Καταπέλτης ήταν για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση του «Ηλιος» η εισαγγελέας Παγώνα Ζάκκα. Δεν άφησε κανένα περιθώριο για τα τραγικά λάθη και τις αμέλειες που οδήγησαν στο θάνατο 121 ανθρώπους, επιβάτες και πλήρωμα, στις 14 Αυγούστου 2005 στο Γραμματικό Αττικής.
Ζήτησε την καταδίκη τους για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τους Δημήτρη Πανταζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, Διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων και το Γιάνκο Στοϊμένοφ, αρχιπιλότο της εταιρείας, καθώς και για ανθρωποκτονία από ασυνείδητη αμέλεια, όσον αφορά το μηχανικό της εταιρείας, που έλεγξε το αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης, Άλαν Ίργουϊν.
Αφού εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα των συνηγόρων των κατηγορουμένων για νέα έρευνα ως προς τα αίτια της τραγωδίας, η Εισαγγελέας αναφέρθηκε στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, στο πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων της Ελλάδας, υπό τον Ακριβό Τσολάκη, τις καταθέσεις των μαρτύρων, καθώς και του συνόλου της εκτενούς δικογραφίας, η οποία είναι στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης αναφορικά με τη συντριβή του αεροσκάφους .
Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής, έκαναν λόγο για «έλλειψη κουλτούρας ασφάλειας» την οποία και καταλόγισαν στην εταιρεία. Μίλησαν για επίφαση νομιμότητας, υπό την οποία λειτουργούσε η «Ήλιος» τηρώντας «κανόνες στο όριο τους», με υπερβολική χρήση των αεροσκαφών και καταστρατήγηση των προβλεπόμενων αδειών για το προσωπικό . Τόνισαν δε με έμφαση το πόσο μεγάλη σημασία θα έχει η απόφαση για την υπόθεση αυτή στο μέλλον για την αποφυγή παρόμοιων θανατηφόρων λαθών.
Τέλος, υποστήριξαν ότι θα έπρεπε η υπόθεση να δικάζεται ως κακούργημα και όχι ως πλημμέλημα όπως και στην Ελλάδα. Και απέδωσαν ευθύνες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα έπρεπε είπαν να είναι μεταξύ των κατηγορουμένων, καθώς δεν άσκησε τον εποπτικό της ρόλο και άφησε την εταιρεία αν λειτουργεί, με μόνο σκοπό το κέρδος.