Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, προέβη σήμερα σε δηλώσεις στο «Πρωινό Δρομολόγιο», του Τρίτου Πρόγραμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ για την πρόσφατη αύξηση στη μαζική ροή παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές.
Δείτε τις σχετικές δηλώσεις:
«Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στο θέμα των προσφύγων;
Απάντηση: Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να πω ότι ,όντως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μαζική ροή παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές. Είναι πλέον σίγουρο ότι έρχονται αεροπορικώς μέσω Τουρκίας. Έχει γίνει λόγος για εμπορία και διακίνηση προσώπων. Πράγματι, φαίνεται ότι γίνεται διακίνηση παράτυπης μετανάστευσης, κάτι το οποίο είναι ποινικό αδίκημα με βάση όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες και νομοθεσίες. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι αυτό γίνεται με συμμετέχοντες τις ”αρχές” των κατεχομένων και της Τουρκίας. Είναι παγκοσμίως πρωτόγνωρο φαινόμενο να διοχετεύονται αεροπορικώς, χωρίς τους ενδεδειγμένους ελέγχους και χωρίς τις στοιχειώδεις διαδικασίες που πρέπει να διέπουν τις αεροπορικές κινήσεις, παράνομα μαζικές ροές προς την Κύπρο και σ’ αυτό το θέμα υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο Συμβούλιο Μετανάστευσης της ΕΕ, ένα από τα κύρια θέματα που συζητούμε τώρα ,και όλες οι χώρες έχουν πρόβλημα μ’ αυτό το θέμα, είναι πώς να πατάξουν τα κυκλώματα διακινητών και τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι πρωτεργάτες αυτών των κυκλωμάτων είναι οι ”αρχές” του ψευδοκράτους σε συνεργασία με την Τουρκία. Τίθεται, λοιπόν, ένα πολύ μεγάλο θεσμικό και πολιτικό θέμα όσον αφορά την κατάσταση της Κύπρου. Είναι ένα νέο φαινόμενο για το οποίο πρέπει να λάβουμε μέτρα.
Ερώτηση: Αυτή την περίοδο έχετε παρατηρήσει ότι μειώθηκαν οι ροές προσφύγων με βάρκες;
Απάντηση: Οι ροές με βάρκες είναι αυτή τη στιγμή περίπου το 5%. Να σας πω μόνο ότι τον τελευταίο μήνα (από 2 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου) του τρέχοντος έτους είναι 747 άτομα και δεν είναι μόνο Σύροι. Οι Σύροι είναι περίπου το 25%-30%. Υπάρχουν άτομα που προέρχονται από αφρικανικές και ασιατικές χώρες. Φτάνουν μαζικά, κάτι που καταδεικνύει πόσο οργανωμένα κυκλώματα δρουν μέσω Τουρκίας και κατεχομένων περιοχών είτε με την ανοχή είτε με την καθοδήγηση των ”αρχών” του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.
Όσον αφορά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, θα έχουμε συναντήσεις γι’ αυτό το θέμα. Ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας είναι το να συνεργάζεται με τις κυπριακές Αρχές. Επίσης, εδώ υπάρχει μια δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Η δήλωση αυτή λέει ότι η Τουρκία όσον αφορά τους Σύρους εκτοπισθέντες θα τους κρατά στο έδαφός της και γι’ αυτό τον λόγο λαμβάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι κάτι που αρνείται να εφαρμόσει στην Κύπρο. Η Ύπατη Αρμοστεία είναι και επιτηρητής αυτής της συμφωνίας και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι γι’ αυτούς που καταφθάνουν στα κατεχόμενα ,υπεύθυνη είναι η Τουρκία (με βάση τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας) και όχι να διοχετεύονται παράνομα στις ελεύθερες περιοχές. Αυτά που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας είναι πράγματα για τα οποία δεν έχουμε δώσει τη συναίνεσή μας.
Η Κύπρος έχει αναλάβει τον ρόλο της όσον αφορά τις ανθρωπιστικές πτυχές αυτού του θέματος. Όταν είχα μιλήσει με τον περιφερειακό Διευθυντή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες που καλύπτει και άλλες χώρες εκτός από την Κύπρο, συμφωνήσαμε ότι η Κύπρος έχει αναλάβει δυσανάλογο μερίδιο ευθύνης λόγω και της έλλειψης μηχανισμού ανακατανομής στις χώρες της ΕΕ. Έχουμε χειριστεί πάρα πολύ καλά το ανθρωπιστικό σκέλος της κατάστασης, αλλά από την άλλη πρέπει να υπάρχουν όρια. Όταν ξεπεραστούν κατά πολύ αυτά τα όρια (και έχουν ξεπεραστεί), τα πρώτα θύματα θα είναι οι άνθρωποι που προσπαθείς να προστατέψεις. Θα καταντήσεις «αποθήκη ψυχών».
Κάποιοι μας έκαναν υποδείξεις για τις συνθήκες στέγασης. Όταν έχεις 15.000 αιτητές ασύλου, 30.000 αν υπολογίσεις και αυτούς στους οποίους έχεις δώσει το καθεστώς, τί σημαίνει να προσφέρεις συνθήκες στέγασης; Πρέπει να κάνεις 50-100 κέντρα υποδοχής που να δημιουργούνται γκέτο και να οδηγούμαστε σε φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες; Η δε καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί όταν μιλάμε για τέτοιους αριθμούς.
Ερώτηση: Τότε γιατί επιτρέπεται η διέλευση παράνομων προσφύγων στις ελεύθερες περιοχές;
Απάντηση: Μέχρι σήμερα –ακριβώς για ανθρωπιστικούς λόγους- δεν αρνηθήκαμε σε κανέναν να εξετάσουμε την αίτησή του και σεβόμαστε το καθεστώς του ως χώρα που σέβεται τ’ ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να επανεξεταστεί το αν μπορούμε να δεχόμαστε από τρίτες χώρες αιτητές ασύλου μέσω των κατεχομένων.»