Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε σημερινή συνεδρίαση, σε σχέση με την υλοποίηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, ενημερώθηκε για την επιτόπου επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου για επισκόπηση των έργων που έχουν υλοποιηθεί. Κατά την επίσκεψη θα γίνει επαναξιολόγηση για τον καθορισμό των γεωμετρικών προτύπων ή/ και άλλων στοιχείων της όδευσης, βάσει και των εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων που έχουν εμπειρία στην εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έχουν σχεδιάσει και υλοποιήσει δρόμους εντός προστατευόμενων περιοχών.
Η εταιρεία ενημερώθηκε μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να σταματήσει τις όποιες εργασίες. Πριν από την έναρξη εργασιών θα εκδοθεί ανακοίνωση με στόχο να ενημερωθεί η κοινωνία, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικές αρχές για όλα τα είδη των έργων.
Εντός Ιανουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί νέα επί τόπου επίσκεψη και παρουσίαση της προσέγγισης ενώπιον των Τοπικών Αρχών της ευρύτερης περιοχής Ακάμα (Κοινοτήτων και Δήμων)
Μέχρι τον Μάρτιο 2024, όλα τα αποτελέσματα και εισηγήσεις της ομάδας ειδικών θα παρουσιαστούν και θα ενημερωθεί η Ad hoc επιτροπή των ειδικών που εξετάζει τις Ειδικές Οικολογικές Εκτιμήσεις (ΕΟΑ), και στην οποία συμμετέχουν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΜΚΟ).
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη σύσταση τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα διεξάγει Διοικητική Έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες στον σχεδιασμό, υλοποίηση, αδειοδότηση και λειτουργία έργου στην Κοινότητα Συλίκου.
Η Επιτροπή θα αποτελείται από εκπρόσωπο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών και εκπρόσωπο του ΕΤΕΚ.
Η διεξαγωγή της διοικητικής έρευνας κρίθηκε σκόπιμη μετά από τον έλεγχο που διενήργησε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο έλεγχος αφορούσε καταγγελίες για παράνομη εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, ανέγερση και λειτουργία παράνομων εγκαταστάσεων ιχθοκαλλιέργειας, κέντρου αναψυχής και χώρων διαμονής επισκεπτών, παράνομη επέμβαση μέρους της ανάπτυξης σε κρατική γη και χορήγηση Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας Ιχθυοτροφείου στην Κοινότητα Συλίκου κατά τρόπο παράτυπο.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Στρατηγική Έρευνας & Καινοτομίας και Σχέδιο Δράσης, για την περίοδο 2024-2026. Η Στρατηγική, αντανακλά τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση και αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας, ως πυλώνων βιώσιμης ανάπτυξης οι οποίοι συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό, την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Η στρατηγική αξιοποιεί την υψηλή δυναμική που ανέπτυξε η χώρα μας στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, και σκοπεύει το επόμενο επίπεδο ανάπτυξης με εστίαση στην αξιοποίηση των υποδομών, την εξωστρεφή προσέγγιση και στη διασύνδεση της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματική καινοτομία.
Η Κυβέρνηση υλοποιεί σειρά μεταρρυθμίσεων και στοχευμένων επενδύσεων, μέσω των οποίων δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ουσιαστική ανάπτυξη του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προτάσεις που αφορούν τρία ορόσημα του 3ου αιτήματος πληρωμής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για «Προστασία των Οικονομικών Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «Σχέδιο δράσης για την καταγραφή και παρακολούθηση υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων» και η πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την «Έγκριση Έκθεσης Προόδου για την Ολοκλήρωση του Ορόσημου της Πλήρης Εφαρμογής και Πλήρης Λειτουργίας του Νομικού και Θεσμικού Πλαισίου Αφερεγγυότητας».
Με τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, 20 ορόσημα από τα 22 του 3ου αιτήματος πληρωμής έχουν υλοποιηθεί ενώ περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της αυριανής Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων προς ψήφιση.