«Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και η κυβέρνηση έχει καταφέρει να έχει θετική προσέγγιση στα περισσότερα ζητήματα που ήταν ανοικτά», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τη δίμηνη παράταση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, με τη δίμηνη τεχνική παράταση ανοίγει ο δρόμος για το 1,8 δισ. ευρώ, που είναι η τελευταία δόση του δανείου από το ευρωπαϊκό ταμείο, καθώς και για τη διπλή δόση του ΔΝΤ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Ο κ. Χαρδούβελης έδωσε έμφαση στις δεδομένες χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας μέσα στο 2015, με το επόμενο τρίμηνο, όπως ανέφερε, να υπάρχει ανάγκη πληρωμής ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
«Με την επίτευξη της συμφωνίας θα μπούμε σε μια νέα σχέση με τους δανειστές μας. Η χώρα βγαίνει με συνετό τρόπο στις αγορές, έχοντας εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση προληπτική συνδρομή χρηματοδότησης. Θα αλλάξουν οι προσδοκίες των αγορών προς το καλύτερο, θα μειωθεί το κόστος δανεισμού και θα αρθεί ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα για τη χώρα» υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Σε κάθε περίπτωση, η συνετή προσφυγή στις αγορές προϋποθέτει κόστος που δεν θα απειλήσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και του δημοσίου χρέους. Τότε θα μπορέσει-επιτέλους- να τεθεί υπό συζήτηση και το ζήτημα του χρέους».
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Αυτή την περίοδο κρίνεται περισσότερο από ποτέ αν η ελληνική οικονομία θα εισέλθει εμφανώς σε θετική τροχιά ή θα σκοντάψει και θα καταδικαστεί στην οπισθοδρόμηση» σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ευρείας συναίνεσης, τόσο μεταξύ των κομμάτων όσο και μεταξύ των κοινωνικών φορέων, σημειώνοντας ότι είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρυτανεύσει η λογική.
«Η κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά και κοστολογημένα για την ελάφρυνση από τα βάρη των αδύναμων κοινωνικά ομάδων» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να εξασφαλίσει για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη και αύξηση των αναδιανεμητικών μέτρων προς όφελος των ευπαθών ομάδων.
«Αναγκαία προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι η ελληνική πολιτική να πρωταγωνιστήσει θετικά. Άλλωστε, στον πυρήνα της πολιτικής στη σύγχρονη δημοκρατία βρίσκεται η σύνθεση των απόψεων» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.