ΥΠΟΙΚ: Αυτή η θετικότερη προοπτική δεν πρέπει να μας οδηγήσει στον εφησυχασμό

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε  ομιλία του σε ημερίδα του Γενικού Λογιστηρίου, τόνισε ότι μπορεί η Κύπρος να έχει διαψεύσει πολλούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ωστόσο η θετική προοπτική της οικονομίας δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό γιατί έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε

Ο κ. Γεωργιάδης  επεσήμανε πως μετά την έξοδο από το μνημόνιο η κυπριακή οικονομία έκανε βήματα αποκατάστασης της αξιοπιστίας της και παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, η οποία είναι μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, κάτι που προκαλεί ικανοποίηση γιατί δημιουργούνται σιγά σιγά νέες θέσεις εργασίας και μειώνεται η ανεργία.

«Από την άλλη», πρόσθεσε, «αυτή η θετικότερη προοπτική με κανένα τρόπο δεν πρέπει να μας οδηγήσει στον εφησυχασμό, γιατί πολύ απλά, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».

Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, «έχουμε διαψεύσει πολλούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό που διέβλεπαν ότι η Κύπρος θα έμενε εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων».

«Δεν έχουμε όμως ακόμη δικαιώσει πλήρως τις προσδοκίες των συμπολιτών μας, οι οποίοι αναμένουν και απαιτούν τη συνέχιση της προσπάθειας με την ίδια σοβαρότητα, με την ίδια προσήλωση. Και αυτός ακριβώς είναι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης», είπε.

Ο ΥΠΟΙΚ εξήρε το ρόλο του Γενικού Λογιστηρίου στην αναβάθμιση της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, υποδεικνύοντας την ανάγκη του συνεχούς εκσυγχρονισμού του τρόπου διαχείρισης των πόρων.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην εισαγωγή του συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων, ERP, ένα έργο, το οποίο, είπε, θα οδηγήσει στην αναβάθμιση, σε οριζόντια βάση, των μηχανογραφικών συστημάτων που θα έχουν στη διάθεσή τους τα Υπουργεία και Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για την οικονομική τους διαχείριση.

Σημείωσε όμως ότι καταλυτικό ρόλο αναμένεται να έχει ο εκσυγχρονισμός της λογιστικής και οικονομικής διαχείρισης. «Για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει, πέραν από τα μηχανογραφημένα συστήματα, να αναβαθμιστεί η όλη λογιστική και οικονομική διαχείριση των Υπουργείων και να καλύψει τομείς πέραν της αυστηρά λογιστικής εργασίας», συμπλήρωσε.

«Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση στοχεύει η αναδιοργάνωση του Γενικού Λογιστηρίου, με τη δημιουργία μονάδων χρηματοοικονομικής διαχείρισης σε κάθε Υπουργείο», πρόσθεσε.

Είπε παράλληλα πως το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας αυτή την αναγκαιότητα ανάθεσε στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, μέσω της Γενικής Λογίστριας, την ευθύνη για την υλοποίηση των εισηγήσεων για τη σύσταση κεντρικών υπηρεσιών αγορών, την εισαγωγή του ρόλου του Λειτουργού Αγορών, τη σύσταση Ανεξάρτητης Μονάδας Αγορών και τη διεύρυνση των Συμφωνιών Πλαίσιο.

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης ενεθάρρυνε τους λειτουργούς του Γενικού Λογιστηρίου να συνεχίσουν την προσπάθεια και σημείωσε πως «πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής».