Υπ. Εξωτερικών Ρουμανίας: “Πρέπει να ρίξουμε μία προσεκτική ματιά στις τελευταίες εξελίξεις στον πολιτικό διάλογο Σερβίας-Κοσόβου”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τίτους Κορλάτεαν αναγνωρίζει τις τελευταίες εξελίξεις στο διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και όπως δήλωσε, η Ρουμανία πρέπει:  “να μην παραμένει κρυμμένη στα χαρακώματα, όπως έκανε ο Ιάπωνας στρατιώτης στον Ειρηνικό”.

Ο κ. Κορλάτεαν προέβη στα συγκεκριμένα σχόλια μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας για συμμετοχή του Κοσόβου στις συνεδριάσεις του. Ο κ.
Πόντα εξέφρασε, επίσης, τη στήριξή του στην επανάληψη του διαλόγου Σερβίας και Κοσόβου.

“Πρέπει να ρίξουμε μία προσεκτική ματιά στις τελευταίες εξελίξεις στον πολιτικό διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, μεταξύ των πρωθυπουργών, του αναγνωρισμένου και του μη αναγνωρισμένου υπό την αιγίδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον” ανέφερε ο κ. Κορλάτεαν σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Σερβία έχει γραφείο εκπροσώπησης στο Κόσοβο, τονίζοντας ότι αυτές είναι κάποιες πραγματικότητες που πρέπει να εξετάσει η Ρουμανία.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, την περασμένη εβδομάδα, χαιρέτισε την απόφαση της Επιτροπής του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) όσον αφορά τη συμμετοχή του Κοσόβου στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. “Η απόφαση πραγματικά αντανακλά τη φύση της χωρίς αποκλεισμούς περιφερειακής συνεργασίας” τόνισε ο κ. Πόντα και πρόσθεσε ότι η Ρουμανία ως κράτος – μέλος της ΕΕ στηρίζει ενεργά και έχει σαφείς θέσεις για την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή.

Η Ρουμανία, τον Ιούλιο, θα αναλάβει την προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP).

Το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2008 ως διάδοχος και συνεχιστής των θετικών αποτελεσμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας αντιπροσωπεύει την εκτελεστική διάσταση της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, της SEECP.