Συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας, κ. Φώτη Φωτίου στη Laimitomos.com
Ύψιστης σημασίας και προτεραιότητας για το Υπουργείο Άμυνας παραμένει η σωστή επιτήρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Zώνης και η υπεράσπιση των κυπριακών συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό όπως αποκάλυψε στην ηλεκτρονική εφημερίδα laimitomos.com ο αρμόδιος υπουργός Φώτης Φωτίου απαιτείται και επιβάλλεται “ο επανασχεδιασμός της άμυνας στη βάση των νέων δεδομένων και των νέων εξελίξεων, των απειλών, των αμφισβητήσεων και της έντασης που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία”.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς μέσω της ενίσχυσης του Ναυτικού με πλοία ανοικτής θαλάσσης για την επίβλεψη στην ΑΟΖ, της δημιουργίας επαγγελματικού στρατού και της επένδυση στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Αν και όπως παραδέχεται ο κ. Φωτίου η οικονομική κρίση και τα μειωμένα κρατικά κονδύλια για την άμυνα δεν καθιστούν εύκολο το έργο του, ωστόσο όπως επισημαίνει με σωστή διαχείριση και μέσα από εξοικονομήσεις, τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια θα είναι εφικτή η υλοποίηση των σχεδιασμών.
Η πρώτη φάση της υλοποίηση των σχεδίων του Υπουργείου ξεκινά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 ή 18 μήνες και όπως είπε ο υπουργός “η μείωση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, αντίθετα στοχεύει στην ενίσχυσή της”. Και εξηγεί ότι από τη μείωση της θητείας το υπουργείο εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες για δημιουργία επαγγελματικού στρατού και ταυτόχρονα να συμβάλουν και στη μείωση της ανεργίας.
Επίσης, όπως αποκάλυψε μέσω της laimitomos.com ο κ. Φωτίου ότι πολύ σύντομα το υπουργείο θα εξαγγείλει την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς.
httpv://www.youtube.com/watch?v=c_LBvYiBCgo
Κύριε Φωτίου είστε μέλος της συγκυβέρνησης και ένα από τα πιο σημαίνοντα μέλη του Δ.Η.Κ.Ο. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις της ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ,για το καλύτερο και δημοφιλέστερο υπουργό, έδειξαν εσάς ως νικητή. Η εμπιστοσύνη του λαού κουβαλά ευθύνη και σας δίνει δύναμη για να συνεχίσετε το έργο σας με περισσότερο ζήλο;
Ασφαλώς είναι τιμή για μένα ότι σε αυτή τη δημοσκόπηση είμαι ένας από τους δημοφιλέστερους υπουργούς, όμως αναγκαστικά κουβαλά και σημαντικές ευθύνες. Ευθύνες απέναντι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας που μου εμπιστεύτηκε αυτό το σημαντικό χαρτοφυλάκιο, ευθύνες απέναντι στην κοινωνία γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι το υπουργείο αυτό αγγίζει την κάθε οικογένεια με τον Α ή Β τρόπο και ευθύνες σίγουρα στους ίδιους τους αξιωματικούς, αλλά και τους εθνοφρουρούς. Γι’ αυτό θα πω μόνο ότι ευχαριστώ των κόσμο που με εμπιστεύεται, όμως από την άλλη δεσμεύομαι και υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να πετύχω ακριβώς αυτούς τους στόχους που θέσαμε από την αρχή και είναι στόχοι που πηγάζουν από το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η οικονομική κρίση κατά πόσο έχει δυσκολέψει το έργο σας στο υπουργείο Άμυνας;
Ασφαλέστατα…όπως έχει δυσκολέψει το κάθε υπουργείο, όπως έχει δυσκολέψει ασφαλώς την κοινωνία την ίδια. Έχουμε δυστυχώς μειωμένους προϋπολογισμούς και αυτό κάπου είναι ένα πρόβλημα στο να υλοποιήσουμε όλα αυτά που εμείς σχεδιάζουμε, που εμείς θέλουμε και είναι και σημαντικά. Όμως μέσα από σκληρή δουλειά και μέσα εξοικονομήσεις που θέλουμε να επιφέρουμε και έχουμε κάνει πάνω στον τομέα αυτό, είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια, παρά τους μειωμένους προϋπολογισμούς που έχουμε θα μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας ή να υλοποιήσουμε στην πλειοψηφία τους αυτά που έχουμε υποσχεθεί.
Σε αυτή την ρευστή όμως πραγματικότητα δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα οι επενδύσεις στην Άμυνα; Δεν θα μπορούσαν να βρεθούν ισοδύναμα ώστε να έρθουν περισσότερα κονδύλια στο Υπουργείο Αμύνης;
Όπως όλοι οι στρατοί στην Ευρώπη και στον κόσμο εν μέσω οικονομικής κρίσης επηρεάζονται, έτσι και ο δικός μας. Εκείνο που δεν θέλουμε να γίνει είναι επηρεαστείτε το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Δεν θα επηρεαστείτε, όμως είναι σωστό αυτό που λέτε, ειδικά σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, σε μια παρτίδα όπου οι Τούρκοι καθημερινά μας προκαλούν, μας απειλούν ή αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, ασφαλώς και η Εθνική Φρουρά δεν πρέπει να επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε, δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει να συνδράμουν όλοι προς αυτή την προσπάθεια. Οφείλω να πω ότι υπάρχουν τομείς που πρέπει και εμείς να βρούμε εξοικονομήσεις, πρέπει να περικόψουμε κάποιες δαπάνες που δυστυχώς ήταν συνήθειες τόσων χρόνων και είναι μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που θα προσπαθήσουμε να μην επηρεαστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.
Φήμες λένε ότι η Εθνική Φρουρά είναι “διαλυμένη”. Εσείς τι απαντάτε σε αυτές τις φήμες είναι αξιόμαχη ή όχι η Εθνική Φρουρά;
Η Εθνική Φρουρά δεν είναι “διαλυμένη”. Ασφαλώς και είναι αξιόμαχη και μπορεί να αντεπεξέλθει στο δόγμα που έχει ταχθεί, στο δόγμα που έχει θέσει η πολιτεία εδώ και χρόνια, μετά την τουρκική εισβολή, είναι δόγμα αποτρεπτικό, δόγμα αμυντικό. Άρα μέσα σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν μπορεί να αντεπεξέλθει και μπορεί να ανταποκριθεί στην Εθνική της αποστολή. Δεν δέχομαι ότι η Εθνική Φρουρά είναι “διαλυμένη”, όμως το ότι πρέπει να βελτιωθούμε και να κάνουμε σημαντικές τομές σε όλα τα επίπεδα για να εκσυγχρονιστεί η Εθνική Φρουρά, ασφαλώς και πρέπει να τις κάνουμε. Πολύ σύντομα θα εξαγγείλουμε την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς που θα βάλει πλέον την Εθνική Φρουρά σε μια άλλη βάση.
Το Υπουργείο Άμυνας προτίθεται να καταθέτει νομοσχέδιο στη Βουλή για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες. Η πρόταση αυτή διασφαλίζει το αξιόμαχο της Δύναμης ή θα πρέπει να επενδύσουμε και στον επαγγελματικό στρατό;
Από την αρχή που είχε τεθεί αυτό το θέμα είχα πει ότι καμία μείωση της στρατιωτικής θητείας δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν προηγηθεί η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς και δεν θα δεχθώ να γίνει μείωση της θητείας εάν επηρεάζεται το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Το ότι η στρατιωτική θητεία είναι μεγάλη, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά το Ισραήλ, εγώ πιστεύω ότι είναι εφικτή η μείωση της στρατιωτικής θητείας, χωρίς να επηρεάζεται το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.
Είμαστε στο στάδιο και σας αποκαλύπτω ότι πριν λίγο ολοκληρώσαμε την παρουσίαση στο ΓΕΕΦ της νέας αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, που λαμβάνει υπόψιν και την μείωση της στρατιωτικής θητείας. Θα γίνει μείωση, το πόσο θα είναι αυτή η μείωση 14 ή 18 μήνες δεν ξέρω και ούτε είπα ποτέ πόση θα είναι η μείωση. Όμως εκείνο που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι ο νέος σχεδιασμός που έχει ολοκληρωθεί λαμβάνει υπόψιν μείωση της στρατιωτικής θητείας και όλο τον σχεδιασμό θα τον εξαγγείλουμε πολύ σύντομα.
Είναι καιρός τώρα με τις εξελίξεις που έχουμε και στο Κυπριακό να προχωρήσετε σε αλλαγές στο στρατό;
Για να ενισχύσουμε περαιτέρω το στράτευμα το κάνουμε, ακριβώς επειδή παίρνουμε αυτά τα μηνύματα. Μια ισχυρή άμυνα είναι η καλύτερη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο και αυτό επιδιώκουμε. Μέσα από την ισχυρή άμυνα να μπορούμε να έχουμε διαπραγματευτική ισχύ και αυτές οι τομές και οι αλλαγές που πάνε να γίνουν είναι για να ενισχύσουν την Εθνική Φρουρά και αν γίνονται εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι γιατί γεννιούνται κάποιες ευκαιρίες. Αναφέρατε πιο πάνω για τον επαγγελματικό στρατό και ναι θα προσλάβουμε κόσμο. Μήπως δεν είναι ευκαιρία τώρα να βοηθήσουμε και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά δεν είναι ευκαιρία τώρα ότι το εργατικό κόστος είναι πιο χαμηλό για να γίνει αυτή η πρόσληψη;
Οπότε με αφορμή το χαμηλό εργατικό κόστος θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας επαγγελματικός στρατός, τα κονδύλια αυτά όμως από που θα προέρχονται;
Όχι επαγγελματικός στρατός, επαγγελματικός θα σήμαινε ότι δεν θα έχουμε την θητεία των στρατιωτών μας, θα συνεχίσει να υπάρχει κανονικά. Δεν θα είναι ο επαγγελματικός μας στρατός στο στάδιο αυτό, σίγουρα θα προσληφθεί προσωπικό για να καλύψει κάποια κενά που θα προέλθουν από τη μείωση της θητείας και για να ενισχύσουμε περαιτέρω το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Θα εξοικονομήσουμε χρήματα με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κόστος των οπλιτών μακράς ή βραχείας διαρκείας δεν ξέρω πως θα τους ονομάσουμε. Πρώτον, από την μείωση της θητείας θα έχουμε εξοικονόμηση από τους μισθούς των στρατιωτών, τροφοδοσία των στρατιωτών, έξοδα του στρατιώτη κλπ, δεύτερον θα υπάρχει και κοινωνικό όφελος. Άρα θα εξοικονομηθούν χρήματα, θα δώσουμε και χρήματα και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τον μαγικό αριθμό ώστε να μη επηρεαστούν και τα δημόσια οικονομικά του κράτους.
Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της ενέργειας οδηγούν την Κύπρο και σε επανασχεδιασμό της αμυντικής της πολιτικής; Και πόσο σημαντικός είναι για εσάς ο άξονας Ισραήλ -Κύπρου- Ελλάδας;
Ναι επανασχεδιάζουμε με βάση των νέων δεδομένων. Επανασχεδιάζουμε με βάση το τι πάει να γίνει στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Για μας οι υδρογονάνθρακες είναι το μέλλον αυτού του τόπου, το μέλλον της νέας γενιάς. Άρα έχουμε υποχρέωση να επανασχεδιάσουμε στη βάση των νέων δεδομένων και των νέων εξελίξεων, των απειλών, των αμφισβητήσεων, της έντασης που προσπαθεί η Τουρκία να δημιουργήσει και μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι αυτό που γίνεται και με την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Έχω συζητήσει με τον κ. Αβραμόπουλο δύο φορές, την ανάγκη αυτού του επανασχεδιασμού και έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του. Με το Ισραήλ έχουμε ξεκινήσει έναν στρατηγικό διάλογο, μετά την επίσκεψη και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ και τη δική μου και άλλων υπουργών, που αγγίζει πολλές πτυχές μαζί και την ασφάλεια και την άμυνα και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε και ένα μνημόνιο συν αντίληψης όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια. Υπάρχουν κοινά συμφέροντα των τριών χωρών και υπάρχει κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να πορευθούμε μαζί όσον αφορά θέματα ασφάλειας στην περιοχή. Μέσα από αυτή την συνεργασία διασφαλίζουμε την σταθερότητα στην περιοχή, γιατί η Κύπρος είναι και πρέπει να παραμείνει παράγοντας σταθερότητας.
Θα αλλάξει όμως τα δεδομένα μια εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ–Τουρκίας;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ξεκάθαρα όταν ήταν στο Ισραήλ ότι δεν διαφοροποιούν τους σχεδιασμούς μας οι οποιεσδήποτε εξελίξεις στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας. Εμείς έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους, έχουμε θέσει συγκεκριμένη στρατηγική αυτή θέλουμε να πετύχουμε. Φαίνεται ότι πάει πολύ καλά αυτό ο στρατηγικός διάλογος σε όλα τα επίπεδα και εγώ αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε θετικά και θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
Με αφορμή τα εσωτερικά σκάνδαλα στην Τουρκία σε τι ετοιμότητα πρέπει να βρίσκεται η Κύπρος ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν προκλήσεις των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ;
Οι Τούρκοι μας έχουν μάθει σε αυτές τις περιόδους να θέλουν να εξάγουν την κρίση και αυτό ασφαλώς μας προβληματίζει, μας ανησυχεί, πρέπει να έχουμε μια ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε κατάσταση. Επίσης οι Τούρκοι μας έχουν συνηθίσει σε συνεχόμενες προκλήσεις και απειλές και έχουν μια στρατηγική. Θέλουν να δημιουργήσουν ένταση, να εκφοβίσουν εταιρείες, χώρες δεν το έχουν πετύχει και ούτε θα το πετύχουν. Εμείς δίνουμε την πιο καλή απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις υλοποιώντας τους σχεδιασμούς που έχουμε θέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Βρίσκετε στα σχέδιά σας ο εξοπλισμός, να επενδύσετε στα εξοπλιστικά;
Επενδύουμε περισσότερο στον τομέα αυτό, την ενεργειακή ασφάλεια. Επενδύουμε περισσότερο σε τομείς που θα μπορούν να είναι παράγοντες ασφάλειας της οικονομικής μας ζώνης και γι’ αυτό και όλες οι εισηγήσεις που έρχονται από το ΓΕΕΦ είναι στη βάση αυτής της πολιτικής, επικεντρωνόμαστε σε αυτά και νομίζω ότι γίνονται αρκετά πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.
Τι γίνεται με τα πυρομαχικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης;
Στο θέμα των πυρομαχικών επειδή δεν γινόταν και καλή διαχείριση όλα αυτά τα χρόνια, μπορώ να πω ότι έχουμε αποθέματα πέρα από αυτά που χρειαζόμαστε, σε βαθμό που προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να καταστρέψουμε. Γίνεται συντήρηση των οπλικών μας συστημάτων, τα βασικά υπάρχουν και εκείνο που προσπαθούμε τώρα είναι να ενισχύσουμε όσο μπορούμε στα πλαίσια των προϋπολογισμών μας πάντοτε, χωρίς να επιβαρύνουμε περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό θέματα που έχουν να κάνουν με την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη.
Ποια η κατάσταση των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη και επισκεφθήκατε πρόσφατα; Είναι αξιόμαχα σε περίπτωση ανάγκης;
Από τη δοκιμαστική βολή που έγινε φαίνεται ότι είναι σε ετοιμότητα και είδα μια εξαιρετική βολή. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Στοχεύετε και στην ενίσχυση του Ναυτικού με πολεμικά πλοία;
Οι σχεδιασμοί μας είναι να ενισχύσουμε το Ναυτικό, αρχικά με κάποια πλοία ανοικτής θαλάσσης και να έχουμε και καλύτερη επιτήρηση της ΑΟΖ, αλλά και να επιβεβαιώνεται και η κρατική μας οντότητα, να υπάρχει η σημαία μας, να υπάρχει κυπριακή σημαία στην ΑΟΖ. Δεν μπορεί να υπάρχουν οι πάντες στην ΑΟΖ μας και να μην έχουμε εμείς τα μέσα να είμαστε εκεί. Ναι μέσα στους σχεδιασμούς μας είναι και αυτό. Είχαμε εγκρίνει πρόσφατα μια διαδικασία για την αγορά τέτοιων σκαφών, έχει παγοποιηθεί λίγο από την Βουλή για κάποιους λόγους που έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση περισσότερο, αλλά είναι μέσα στα προγράμματα που θέλουμε να υλοποιήσουμε.
Η κατάθλιψη που μαστίζει την εποχή μας και οι συνθήκες στις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν οι νέοι μας , το μέλλον αυτής της χώρας είναι απάνθρωπες με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε τεχνητά μέσα ανακούφισης όπως οι ναρκωτικές ουσίες. Ισχύει ότι τέτοιου είδους κρούσματα συναντώνται και στα στρατεύματα;
Δυστυχώς ναι. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εθνική φρουρά είναι και αυτό, όπως και όλοι οι στρατοί και η χρήση δεν ξεκινά από τον στρατό, ξεκινά από νεαρή ηλικία όταν είναι μαθητής, αυτό δείχνουν έρευνες που έχουν γίνει. Σε συνεργασία με το Ναρκωτικό Συμβούλιο και άλλα υπουργεία λαμβάνουμε μια σειρά από μέτρα προληπτικά, γιατί πρόληψη μπορεί να γίνει και ασφαλώς και ασφαλώς η θεραπεία είναι σημαντική και την κάνουμε εκεί που χρειάζεται, όμως η πρόληψη είναι πιο σημαντική.
Παίρνουμε μια σειρά από μέτρα, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα και λυπούμε που το λέω γιατί εν μέσω οικονομικής κρίσης αυτό το πρόβλημα δεν θα έπρεπε να είχε θέση εδώ και καταλαβαίνετε γιατί…δημιουργούνται προβλήματα στους ίδιους τους Εθνοφρουρούς, τις οικογένειες τους. Υπάρχει ανεργία και η φτώχεια και όλα αυτά αποτρέπουν κάποιον νέο να πάει εκεί που δεν πρέπει. Όμως προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε επαγγελματικά με τη βοήθεια ειδικών.
httpv://www.youtube.com/watch?v=dSxtD6kjPCU
Δημοσιογράφος: Ελένη Κοτέ