Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η οποία συζήτησε το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο Περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014», ότι μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 16,5 χιλιάδες αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), από τις οποίες εγκρίθηκαν περίπου 4.300 αιτήσεις,
Η κ. Αιμιλιανίδου διευκρίνισε ότι οι 16,5 χιλιάδες αιτήσεις δεν αφορούν μόνο τους μακροχρόνια άνεργους, αλλά όλες τις κατηγορίες.
«Όσοι έκαναν αίτηση έχει εξεταστεί. Επομένως, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτή η αντίληψη ότι πιάσαμε μόνο 7.000 αιτήσεις, 8.000 αιτήσεις και οι άλλες είναι καθυστερημένες να διευκρινίσω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πριν το τέλος του Δεκέμβρη εξετάστηκαν και οι 16 χιλιάδες 400 αιτήσεις από άποψη ακίνητης ιδιοκτησίας, από άποψη καταθέσεων, από άποψη όλων των δεδομένων τα οποία είναι μέσα στην νομοθεσία και θα μπορούσαν να εγκριθούν ή όχι. Οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος είναι μία κατηγορία η οποία έκανε αίτηση αλλά συνεχίζουν και παίρνουν το δημόσιο βοήθημα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι έκαναν αίτηση αλλά όσοι έκαναν αίτηση συνεχίζουν και παίρνουν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου. Υπήρχε μια νέα κατηγορία η οποία δεν έπαιρνε επίδομα από πουθενά. Αυτοί δεν είναι μόνο μακροχρόνιοι άνεργοι. Είναι οι μερικώς εργαζόμενοι , οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα αναπηρίας και δεν είχαν αιτηθεί προηγουμένως είναι τα πρόσωπα αυτοεργοδοτούμενοι που δεν δικαιούνταν προηγουμένως», πρόσθεσε.
Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι εξετάστηκαν αιτήσεις από όλες τις κατηγορίες.
«Τα πρόσωπα που δικαιούνταν είναι 16 χιλιάδες 400 ως τον Νοέμβριο, διότι καθημερινώς παίρνουμε και νέες αιτήσεις. Άρα, εξετάσαμε όλες τις αιτήσεις για τα βασικά κριτήρια. Όσες δικαιούνταν λόγω των στοιχείων που λέει η νομοθεσία είναι περίπου 4.000 μέχρι πριν το Δεκέμβρη. Η προτεραιότητα μας ήταν να στείλουμε το επίδομα σε αυτά τα πρόσωπα. Καθημερινώς τώρα πληρώνονται. Αυτές οι περίπου 4.000 ήταν εκείνοι που ήταν σωστές οι αιτήσεις τους, οι οποίοι πέρασαν το στοιχείο της Ακίνητης Ιδιοκτησίας, πέρασαν το στοιχείο των καταθέσεων και όλα τα δεδομένα. Προχωρήσαμε και αυτούς με προέγκριση (2,5 περίπου χιλιάδες) και στείλαμε το ΕΕΕ πριν τις γιορτές. Οι άλλες αιτήσεις υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στις 4.025 περίπου που απορρίφθηκαν από τα δύο στοιχεία, ακίνητη ιδιοκτησία και καταθέσεις», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, για ένα ποσοστό 42,9% απορρίφθηκε λόγω του ότι η ακίνητη περιουσία ήταν μεταξύ 200 και 500 χιλιάδες αξίας, εκτός της κατοικίας τους.
«Η κατοικία δεν λαμβάνεται υπόψη και είχαν ακίνητη περιουσία πέραν της κατοικίας που διαμένουν. Το 11,9% είχαν ακίνητη περιουσία πέραν της κατοικίας μεταξύ 500.000 με ένα εκατομμύριο και ένα ποσοστό μικρό 2,8% (αφορά 43 αιτήσεις) με ακίνητη περιουσία πέραν του ενός εκ. ευρώ εκτός της κατοικίας. 1.251 απορρίφθηκαν λόγω καταθέσεων. Το 45,6% οι καταθέσεις ήταν μέχρι 15.000 χιλιάδες ευρώ κατάθεση. Το 18,2 ήταν μέχρι 25.000 κατάθεση, το 17,4% ήταν μέχρι 50.000 κατάθεση, το 11,3% ήταν μέχρι 100.000 κατάθεση, το 5,3% ήταν μέχρι 200.000 καταθέσεις, το 2,1% (26 αιτήσεις) είχε μέχρι 500.000 ευρώ κατάθεση και το 0,1% (2 αιτήσεις) είχαν 2 εκατομμύρια κατάθεση. Εκείνοι θα υποστούν ποινική δίωξη για ψευδή δήλωση, διότι μας κατηγορούν όλοι ότι αργήσαμε να πληρώσουμε το ΕΕΕ. Για μας είναι πολύ εύκολο να στείλω 17.000 εμβάσματα. Αυτό θέλουμε;», πρόσθεσε.
Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι υπήρξαν 180 ενστάσεις για απορριφθείσες αιτήσεις.
«Άρχισα και βλέπω ενστάσεις και έχω εγκρίνει ενστάσεις μετά που δόθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία και διευκρινίσεις που δεν είχαν δοθεί κατά την αίτηση. Υπάρχουν κάποιες που χρειάζονται διευκρινίσεις, επιπρόσθετα στοιχεία. Δεν είπα ποτέ μου ότι οι 16.400 οι οποίοι έκαναν αίτηση θα τους στείλω επίδομα. Είπα ότι όσοι δικαιούνται πριν τα Χριστούγεννα θα πάρουν το ΕΕΕ και οι 4.000 που δικαιούνταν το πήραν. Εκείνοι οι οποίοι δεν πήραν γιατί υπάρχουν αμφισβητήσεις, υπάρχουν αμφιβολίες ή δεν μου έδωσαν IBAN που θα τους βάλω τα λεφτά; Άρα δεν έκαναν καμία δήλωση η οποία δεν υλοποιήθηκε. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του κόσμου, αντιλαμβάνομαι ότι ο κάθε ένας αντιμετωπίζει το πρόβλημα του όμως έχουμε δώσει το ΕΕΕ σε 4.000 οικογένειες», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε επισήμανση βουλευτή ότι υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας στο Υπουργείο, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι έχουν δημιουργήσει ένα γραφείο στο Υπουργείο Εργασίας όπου κοινωνικοί λειτουργοί βλέπουν περίπου 100 αιτητές ΕΕΕ την ημέρα και τους ενημερώνουν σχετικά με την αίτησή τους.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι οι 16,5 χιλιάδες αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το ΕΕΕ αφορούν τις κατηγορίες των μακροχρόνια ανέργων, των αυτοεργοδοτουμένων, των μερικώς απασχολουμένων και ατόμων που δεν έχουν εισοδήματα .
«Από τις 16,5 χιλιάδες υπολογίζεται ότι εγκρίθηκαν γύρω στις 4.300 αιτήσεις. Τέσσερις χιλιάδες 25 αιτήσεις έχουν απορριφθεί λόγω ακίνητης ιδιοκτησίας, δηλαδή η ακίνητη ιδιοκτησία υπερέβαινε το ύψος των 100.000 που προνοείται στο νόμο και λόγω καταθέσεων, δηλαδή υπερέβαινε το ποσό των 5.000 αυξανόμενων κατά χίλια ευρώ με βάση τη σύνθεση της οικογένειας. Με βάση τα στοιχεία που μας έδωσε η Υπουργός το 42% των αιτήσεων που απορρίφθηκαν λόγω αξίας της ιδιοκτησίας είναι περιουσίες οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 200 και 500 χιλιάδες ευρώ. Ένα ποσοστό 11% των αιτήσεων που απορρίφθηκαν η περιουσία κυμαίνεται από 500 μέχρι και ένα εκατομμύριο ευρώ και ένα μικρό ποσοστό 2,8% η περιουσία ήταν πέραν του ενός εκατομμυρίου. Γι΄ αυτήν την κατηγορία σχεδόν το 50% έχει περιουσία μικρότερη των 500 χιλιάδων ευρώ», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το ύψος των καταθέσεων, ο κ. Φακοντής είπε ότι 1.251 αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω ύψους καταθέσεων.
«Για το 45,6% από αυτές, δηλαδή γύρω τις 570 αιτήσεις, οι καταθέσεις ήταν μέχρι 15.000 ευρώ. Το 18%, γύρω στις 225 αιτήσεις, είχαν κατάθεση μέχρι 25.000 ευρώ. Το 17% των αιτήσεων είχαν καταθέσεις κάτω από 50.000 ευρώ, 11,3% είχαν καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και μικρότερα ποσά 5,3% μέχρι 200.000, έξι αιτήσεις μέχρι 500 χιλιάδες και δύο αιτήσεις μέχρι και δύο εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει κάποια αλλαγή στο νόμο τόσο όσον αφορά το ύψος της ακίνητης ιδιοκτησίας όπου η απόρριψη των αιτήσεων ήταν σημαντική όσο και για διαφοροποίηση έστω μερικώς του ποσού του ύψους των καταθέσεων που υπάρχει σήμερα στο νόμο», συμπλήρωσε.
Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι 6.400 αιτήσεις είχαν ελλιπή στοιχεία από τις οποίες 2.000 ήταν αιτήσεις από διαζευγμένους ή ήταν εν διαστάσει και στις αιτήσεις υπήρχε παράλληλα διεκδίκηση και των παιδιών.
«Χρειάζεται να ξεκαθαρίσει ποιός έχει τη δικαιοδοσία με βάση την απόφαση του δικαστηρίου. Δυο χιλιάδες άλλες αιτήσεις είχαν άλλα ελλιπή στοιχεία όπως είναι η διεύθυνση, ο αριθμός του IBAN, τηλέφωνα επικοινωνίας, κλπ. Μια άλλη κατηγορία είχε να κάνει με αποξένωση καταθέσεων ή περιουσίας πριν από 12 μήνες όπως προνοεί ο νόμος και μέσα σε αυτό το διάστημα υπήρχαν περιπτώσεις όπου έγινε αποξένωση καταθέσεων ή και περιουσίας. Γι` αυτό παρουσιάζεται αυτή η καθυστέρηση. Ανατέθηκε σε συγκεκριμένους λειτουργούς να εξετάζουν περιπτώσεις ενστάσεων σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό δεν συμβαίνει στις Επαρχίες και ζητήσαμε από την Υπουργό αυτή η δυνατότητα να παρασχεθεί και στις Επαρχίες διότι από ότι μας έχει δηλώσει τηλεφωνικώς είναι δύσκολο να δοθούν λεπτομερείς επεξηγήσεις διότι υπάρχουν τα προσωπικά δεδομένα και δεν γνωρίζει ο λειτουργός ποιός απαντά το τηλέφωνο», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Φακοντής είπε ότι παρά τις εξηγήσεις που έχει δώσει η Υπουργός Εργασίας «πρέπει να σημειώσουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στο ότι μεγάλος αριθμός αιτητών ενώ ανέμενε να πάρει ΕΕΕ δεν έχει καταστεί δικαιούχος, είτε γιατί οι αιτήσεις του δεν είναι σωστά συμπληρωμένες είτε γιατί δεν τηρεί τα κριτήρια με βάση τα οποία υπάρχουν στο νόμο, είτε υπάρχει καθυστέρηση».