόγηση ενός διασυνοριακού εταιρικού ομίλου σε μια χώρα με μειωμένη φορολογία τη στιγμή που ο τζίρος του δημιουργείται σε άλλη χώρα της ΕΕ όπου η φορολογία είναι ψηλότερη.
Ήδη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προωθούν την υπαγωγή των θεμάτων φορολογίας στα θέματα ειδικής πλειοψηφίας αντί ομοφωνίας στο Συμβούλιο Υπουργών.
«Θα πρέπει η Κύπρος να αναλογιστεί από τώρα ποιες άλλες οικονομικές βιομηχανίες μπορεί να αναπτύξει έτσι ώστε να καταφέρει να συγκρατήσει εισοδήματα για τη χώρα, όπως την έρευνα και καινοτομία και το θέμα των βιολογικών προϊόντων και καλλιεργειών», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.
Λέγοντας ότι όλοι λένε πως οι όποιες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αφορούν ένα ενιαίο φορολογικό συντελεστή, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ λέει ότι ο ίδιος πιστεύει ότι «πίσω από το μυαλό τους είναι». Συμπλήρωσε όμως ότι δεν το βλέπει να γίνεται άμεσα, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Σύμφωνα με την έκθεση της Pana, η Κύπρος χάνει γύρω στα €2 δις ετησίως λόγω της μαύρης οικονομίας, ενώ τα χαμένα έσοδα από τη φοροδιαφυγή στην ΕΕ αγγίζουν το €1 τρις.
Όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγμτέυσεις με τη Τουρκία, είπε ότι θα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μετά τις προεδρικές εκλογές, καθώς η Τουρκία σε κάποιο στάδιο θα επισημοποιήσει τη διακοπή των σχέσεων με την ΕΕ, και σε εκείνο το στάδιο θα εξετάσει την προσάρτηση των κατεχομένων.
Εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης του σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών έχουν διαρραγεί και σε μερικά χρόνια από σήμερα θα διακοπούν εντελώς, με την πλευρά της Τουρκίας να επισημοποιεί τη διακοπή αυτή, εκτιμά ο κ. Χατζηγεωργίου.
«Η Τουρκία εκείνη τη στιγμή δεν θα αποφύγει να σκέφτεται την προσάρτηση των κατεχομένων και νομίζω ότι σε εκείνη τη χρονική στιγμή του μέλλοντος θα έχουμε μπροστά μας ένα κίνδυνο, η διαχείριση του οποίου δεν θα βρίσκεται στα χέρια μας», πρόσθεσε ο Ευρωβουλευτής.
Ο κ. Χατζηγεωργίου προτείνει «αυτό τον κίνδυνο του μέλλοντος να τον φέρουμε στο σήμερα όπου θα μπορέσουμε να τον συνδιαχειριστούμε και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπούμε σε διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εφόσον αυτό είναι δυνατό τους επόμενους μήνες μετά τις εκλογές».
«Εάν τα πράγματα κυλήσουν χωρίς λύση μέσα στα επόμενα χρόνια, οι εξελίξεις θα μας οδηγήσουν σε ένα κίνδυνο και ως εκ τούτου θεωρώ ως επιβαλλόμενη την κίνηση», κατέληξε.