Δήλωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλευτού ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου
Χαραλαμπίδου: Απαράδεχτο να υπάρχουν ανείσπρακτα πρόστιμα από ξένους υποκόους
Ο Γενικός Ελεγκτής διαπιστώνει να υπάρχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τις συμβάσεις διαχείρισης των αεροδρομίων και των λιμανιών της Δημοκρατίας. Συμβάσεις, οι οποίες στο τέλος καταλήγουν σε κάποιες περιπτώσεις, με τους συμβιβασμούς από πλευράς Δημοκρατίας, να λειτουργούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Είναι αδιανόητο επίσης, να υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια για την υλοποίηση έργων, αλλά να μην πραγματοποιούνται λόγω αδυναμίας του Τμήματος Δημοσίων Έργων να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
Θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα στον Υπουργό Μεταφορών. Το ένα αφορούσε στο σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές. Παρόλο που συμμερίζομαι τη θέση του, ότι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας είναι και ο σωστός έλεγχος στις εισόδους των φυλακών για να μην περνούν τα κινητά τηλέφωνα εντός των φυλακών, θα πρέπει, ωστόσο, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία να ανταποκριθεί στο έργο της και να πετύχει την απενεργοποίηση του σήματος των κινητών τηλεφώνων εντός των φυλακών.
Ένα άλλο ερώτημα, αφορούσε και στην επιβολή προστίμων για τροχαίες παραβάσεις. Είναι ένα να υπάρχει αυστηρό νομικό πλαίσιο για τις τροχαίες παραβάσεις και είναι άλλο να υπάρχει και το κατάλληλο οδικό δίκτυο που να εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι να τους ταλαιπωρεί. Η ύπαρξη ενός κατάλληλου οδικού δικτύου σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός λειτουργικού συστήματος συγκοινωνιών, θα βοηθήσει και στην μείωση των ρύπων που μέχρι στιγμής είναι πολύ εκτός των περιβαλλοντικών μας στόχων. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την ανθρωπότητα και για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους στόχους τους οποίους θέτει και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνουν έργα ως προς τις συγκοινωνίες.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ανείσπρακτα πρόστιμα και την αδυναμία μας να εισπράττουμε την επιβλειθήσα ποινή από παραβάτες ξένους υπηκόους, θεωρώ πως είναι απαράδεχτο να συμβαίνει αυτό, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά. Αν υπάρχουν νομικά κωλύματα για αυτό, σε σχέση με τους τουρίστες να φέρει το υπουργείο τροποποιήσεις στη Βουλή για να το ρυθμίσουμε.
Δεν μπορεί σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αυστρία, να επιβάλλεται πρόστιμο σε Κύπριο πολίτη που υπέπεσε σε τροχαία παράβαση, να αποστέλλεται το πρόστιμο στη διεύθυνση του στην Κύπρο και η Δημοκρατία να μην μπορεί να πράξει το ίδιο για τουρίστες ή ξένους επισκέπτες, που φεύγουν από την Κύπρο χωρίς να πληρώσουν ποτέ το πρόστιμο τους. Μπορεί να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, φτάνει να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση.