Με μεγάλη επιτυχία έγινε σήμερα η δημόσια διαβούλευση με θέμα “Εξαρτησιογόνες Ουσίες στην Εθνική Φρουρά”.
Ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου, σε προσφώνησή του είπε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι ένοπλες δυνάμεις κληρονομούν το πρόβλημα των ναρκωτικών, αφού από τα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζονται από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Εθνικής Φρουράς διαφαίνεται ότι η χρήση αρχίζει πολύ πριν καταταγούν οι νέοι για εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας.
Αυτή τη θέση εξέφρασαν και στελέχη της Εθνικής Φρουράς, στρατιώτες και γονείς που συμμετείχαν στη σημερινή διαβούλευση, όπου έγιναν αναφορές για περιπτώσεις παιδιών που ξεκινούν τη χρήση ναρκωτικών από τα 13-14 τους χρόνια. Ο Υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε πως σύντομα θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για να δουν από κοινού πώς ενισχύεται η προσπάθεια για καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών από τους νέους, μέσα από μια πιο αποτελεσματική παιδεία.
Ο κ. Φωτίου υπογράμμισε πως «θα πρέπει να αγγίξουμε αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του» και «θα πρέπει να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο και για τους εμπόρους και αυτούς που εκμεταλλεύονται αυτά τα παιδιά».
«Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η πιο αποτελεσματική πρόληψη κατά των ναρκωτικών επιτελείται ουσιαστικά πριν από την ηλικία των 14 ετών και αυτό επιδεικνύει το σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζουν η οικογένεια, το σχολείο και η ομάδα των συνομηλίκων των νέων μας», είπε ο κ. Φωτίου στην προσφώνησή του.
Υπογράμμισε πως το Υπουργείο Άμυνας σε στενή και αγαστή συνεργασία με το ΓΕΕΦ, θέτουν την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών μέσα στις ύψιστες προτεραιότητες τους. «Εργαζόμαστε ώστε η ΕΦ να αποτελέσει ένα σημαντικό εφαλτήριο πρόληψης και η ίδια η στρατιωτική θητεία ασπίδα προστασίας κατά των ναρκωτικών», ανέφερε.
Επεσήμανε πως στην ΕΦ μέσω της Διεύθυνσης Υγειονομικού, εφαρμόζεται μια σειρά από προληπτικά προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην αφύπνιση και ενημέρωση των Εθνοφρουρών μας για τις καταστροφικές συνέπειες από τη χρήση τέτοιων ουσιών.
«Παράλληλα, εισάγονται έλεγχοι οι οποίοι διενεργούνται από αρμόδια τμήματα της ΕΦ με στόχο την καταστολή του ανησυχητικού αυτού φαινομένου, σε συνεργασία με την ΥΚΑΝ. Στον τομέα αυτό θα είμαστε αμείλικτοι επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στους εμπόρους και στους προμηθευτές του θανάτου», υπογράμμισε ο Υπουργός Αμυνας.
Σημείωσε πως με τον εντοπισμό ενός εθνοφρουρού χρήστη εξαρτησιογόνων ουσιών ενεργοποιούνται αμέσως οι υφιστάμενοι μηχανισμοί σε όλα τα επίπεδα ώστε αυτός να τύχει άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης, είτε από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Ε.Φ., είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ή άλλων μη κρατικών θεραπευτικών υπηρεσιών.
Υπενθύμισε εξάλλου την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου και σημείωσε πως με την υπογραφή του «συστρατεύονται στον αγώνα μας για αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης σημαντικοί φορείς πέραν του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, όπως το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, η ΥΚΑΝ, το ΚΕΝΘΕΑ και τοπικά Πανεπιστήμια. Συνεπώς, εμπλουτίζονται και αναβαθμίζονται τα προληπτικά προγράμματα, εισάγονται σημαντικές καινοτομίες και ενισχύονται οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Εθνικής Φρουράς», ανέφερε.
Είπε ακόμη πως τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, μεγάλης έκτασης επιδημιολογική έρευνα για διαπίστωση της έκτασης του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ε.Φ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σύντομα.
Σε σχέση με τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται, κ. Φωτίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως «για πρώτη φορά, με την κατάταξη της 2013 Β΄ ΕΣΣΟ, άρχισε η υποβολή των υποψηφίων βαθμοφόρων και υποψηφίων για τις Ειδικές Δυνάμεις σε εργαστηριακό έλεγχο χρήσης ουσιών».
Όπως είπε εκτιμάται ότι αυτό το μέτρο θα έχει σημαντική αποτρεπτική αξία εφόσον θα γνωστοποιείται στους τελειόφοιτους του Λυκείου. Σημείωσε εξάλλου πως επίκειται νομοθετική ρύθμιση ώστε να υποβάλλονται άπαντες, συμπεριλαμβανομένων και των στελεχών, στον παραπάνω εργαστηριακό έλεγχο για χρήση ουσιών.
Ο κ. Φωτίου είπε πως υλοποιούνται προγράμματα επιμόρφωσης Διοικητών Μονάδων, Διοικητών Λόχων και στελεχών, που έχουν ως στόχο να προάξουν την ανθρωποκεντρική διαχείριση των εθνοφρουρών μας και παράλληλα να τους εκπαιδεύσουν στην αναγνώριση των εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και τη συμπτωματολογία από τη χρήση τους.
Συνάμα, ανέφερε, υλοποιούνται προγράμματα επιμόρφωσης των εθνοφρουρών, τόσο σε θέματα ναρκωτικών ουσιών, όσο και σε ουσίες όπως το αλκοόλ και η νικοτίνη. Για το κάπνισμα λαμβάνονται μια σειρά από προληπτικά μέτρα όπως η απαγόρευσή του σε όλους τους στρατιωτικούς χώρους, με δημιουργία ελεγχόμενων σημείων καπνίσματος.
Απευθυνόμενος στα στελέχη της ΕΦ, ο κ. Φωτίου είπε πως πέραν της εκπαίδευσης και της γνώσης σε θέματα αναγνώρισης και αντιμετώπισης ενός περιστατικού χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, πέραν της διαδικασίας για άμεση παραπομπή του στους ειδικούς, υπάρχει και κάτι βαθύτερο που πρέπει να κάνουν, δηλαδή να αντιμετωπίζουν τον κάθε στρατεύσιμο ξεχωριστά, με σεβασμό και αγάπη, όπως σαν να ήταν ο μικρότερός τους αδελφός, το παιδί τους.
Το λόγο πήραν στη συνέχεια γονείς, εθνοφρουροί και στελέχη της Εθνικής Φρουράς που εξέφρασαν τις απόψεις τους και εισηγήσεις τους για το πώς μπορεί αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Εθνική Φρουρά.
Μεταξύ άλλων έγιναν αναφορές στην ανάγκη να υπάρχει περισσότερος έλεγχος στις αποσκευές που μεταφέρουν εντός των στρατοπέδων οι εθνοφρουροί, να μην υπάρχει περιθωριοποίηση και παραγκωνισμός κάποιων εθνοφρουρών και όπως τα στελέχη της ΕΦ τους περιβάλλουν με περισσότερη κατανόηση, καθώς και να δίνεται η ευκαιρία στους εθνοφρουρούς να αξιοποιούν δημιουργικά τη θητεία τους στην ΕΦ και να παροτρύνονται να συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικά προγράμματα.
Το παρών τους στη σημερινή διαβούλευση έδωσαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας, ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωπος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Σχολιάζοντας τις διάφορες εισηγήσεις και προβληματισμούς που ακούστηκαν, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο θέμα της δημιουργικής απασχόλησης είπε πως είναι μια πολύ σωστή ιδέα αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα, προσωπικό και οι κατάλληλες εγκαταστάσεις.
Είπε επίσης πως αυτό που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι να μην γίνονται χρήστες παιδιά που υπηρετούν στο στράτευμα παρασυρόμενα από άλλους εθνοφρουρούς που μπήκαν στο στράτευμα ενώ ήταν ήδη χρήστες. Ο στρατός, σημείωσε, είναι ένας χώρος που σε κάποιες περιπτώσεις «βοηθά δυστυχώς να γίνει κάποιος χρήσης παρασυρόμενος από κάποιον άλλο». Ανάφερε ωστόσο πως δεν πιστεύει πως το πρόβλημα δημιουργείται στο στρατό. «Αυτό δεν μας απαλλάσσει από την ευθύνη, αλλά είναι μια κατάσταση που προϋπάρχει», ανέφερε.
Είπε εξάλλου πως «όταν εμείς προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους γονείς για κάποιο πρόβλημα ναρκωτικών, κατά τεκμήριο γινόμαστε ένοχοι, δεν γινόμαστε αποδεκτοί» και πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι «κακώς εσείς διαπιστώσατε ότι ο γιος μου είναι χρήστης και κακώς μου το λέτε». Είναι μια τακτική που ακολουθείται κατά 90%, είπε ο κ. Νάσης.
Ανέφερε εξάλλου πως γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι στα στρατόπεδα και αναφέρθηκε στην περίπτωση λοχαγού που έκανε 700 ελέγχους το 2012 μαζί με την Αστυνομία.
Στην καταληκτική του παρέμβαση, ο Υπουργός Αμυνας συνεχάρη ιδιαίτερα τους εθνοφρουρούς που βρήκαν το θάρρος να πουν αυτά που πιστεύουν και είπε πως φαίνεται ξεκάθαρα από τη συζήτηση πως επιβάλλεται να γίνει συλλογική προσπάθεια.
Εξάλλου, αναφερόμενος στους γονείς είπε πως όταν υπάρχει πρόβλημα δεν πρέπει να το κρύβουν, γιατί η λύση είναι να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα για να βοηθηθούν τα παιδιά.