Σε σημερινές του δηλώσεις ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, κάλεσε τα κόμματα να έρθουν σε διάλογο με το Υπουργείο για το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά αυτή την φορά με θέσεις και όχι αφορισμούς ή με πνεύμα απαξίωσης της πρότασης.
Ο πρώτος που έσυρε το χορό των αντιδράσεων στο προσχέδιο πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα, ήταν ο Πρόεδρος του Κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, παραδέχτηκε ο κ. Χάσικος.
Ανέφερε ότι είναι δικαίωμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ να έχει άποψη, να την καταθέτει και αυτό δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την ουσία του θέματος. Όμως “Αντιλαμβάνεστε ότι άμα το Κυβερνών κόμμα ξεκινά με αυτή την τοποθέτηση, δεν ήταν δυνατό η αντιπολίτευση να συμπεριφερθεί άλλως πως”, είπε.
Η ουσία, είπε ο ΥΠΕΣ, είναι ότι όλοι συμφωνούν κόμματα, δήμαρχοι, λοιποί εμπλεκόμενοι αλλά κυρίως η κοινωνία των πολιτών, ότι θα πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να απολαμβάνει αναβαθμισμένων υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
«Σε αυτό όλοι συμφωνούμε και κυρίως ο πολίτης δικαιούται να το απαιτεί. Καλύτερες υπηρεσίες, πιο φθηνές. Από την πλευρά μας δε εμείς, υποχρεούμαστε να ακούσουμε τον πολίτη και να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να του δώσουμε αυτές τις υπηρεσίες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος», είπε. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το σημείο δεν χωρούν ούτε κομματικές ατζέντες και πολύ περισσότερο δεν χωρούν προσωπικές ατζέντες.
Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι χθες είχε την ευκαιρία να δει αξιωματούχους του Συνεργατισμού, οι οποίοι ανησυχούν για τα δάνεια των δήμων προς το Συνεργατισμό τα οποία, όπως είπε ανέρχονται στα €370 εκ., με δεκάδες εκατομμυρίων από αυτά να είναι ήδη στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και πολλά άλλα να πληρώνουν μόνο τόκους στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης. Κι αυτό, πρόσθεσε, αφορά μόνο το κομμάτι του Συνεργατισμού, σημειώνοντας ότι ανάλογη είναι η κατάσταση των χρεών των Δήμων και με τις άλλες τράπεζες.
Ανέφερε ότι μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα του υπερδανεισμού με εγγυητή την Κυβέρνηση και κατ` επέκταση τον Κύπριο φορολογούμενο, «δεν μπορούμε να κωφεύουμε, πέραν του ότι είναι και μνημονιακή υποχρέωση η ψήφισή νόμου σε σχέση με τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση που αγγίζει το σύνολο της μεταρρύθμισης του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, με αυτές τις ανάγκες και δεδομένου ότι το θέμα συζητείται εδώ και 10 και πλέον χρόνια, το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε προσχέδιο πρότασης προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο μπήκε η βάση πάνω στην οποία μπορεί ο καθένας επιτέλους κατά τρόπο συγκεκριμένο να καταθέτει θέσεις, απόψεις. Πρόσθεσε ότι αντί να υπάρξουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις επί της πρότασης, εκείνο που έχει βγει στον αέρα είναι γενικοί αφορισμοί.
«Επειδή είναι αναγκαιότητα το νοικοκύρεμα στην τοπική αυτοδιοίκηση, εμείς καλούμε για άλλη μια φορά τα κόμματα να έρθουν σε διάλογο μαζί μας αλλά αυτή την φορά με θέσεις και όχι με αφορισμούς ή με πνεύμα απαξίωσης της πρότασης», ανέφερε.
Είπε επίσης ότι είναι απόλυτο δικαίωμά τους και σεβαστό, ότι θέλουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, διότι όπως είπε ο κ. Χάσικος, εκεί φαίνεται να οδηγούνται τα πράγματα. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο Υπουργός, ούτε η οικονομία το αντέχει ούτε πολύ περισσότερο ο πολίτης αντέχει αυτή την κατάσταση με την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Περιμένουμε αυτή τη φορά θέσεις συγκεκριμένες και όχι `η μελέτη είπε` ή γενικότητες. Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόταση και για αυτό τους καλούμε να τοποθετηθούν», ανέφερε.
Αναφορικά με το θέμα των μεταναστών από τη Συρία, ο κ. Χάσικος είπε ότι “Η δημοκρατία έχει διαχειριστεί το θέμα των μεταναστών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εντός των πλαισίων τόσο των νόμων των ημεδαπών όσο και των διεθνών συμβάσεων και υποχρεώσεων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία σε ανάλογες περιπτώσεις”.
Επανέλαβε ότι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν και ότι κρατώντας τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα μπορούν να απευθυνθούν προς όποια χώρα θέλουν.
«Αν τους δέχεται να παν στο καλό. Εάν δεν τους δέχεται χώρα να παν, μπορούν να παραμείνουν στην Κύπρο, δεδομένου όμως ότι έχουν υποβάλει αίτηση για ανανέωση της άδειας παραμονής τους και αυτό θα πρέπει να γίνει πριν τη συμπλήρωση των τριών μηνών», ανέφερε.
Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα και ότι κάποιοι που βγήκαν έξω από το χώρο συγκέντρωσης δεν έχουν επιστρέψει. Ευχήθηκε να έχουν καταφέρει να πάνε εκεί που θέλουν.
Πρόσθεσε ότι οι απαιτητές ασύλου παραμένουν προς το παρόν δύο αλλά έχουν το δικαίωμά κι άλλοι από αυτούς αν επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση.