Την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού μέσα από συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και με μια κοινή εθνική στρατηγική επιδιώκει η Κυβέρνηση, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή οπλιτών του 398 Τάγματος Πεζικού, στην Ποταμιά, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σκοντάφτουν στην αδιαλλαξία, την υπεροψία και τα συμφέροντα του Οθωμανού επιβουλέα, ο οποίος ενισχύει το μόρφωμα του ψευδοκράτους και δημιουργεί συνθήκες διχοτόμησης».
«Με καθημερινές προκλήσεις, προσπαθεί να μας αποστερήσει την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και να μας καταστήσει όμηρους στην ημικατεχόμενή μας πατρίδα», είπε, προσθέτοντας ότι «εκφοβίζει και απειλεί ανοιχτά, για να μπορεί ελεύθερα να χειρίζεται το φυσικό και εθνικό μας πλούτο».
Σύμφωνα με τον Υπουργό, «οι βουβές και λεηλατημένες εκκλησιές μας, ο σφετερισμός των περιουσιών μας από τους παράνομους εποίκους της Ανατολίας, τα ερειπωμένα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και οι εγκλωβισμένοι μας που παλεύουν να κρατήσουν το ελληνικό στοιχείο στην πατρώα γη, συνθέτουν ένα απαισιόδοξο σκηνικό και ένα συγκαλυμμένο έγκλημα πολέμου που δυστυχώς, μένει ατιμώρητο».
Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων είπε ότι «οι χαροκαμένοι γονείς των πεσόντων και αγνοουμένων μας, οι μαυροφορημένες σύζυγοι και τα ορφανά που έχουν μεγαλώσει χωρίς την ηθική και υλική στήριξη του πατέρα, μα με την περηφάνια και το ένδοξο του όνομα». Το άδικο, ανέφερε, «συνεχίζει να πλανάται πάνω από την χιλιολαβωμένη μας πατρίδα και ο λαός μας, ακόμα υποφέρει από τα δεινά που προκάλεσε η βάρβαρη τούρκικη εισβολή».
«Μπροστά στις όποιες δυσκολίες, απέναντι στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, η Κυβέρνηση προτάσσει τη σκληρή συλλογική δουλειά για υπερπήδηση των όποιων δυσκολιών», ανέφερε.
Μέσα από συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, πρόσθεσε, «και με μια κοινή εθνική στρατηγική, επιδιώκει την επανέναρξη συνομιλιών, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Ο κ. Φωτίου συνέχισε λέγοντας ότι «παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, παρά την άρνηση της άλλης πλευράς να προχωρήσει σε κινήσεις ενίσχυσης της διαδικασίας χωρίς κόστος, απεναντίας με όφελος προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεσμεύεται να τηρήσει θετική στάση και να καταβάλει το άπαν των δυνάμεών της για αίσια έκβαση των προσπαθειών».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «η βούληση και η καλή θέληση της πλευράς μας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνευθεί και να εκληφθεί ως αδυναμία».
Ο λαός μας, είπε, «μέσα από τους αγώνες και τις στερήσεις του, μέσα από θυσίες των παιδιών του και καθημερινές κακουχίες, διαθέτει ακόμα δυνάμεις αντίστασης». Αντοχές, πρόσθεσε, «ικανές για να τον διατηρούν σε ετοιμότητα διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων του».
«Σε αυτές τις ανησυχίες της κοινωνίας μας, υποσχόμαστε ότι θα ανταποκριθούμε χωρίς παρεκκλίσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «το χρωστούμε στους ηρωικώς πεσόντες και αγνοουμένους του 398 Τάγματος Πεζικού, το οφείλουμε ως χρέος στις μελλοντικές γενιές που θα στοιχειώνουν την ανεπάρκεια και την αναποφασιστικότητα όσων υποκύψουν σε πιέσεις, όσων κουραστούν να υπομένουν μέχρι την τελική δικαίωση και την επίτευξη των εθνικών μας στόχων».