Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και η Δικαστής Μαριλένα Μηλιώτου αποφάσισαν για νέα προσπάθεια παραπομπής της υπόθεσης Focus στο Κακουργιοδικείο στις 16 Ιανουαρίου.
Σήμερα οι εκ των κατηγορούμενων Μιχάλης Ζολώτας και Κυριάκος Μάγειρας δεν ήταν παρόντες. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του κ. Ζολώτα Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εκκρεμεί η έφεση του στον Άρειο Πάγο εναντίον της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών σε σχέση με την έκδοση του κατηγορούμενου στην Κύπρο για να αντιμετωπίσει μια κατηγορία. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Άρειος Πάγος αναμένεται να συνεδριάσει για να εξετάσει το ζήτημα αύριο και να εκδώσει την απόφαση του σε μερικές μέρες.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι στη βάση της αναθεωρημένης απόφασής του της 7ης Νοεμβρίου το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ΔΔΔ) στο Παρίσι είχε ξεκαθαρίσει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι οφείλουν να είναι παρόντες στη διαδικασία ενώπιον των Κυπριακών δικαστηρίων και κάλεσε τους κατηγορούμενους (Ανδρέα Βγενόπουλο και Κυριάκο Μάγειρα) να παρουσιαστούν κατά τη σημερινή δικάσιμο και σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό τότε η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί και πάλι κοντά του για να τροποποιήσει την απόφασή του, δηλαδή να επιτρέψει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.
Είναι γι αυτό το λόγο, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης που θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου αλλά και της διαδικασίας ενώπιον του ΔΔΔ.
Ανέφερε ακόμη σε σχέση με τον κατηγορούμενο που έχει αποβιώσει, Ανδρέα Βγενόπουλο, ότι προτίθεται να προχωρήσει σε επόμενη διαδικασία «σε ανάλογα διαβήματα» καθώς και ότι θα γίνει προσαρμογή του κατηγορητηρίου, αλλά όχι κατά τη σημερινή διαδικασία αφού όπως εξήγησε η Νομική Υπηρεσία αναμένει κάποια επίσημα έγγραφα.
Ο δικηγόρος του κ. Μάγειρα Ανδρέας Χαβιαράς ανέφερε ότι θεωρεί πως το σημερινό αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα δείχνει αδιαφορία για την απόφαση του Ελληνικού Συμβουλίου Εφετών αφού αποφάσισε όπως ο κ. Ζολώτας εκδοθεί στην Κύπρο μόνο για μια κατηγορία ενώ οι άλλες οι οποίες είναι κοινές με τον πελάτη του είτε έχουν παραγραφεί είτε είναι δικαιοδοσίας Ελληνικού δικαστηρίου, άρα, σύμφωνα με τον ίδιο, το ένταλμα σύλληψης εν όψει ελληνικών αποφάσεων δεν έχει δυνατότητα επιτυχίας.
Με όλο το σέβας νομίζω ότι είναι «λίγο θρασύ» από πλευράς του συναδέλφου να μιλάει για αδιαφορία, απάντησε ο Γενικός Εισαγγελέας υπενθυμίζοντας την ασέβεια που ήδη έχει επιδείξει προς το Δικαστήριο ο πελάτης του κατηγορούμενος Κυριάκος Μάγειρας. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε την αίτηση του κ. Μάγειρα για έκδοση εντάλματος που να επιτρέπει στον κατηγορούμενο να εμφανίζεται ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων δια συνηγόρου και όχι αυτοπροσώπως. «Ισχύει επομένως η δική σας απόφαση περί της παρουσίας των κατηγορούμενων», είπε.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας με ενδιάμεση απόφαση του είχε ξεκαθαρίσει ότι «η φυσική ή αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής στο Κακουργιοδικείο».
Σε σχέση με τον κατηγορούμενο Μιχάλη Φόλε ο οποίος εκδόθηκε στην Κύπρο από τις αρχές της Ρουμανίας στη βάση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και τελεί υπό κράτηση, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι μετά από συνεννόηση που έγινε με τον δικηγόρο του σε σχέση με την εγγύηση που θα καταβάλει δεν έχει ένσταση να αφεθεί ελεύθερος μέχρι και τη νέα ημερομηνία που θα δώσει το δικαστήριο.
Ο κ. Φόλε, θα καταβάλει, αύριο Παρασκευή, το ποσό των €200.000 υπό μορφή προσωπικής εγγύησης και τραπεζικής εγγύησης, οπότε και θα αφεθεί ελεύθερος.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, η οποία αφορά τη φερόμενη δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με 1 ε. ευρώ από την εταιρεία Focus, είναι επίσης η κόρη του Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης, ο Μιχάλης Ζολώτας, ο Κυριάκος Μάγειρας, ο Μιχάλης Φόλε και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG(πρώηνMarfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp., ως νομικά πρόσωπα. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται ακόμη ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος όμως απεβίωσε.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.