Ποινή φυλάκισης 2 χρόνων επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας / Αμμοχώστου , στον Βαλεντίνο Αλαμάγκο 32 χρόνων από τη Λάρνακα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας στις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, του εμπρησμού και της απόπειρας καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες.
Τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών 2013 και 2014 σε Λάρνακα, Αραδίππου και Λιοπέτρι. Η καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου βασίστηκε στην μαρτυρία του Ρωσοπόντιου Ελλάδη Σουσανίδη, προσωπικού φρουρού του δολοφονηθέντα Γιώργου Γεωργίου άλλως Τσικίτο, ο οποίος κατήγγειλε πριν λίγες εβδομάδες ότι είχε δεχθεί απειλές για να εγκαταλείψει την Κύπρο και να μην μαρτυρήσει στο Δικαστήριο.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, στις 26 Ιανουαρίου 2013 εξερράγη πυρκαγιά σε κτίριο όπου στεγαζόταν πρακτορείο στοιχημάτων στην Αραδίππου. Η πυρκαγιά κατέστρεψε ολόκληρο τον εξοπλισμό του καταστήματος, προκαλώντας ζημιές ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ. Από έρευνα της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα, αφού ο εσωτερικός χώρος περιελούσθη με εύφλεκτη ύλη, δηλαδή βενζίνη.
Επίσης στις 28 Ιανουαρίου 2013 γύρω στις πέντε τα ξημερώματα εξερράγη πυρκαγιά σε αυτοκίνητο προκαλώντας ζημιά ύψους 900 ευρώ. Από έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα με τη χρήση εύφλεκτης ύλης, βενζίνης.
Εξάλλου στις 14 Νοεμβρίου 2013 γύρω στις οκτώ το πρωί εντοπίστηκε έξω από κατάστημα που βρίσκεται στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λάρνακα, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμό, δηλαδή πυροκροτητής συνδεδεμένος με βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινί, ο οποίος συνδεόταν με εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Ο μηχανισμός πυροδοτήθηκε ωστόσο δεν εξερράγη αφού δεν ανεφλέγη κανονικά το πυραγωγό σχοινί.
Ακόμα στις 10 Μαρτίου 2014 ο ιδιοκτήτης πρακτορείου στοιχημάτων που βρίσκεται στην οδό Πετράκη Γιάλλουρου στο Λιοπέτρι διαπίστωσε ότι οι μπροστινές τζαμαρίες του καταστήματος ήταν σπασμένες και εντός του υποστατικού υπήρχε φωτιά, την οποία και έσβησε με τη χρήση πυροσβεστήρα. Οι ζημιές στο πρακτορείο που δεν καλυπτόταν από ασφάλεια πυρκαγιάς εκτιμήθηκαν στα 700 ευρώ, ενώ από έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα με τη χρήση βενζίνης.
Σημειώνεται ότι όπως κατέθεσε στο Δικαστήριο ο Ελλάδης Σουσανίδης, δεχόταν οδηγίες από τον Βαλεντίνο Αλαμάγκο, ο οποίος με τη σειρά του δεχόταν εντολές από τον Λάζαρο Φιλίππου, για την διάπραξη των αδικημάτων. Ο Ρωσσοπόντιος κατέθεσε ακόμα ότι ο ίδιος εκτελούσε χρέη οδηγού και τους εμπρησμούς διέπρατταν άλλα άτομα, ενώ μετά από κάθε εμπρησμό πληρωνόταν σε μετρητά.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλαμάγκου αγορεύοντας για σκοπούς μετριασμού ποινής, αναγνώρισε μεν τη σοβαρότητα των επίδικων αδικημάτων, ωστόσο ζήτησε όπως ο πελάτης του κριθεί με επιείκεια, στη βάση της παραβίασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης εφόσον ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας, δηλαδή ο Ελλάδης Σουσανίδης ως συνεργός στη διάπραξη των αδικημάτων δεν διώχθηκε ποινικά. Επίσης αναφέρθηκε στο μειωμένο ρόλο του Αλαμάγκου στην διάπραξη των αδικημάτων, στο λευκό ποινικό του μητρώο, στις προσωπικές του συνθήκες, στην αξία των ζημιών που προκλήθηκαν και την μη αποκόμιση οφέλους.
Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται ότι η σοβαρότητα των αδικημάτων που διαπράχθηκαν αντικατοπτρίζεται από το ανώτατο όριο ποινής που προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου το αδίκημα του εμπρησμού βρίσκεται, δυστυχώς, σε μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών στην προσπάθεια περιορισμού της εγκληματικής δράσης των παρανόμων και για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Για σκοπούς μετριασμού της ποινής το Δικαστήριο έλαβε υπόψη την αρχή της ίσης μεταχείρισης ατόμων που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση, δηλαδή ότι ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας που ήταν συνεργός και ο ιθύνων νους, με εντολές του οποίου ενεργούσε ο Αλαμάγκος, δεν διώχθηκαν ποινικά.
Λήφθηκε επίσης υπόψη ο μειωμένος ρόλος του κατηγορούμενου στην διάπραξη των αδικημάτων, το λευκό ποινικό του μητρώο, οι προσωπικές του συνθήκες, τα προβλήματα ψυχικής υγείας της μητέρας του και τα προβλήματα υγείας της μητέρας της αρραβωνιαστικιάς του. Ακόμα λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι από τη διάπραξη των αδικημάτων δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή, η συνολική αξία των ζημιών που προκλήθηκαν ανέρχονται στις 11.600 ευρώ και στο ότι ο Αλαμάγκος δεν αποκόμισε οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο όφελος από τη συμμετοχή του στη διάπραξη των αδικημάτων.
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Βαλεντίνο Αλαμάγκο ποινή φυλάκισης ενός έτους στην κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, δύο χρόνων στην κατηγορία του εμπρησμού και δύο χρόνων στην κατηγορία της απόπειρας καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες.
Οι ποινές συντρέχουν από τον Ιούνιο του 2015 όταν δηλαδή ο 32χρονος τελούσε υπό κράτηση.