Διάφορα σενάρια επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των οποίων η επιβολή μειωμένου συντελεστή φορολόγησης, για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από την κατάργηση της απαλλαγής της σύνταξης χηρείας από το φόρο εισοδήματος.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε τα πιο πάνω στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε σήμερα το θέμα ύστερα από πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης, Νίκος Νικολαϊδης, Σταύρος Ευαγόρου και Γιώργος Περδίκης.
Η εκπρόσωπος του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Λιάνα Χαραλάμπους είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι από το Μάρτιο του 2014 που άρχισε η αποκοπή φόρου εισοδήματος στις συντάξεις χηρείας έχουν κατατεθεί επτά προσφυγές ενώπιον δικαστηρίων για αντισυνταγματικότητα του νόμου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι “η Βουλή ψήφισε τη συγκεκριμένη νομοθεσία γιατί αυτή είχε καταστεί μνημονιακή υποχρέωση μετά από υπόδειξη της τρόικας”, η οποία έχει τη θέση ότι “όλες οι συντάξεις πρέπει να φορολογούνται”.
Αναφέροντας ότι “υπάρχει μια ιδιομορφία στην περίπτωση της σύνταξης χηρείας γιατί προκύπτουν περιπτώσεις όπου πραγματικά δημιουργούνται αδικίες”, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην περίπτωση που πριν αποβιώσει για παράδειγμα ο σύζυγος τόσο η σύζυγος όσο και ο σύζυγος απολάμβαναν το δικαίωμα του αφορολόγητου ορίου των 19.500 ευρώ, ενώ μετά που απεβίωσε ο ένας εκ των δύο το όριο αυτό μειώθηκε στο μισό και η σύζυγος καλείται να πληρώσει φόρο.
“Αυτή είναι μια τιμωρητική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το δικαίωμα σύνταξη χηρείας και θα πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός ότι “το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε στην Επιτροπή ότι επανεξετάζει το συγκεκριμένο ζήτημα και ενδεχομένως να επανέλθει πίσω με εισηγήσεις”.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι το ΥΠΟΙΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα και “ίσως να το αντιμετωπίσει λαμβάνοντας υπόψη το αφορολόγητο όριο ή μειώνοντας το συντελεστή”.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι είναι “κοινή αναγνώριση ότι με την απόφαση που λήφθηκε πρόσφατα και την ξαφνική αλλαγή των πραγμάτων έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα σε αριθμό μονογονειακών οικογενειών”, προσθέτοντας ότι “το ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια διορθωτική”.
“Δεν πρόκειται για παροχή αλλά για ένα εργασιακό δικαίωμα”, πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι “είναι φανερό ότι σε μια ομάδα ανθρώπων, όπως νεαρές γυναίκες, πέρα του γεγονότος ότι έχασαν το σύζυγο ή τη σύζυγο καλούνται να υποστούν το κόστος της φορολογίας το οποίο επιβαρύνονταν δύο φυσικά πρόσωπα με τους ίδιους όρους να τους επιβαρυνθεί ένα πρόσωπο”, προσθέτοντας ότι αυτό “είναι μια στρέβλωση που δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα σε αυτές τις οικογένειες”.
Ανέφερε ότι δεν πρέπει “να επιστρέψουμε στο παλιό” σύστημα καθώς υπάρχουν οικογένειες “που δικαίως φορολογούνται γιατί είναι καθαρό εισόδημα πέραν του άλλου εισοδήματος που έχουν”.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι “η Βουλή όταν ψήφιζε τη νομοθεσία για τη φορολόγηση των συντάξεων δεν έλαβε υπόψη ορισμένες πτυχές αυτού του θέματος”, προσθέτοντας ότι “εκ των υστέρων και λαμβάνοντας υπόψη το δίκαιο αίτημα μιας ομάδας από οικογένειες που έχουν το βάρος της ορφάνιας αλλά φορτώθηκαν και επιπλέον οικονομικά προβλήματα και την επιπλέον φορολόγηση σπεύδει η Βουλή να δώσει λύση”.
“Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες του ίδιου του ΥΠΟΙΚ πριν από ένα μήνα ότι έχει ετοιμάσει διορθωτική νομοθεσία, φάνηκε σήμερα ότι για ακόμη μια φορά ότι αυτές οι εξαγγελίες ήταν φρούδες και κενές περιεχομένου”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “ήρθε ενώπιον της Βουλής χωρίς συγκεκριμένη πρόταση παραπέμποντας την επίλυση του θέματος προφανώς το Φθινόπωρο”.
Ανέφερε ότι “ομάδα βουλευτών δεν θα αφήσει το θέμα να οδηγηθεί το Φθινόπωρο” και θα καταθέσει την ερχόμενη Πέμπτη πρόταση νόμου που θα καταργεί την προηγούμενη νομοθεσία για τη φορολόγηση των συντάξεων χηρείας και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες γιατί θα είναι μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος, ούτως ώστε πριν κλείσει η Βουλή να φέρουν τη δική τους πρόταση”.