Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η τρικομματική κυβέρνηση έναντι εταίρων αλλά και… βουλευτών αποφασίζουν σήμερα Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης.
Καλούνται να διαχειριστούν μία εύθραυστη και δύσκολη ισορροπία στις 15.00 στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βουλή.
Καλούνται καταρχήν να αποφασίσουν την τελική στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα εκτός συνόρων με τα χρονοδιαγράμματα να είναι δραματικά όπως φάνηκε και από τη χθεσινή τοποθέτηση Στουρνάρα σε επιτροπή της Βουλής: «Δόση ή πείνα» ήταν το μήνυμά του προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων.
Τα χρονοδιαγράμματα για το πακέτο των μέτρων έχουν κλειδώσει και η Αθήνα περιμένει να πάρει τη δόση των 31,5 δις ευρώ το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Τα μέτρα, μαζί και τα εργασιακά, έχουν συμφωνηθεί και τώρα η μάχη μεταφέρεται στην ελληνική βουλή και κυρίως στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.
Οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι και ποικίλοι.Πρέπει και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί να αποφασίσουν μία περίπου κοινή στάση για το εσωτερικό των κομμάτων τους ,έπειτα από την ακαριαία διαγραφή του κ. Σταυρογιάννη από τη ΝΔ και την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Μιχελογιαννάκη από τη Δημοκρατική Αριστερά με προοπτική να συνεργαστεί, μετά το ΠΑΣΟΚ και τον Κουβέλη, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Ουδείς από τα επιτελεία των τριών κομμάτων μπορεί να βάλει αυτή τη στιγμή το χέρι του στη φωτιά για ενδεχόμενες απώλειες κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μάχης που θα γίνει στη Βουλή. Όλοι στην Αθήνα συνομολογούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις γενικότερες εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ που εν πολλοίς ενδέχεται να συμπαρασύρουν και το κόμμα του κ. Κουβέλη αφού στους κόλπους του υπάρχουν τουλάχιστον δυο ακόμη βουλευτές που αντιδρούν για τα μέτρα.
Και στη ΝΔ όμως τα πράγματα είναι κάπως μπερδεμένα. Οι βουλευτές με καθημερινές τους παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να στηρίξουν τα μέτρα τα οποία όμως αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν. Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν με αγωνία ενημέρωση και εσωκομματικό… μασάζ από τον Αντώνη Σαμαρά σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν βουλευτές (πχ Νικήτας Κακλαμάνης) που επιμένουν να λένε δημοσίως πως άλλα πράγματα έλεγαν στους ψηφοφόρους τους προεκλογικά και άλλα καλούνται να ψηφίσουν σήμερα ως κυβερνητικοί βουλευτές.