Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ηλίας Στεφάνου στην τελική του αγόρευση στην ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως και των άλλων τριών συγκατηγορουμένων του, ανέφερε ότι το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από την περιστατική μαρτυρία που βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου είναι ότι οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν.
Η Κατηγορούσα Αρχή, ανέφερε μεταξύ άλλων στην αγόρευση του ο κ. Στεφάνου, έχει αποδείξει την υπόθεση της, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, εναντίον όλων των κατηγορουμένων στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
Η υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής, είπε, στηρίζεται σε περιστατική μαρτυρία, η οποία από το σύνολο της μαρτυρίας που έχει προσκομιστεί «θεωρούμε ότι είναι ικανή για να αποδείξει, στον απαιτούμενο βαθμό, τα συστατικά στοιχεία των αδικημάτων εναντίον όλων των κατηγορουμένων».
«Όπως είναι καλά γνωστό», εξήγησε ο κ. Στεφάνου, «σε υποθέσεις διαφθοράς και συνωμοσίας άμεση μαρτυρία που να εμπλέκει κατηγορουμένους, παγκοσμίως είναι γνωστό, ότι δεν υπάρχει».
Αναλύοντας ενώπιον του δικαστηρίου τη βασική περιστατική μαρτυρία, ο κ. Στεφάνου είπε, μεταξύ άλλων, ότι κ. Ερωτοκρίτου ενεργώντας πίσω από την πλάτη του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ζήτησε το φάκελο της υπόθεσης providencia για επανεξέταση των οδηγιών παρόλο που λίγες ημέρες προηγουμένως ο Γενικός Εισαγγελέας είχε δώσει για τρίτη φορά οδηγίες.
Ο κ. Στεφάνου αναφέρει στην αγόρευση του ότι ο κ. Ερωτοκρίτου «ισχυρίζεται ότι είχε μετά από συνεννόηση το ελεύθερο να χειρίζεται τις ποινικές υποθέσεις στη Νομική Υπηρεσία αλλά τον τελευταίο λόγο θα τον είχε πάντοτε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης».
«Η λογική των πραγμάτων έστω και με αυτή τη θέση», πρόσθεσε, «ήταν να υπήρχε μαρτυρία ότι ο κ. Ερωτοκρίτου, αφού έκρινε ότι δικαιολογείτο ποινική δίωξη για την υπόθεση Providencia, πριν δώσει οδηγίες στην αστυνομία για προώθηση της ποινικής δίωξης να θέσει το φάκελο της υπόθεσης ενώπιον του ΓΕ ο οποίος είχε τον τελευταίο λόγο».
Είναι δεδομένο, υποστήριξε ο κ. Στεφάνου, ότι ο κ. Ερωτοκρίτου «ανέτρεψε προηγούμενες οδηγίες του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και της Έλενας Κλεόπα. Σε περίπτωση», πρόσθεσε, «που αυτή η ανατροπή δεν εγκρινόταν από τον ΓΕ, τότε στην ουσία δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί το αντάλλαγμα που συμφωνήθηκε ότι θα ελάμβανε και δεν θα μπορούσε να εκδώσει απόφαση ερήμην για συμψηφισμό μεταξύ δανείων και καταθέσεων εταιρειών δικών του συμφερόντων».
Από τη μαρτυρία του νυν Γενικού Εισαγγελέα, είπε, είναι δεδομένο ότι ο Ανδρέας Νεοκλέους είχε επαφές με τον κ. Ερωτοκρίτου για το χειρισμό του φακέλου της Providencia του Α’ Αρχείου με τον κ. Στεφάνου να επικαλείται την αναφορά του κ. Ερωτοκρίτου «έκατσε πας τα ‘φκια μου», αναφερόμενος στον Α. Νεοκλέους. Αυτό καταδεικνύει, πρόσθεσε, ότι ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ψέματα στην κατάθεση και στο Δικαστήριο για την επικοινωνία με τον Α. Νεοκλέους.
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στη συνάντηση του κ. Ερωτοκρίτου με την κα. Κυριακού στις 3/10/2013 η οποία επιβεβαιώνεται, όπως υποστήριξε, από ηλεκτρονικό μήνυμα του Α. Νεοκλέους προς τον Ρώσο δικηγόρο Κουλέσοφ. Άρα, συνεχίζει ο κ. Στεφάνυ, η τοποθέτηση του κ. Ερωτοκρίτου στο δικαστήριο ότι δεν έγινε συνάντηση ή επαφή με Κυριακού γιατί θα το θυμόταν, είναι ψέμα που έχει ενοχοποιητικό περιεχόμενο.
Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε επίσης ότι ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ψέματα και στην ανακριτική του κατάθεση στον κ. Καλλή, λέγοντας ότι ποτέ δεν είδε κανένα για την υπόθεση providencia από το γραφείο Νεοκλέους.
Ανέφερε επίσης ότι είναι ψέμα του κ. Ερωτοκρίτου η αναφορά του στην ανακριτική του κατάθεση ότι μετά από συνάντηση με τον Α. Ανδρέου αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν η συνάντηση με την Μ. Κυριακού που έδωσε το έναυσμα για τη λήψη τριών νέων καταθέσεων. Και επειδή, συνέχισε, δεν μπορούσε ο κ. Ερωτοκρίτου να παραδεχτεί τέτοια συνάντηση, αντικατέστησε στην κατάθεση του την κα. Κυριακού με τον Α. Ανδρέου. Άρα, ισχυρίστηκε ο κ. Στεφάνου, είναι ψέμα ότι ο κ. Ερωτοκρίτου δεν είχε συναντήσεις με δικηγόρους του γραφείου Νεοκλέους.
Υποστήριξε επίσης ότι ο κ. Ερωτοκρίτου ψεύδεται ότι δεν ήθελε να έχει επαφές με τον κ. Κυπρίζογλου, προσθέτοντας ότι «τρεις φορές έδωσε την συγκατάθεσή του για να εισέλθει ο κ. Κυπρίζογλου στη Νομική Υπηρεσία ία για να τον δει μέσα σε δέκα μέρες. Όπως αναφέρει στην αγόρευση του «το ψέμα αυτό δεν ήταν αθώο αλλά προήλθε από τη γνώση της συνωμοσίας και δωροδοκίας».
Ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής είπε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ψέματα στους ανακριτές στη συνάντηση 22/10/13 ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει την ίδια άποψη μαζί του και είναι διαφορετική από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα. Αυτό, σημειώνει, οδηγεί και σε εύρημα για το προαποφασισμένο της απόφασης του για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Σχολιάζοντας συγκεκριμένη αναφορά του δικηγόρου του κ. Ερωτοκρίτου, κ. Πουργουριδη, στη τελική του αγόρευση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κατηγορούσα Αρχή είχε ρυάκι στη μαρτυρία της. Απλώς αυτό το ρυάκι ενισχύθηκε με άλλο ρυάκι με τη μαρτυρία της υπεράσπισης και έγινε ποταμός που δεν οδηγεί σε οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα και σε καμία αμφιβολία για την τέλεση των αδικημάτων από τους κατηγορούμενους».
Ο κ. Πουργουρίδης είχε πει συγκεκριμένα ότι «όπως το νερό ενός ποταμού δεν μπορεί να ταξιδέψει πάνω από την πηγή του, ούτε και διάφορα περιστατικά μη ικανοποιητικής περιστατικής μαρτυρίας, μπορούν να προστεθούν το ένα στο άλλο για να παράξουν αποτέλεσμα που να ικανοποιεί το επίπεδο απόδειξης πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας».
Το Δικαστήριο όρισε ως επόμενη δικάσιμο την 8η Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, για την τελική αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του δικηγορικού γραφείου “Andreas Neocleous & Co LLC” Γεώργιου Γεωργίου. Με τη αγόρευση του κ. Γεωργίου ολοκληρώνεται ουσιαστικά και το στάδιο των τελικών αγορεύσεων των διάδικων και απομένει πλέον η έκδοση της τελικής απόφασης του Δικαστηρίου.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων που επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και εφτά χρόνια.
Συγκεκριμένα, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, και της κατάχρησης εξουσίας.
Οι Παναγιώτης Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ» αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων και των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.
Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, επίσης, τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσίας προς καταδολίευση.