Καρποφόρησαν οι προσπάθειες του ΑΚΕΛ για ανάκτηση του δικαιώματος υποβολής αίτησης επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου απ΄ όσους το απώλεσαν, ανέφερε σε γραπτή δήλωση του ο Αντρέας Φακοντής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Προέδρος της Κ.Ε. Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
“Το αίτημα για ανάκτηση του δικαιώματος των χαμηλοσυνταξιούχων που απώλεσαν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου (τη λεγόμενη μικρή επιταγή) τέθηκε από το 2014 τόσο από τους ίδιους τους χαμηλοσυνταξιούχους, όσο και από το ΑΚΕΛ.
Με επιστολές μας, παρεμβάσεις, συζητήσεις στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου ζητήσαμε από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του θέματος ώστε όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι, λόγω άγνοιας δεν υπέβαλα εμπρόθεσμα τη σχετική αίτηση και πληρούν τα κριτήρια που τίθενται μέσα από το βασικό νόμο να ανακτήσουν το δικαίωμα στη συμπληρωματική σύνταξη.
Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, αλλά και όλες οι προσπάθειες μας εδώ και τρία χρόνια, απορρίφθηκαν με το Υπουργείο να δηλώνει την κάθετη διαφωνία του για την όποια ρύθμιση, η οποία θα συνέβαλε στην άρση της αδικίας σε βάρος χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων.
Αποτέλεσμα αυτής της αναλγησίας από μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν 11,500 χιλιάδες περίπου νοικοκυριά, περί τις 20,000 χαμηλοσυνταξιούχοι, να απωλέσουν συνολικά εισοδήματα ύψους €54,5εκ.
Έστω και προεκλογικά, και παρά τη διαφωνία του Υπουργείου Πρόνοιας, την 1η Δεκεμβρίου η Βουλή ψήφισε νέα πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ και συνυπέγραψαν η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Υπό την πίεση των επικείμενων εκλογών και κάτω από το φόβο της απώλειας ψήφων, ο ΠτΔ υιοθέτησε το δικαίωμα της εκπρόθεσμης υποβολής αίτησης γι΄ αυτό και στην ουσία ανέπεμψε την πρόταση νόμου που ψηφίστηκε σε νόμο ζητώντας να περιληφθούν σε αυτήν ορισμένες ασφαλιστικές δικλίδες σε σχέση με την αναδρομικότητα και την εξέταση των αιτήσεων στη βάση των εισοδηματικών κριτηρίων των αιτητών κατά το 2014.
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη σε μια προσπάθεια να καρπωθεί την πολύχρονη αυτή προσπάθεια από μέρους των συνταξιούχων και του ΑΚΕΛ, αντί να αποδεχτεί τη διαμορφωμένη πρόταση νόμου, κατάθεσε σχετικό νομοσχέδιο. Για να μην υπάρξει η όποια πιθανότητα να αναφερθεί από τον ΠτΔ η νέα διαμορφωμένη πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η Βουλή ομόφωνα υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Επειδή οι κυβερνώντες, με επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθούν να παραπλανήσουν το λαό για τις πραγματικές τους προθέσεις και τη σημασία που δίνουν στα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, οφείλω να τονίσω ότι η διαφωνία της κυβέρνησης Αναστασιάδη για παραχώρηση του δικαιώματος στους χαμηλοσυνταξιούχους υποβολής αίτησης για τη μικρή επιταγή είναι καταγεγραμμένη μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις και πρακτικά της Βουλής. Ο συνεχής αγώνας από μέρους του ΑΚΕΛ για δικαίωση των χαμηλοσυνταξιούχων και ανάκτηση του δικαιώματος τους για υποβολή αιτήσεων για τη μικρή επιταγή είναι επίσης, καταγεγραμμένος.
Τα άτομα της τρίτης ηλικίας δικαιωματικά πρέπει να απολαμβάνουν το σεβασμό και τη στήριξη της πολιτείας ώστε να διασφαλιστεί γι΄ αυτούς ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Αυτό μόνο η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά μπορεί να το εγγυηθεί.”