Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ για εξαγωγή 40% των αποθεμάτων της χώρας σε φυσικό αέριο χαιρέτισαν οι εταιρείες Noble Energy, Delek Drilling και Avner Oil and Gas, οι οποίες συμμετέχουν στις δραστηριότητες για έρευνα και εκμετάλλευση ΦΑ στη χώρα.
Σε μια πρώτη τους αντίδραση για την απόφαση του Δικαστηρίου, οι εταιρείες αυτές, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ και επωφελούνται από την απόφαση, εξέδωσαν γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι θα δράσουν «με αποφασιστικότητα, μαζί με την Κυβέρνηση του Ισραήλ, για την προώθηση και την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου προς όφελος των πολιτών του κράτους”.
Σημειώνεται ότι το κοίτασμα Λεβιάθαν είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα ΦΑ αερίου που έχει ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χθες, καθιστά το Ισραήλ χώρα εξαγωγών.
Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή που κατατέθηκε από μέλη της αντιπολίτευσης κατά της κυβερνητικής απόφασης για εξαγωγή μέρους των αποθεμάτων του φυσικού αερίου. Η αντιπολίτευση ζητούσε όπως η πολιτική εξαγωγών φυσικού αερίου καθορίζεται από τη Βουλή (Κνέσετ).
Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το Μάρτιο του 2013 το Ισραήλ ξεκίνησε την άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2009 και βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα. Στο κοίτασμα εκτιμάται ότι υπάρχουν 8.5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ΦΑ.
Εκτός από το Ταμάρ, το 2010 ανακαλύφθηκε ακόμη ένα μεγαλύτερο κοίτασμα, το Λεβιάθαν, το οποίο διαθέτει περίπου 16-18 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ΦΑ. Το Λεβιάθαν βρίσκεται 130 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα. Αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2016, εποχή κατά την οποία το Ισραήλ σχεδιάζει να αρχίσει την εξαγωγή φυσικού αερίου.
Τον Ιούνιο η ισραηλινή Κυβέρνηση αποφάσισε όπως διατηρήσει για εγχώρια χρήση 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, περιορίζοντας τις εξαγωγές στο 40% των αποθεμάτων της χώρας.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η απόφαση για εξαγωγές θα μειώσει το κόστος παραγωγής της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών ενώ με τις εξαγωγές θα εισρεύσουν μεγάλα ποσά στα κρατικά ταμεία προς όφελος της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, «εάν οι επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση σε μια σταθερή και σίγουρη αγορά εξαγωγών, δεν θα έχουν κίνητρο να συνεχίσουν τις έρευνες και το φυσικό αέριο θα παραμείνει θαμμένο κάτω από τη θάλασσα».
«Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή της απόφασης για εξαγωγές θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του κράτους να απορροφά τα κέρδη από το ΦΑ» είπε ο κ. Νετανιάχου.
Την ίδια ώρα, οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας του Ισραήλ χαιρέτισαν την απόφαση του Δικαστηρίου λέγοντας ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Η απόφαση, είπαν, θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων, σε χαμηλότερα κόστη ενέργειας για τη βιομηχανία, κάτι που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εναντιώνονται στην εξαγωγή ΦΑ θεωρούν ότι ο αγώνας δεν τελείωσε και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.