ΥΠΕΣ: Ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό για το μεταναστευτικό
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά τα εγκαίνια του προσωρινού ιδιόκτητου οικήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ασωμάτου και του Προσφυγικού Σωματείου «Ένωση Νέων Ασωμάτου» σε Τ/Κ τεμάχιο, προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.
Αναφερθείς ο Υπουργός στα εγκαίνια του οικήματος είπε ότι «η Κυβέρνηση είναι σταθερός αρωγός των προσφυγικών μας σωματείων και είναι γι αυτόν τον λόγο που με χαρά και ικανοποίηση σήμερα εγκαινιάσαμε το προσωρινό οίκημα της Ασωμάτου και της Μαρωνιτικής κοινότητας».
Ευελπιστούμε είπε ότι «θα αποτελέσει χώρο στον οποίο οι Μαρωνίτες κάτοικοι- και όχι μόνο -της κοινότητας του Ασωμάτου, θα χρησιμοποιήσουν για να συνεχίσει η εμπέδωση, ιδιαίτερα στους νέους μας, του στόχου και της επιθυμίας για επιστροφή στα πάτρια εδάφη και βεβαίως μέχρι την ημερομηνία της οριστικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».
Ακολούθως συνεχάρη το σωματείο και το Κοινοτικό Συμβούλιο γι αυτές τους τις πρωτοβουλίες. «Επιτρέψετε μου μια ιδιαίτερη ευχαριστία και πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τον αείμνηστο Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος ήταν ένας σταθερός υποστηρικτής της μαρωνιτικής κοινότητας και για τα όσά έχει προσφέρει στην ίδια την πατρίδα», είπε ο Υπουργός.
Ερωτηθείς στη συνέχεια για την πράσινη γραμμή και τις μεταναστευτικές ροές μέσω αυτής, αλλά και την εγκατάσταση καμερών, ο Υπουργός επανέλαβε ότι «υπάρχει μια σοβαρή επιδείνωση σε ό,τι αφορά στις ροές μέσα από την πράσινη γραμμή το τελευταίο δίμηνο». Είναι γι΄ αυτόν τον λόγο, είπε, που την προσεχή βδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία σε μια ευρεία σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εσωτερικών να θέσει τις σκέψεις, τις απόψεις του και βεβαίως τις εισηγήσεις του όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Ενημέρωσε δε ότι χθες το απόγευμα είχε την ευκαιρία, κατά την μονοήμερη επίσκεψη του Γάλλου ομολόγου του, να συζητήσουν ακριβώς αυτό το θέμα, ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Γαλλία για το επόμενο εξάμηνο.
Επεξήγησε, είπε, στον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών ότι «πέραν των πολλών και γνωστών προβλημάτων που η χώρα μας αντιμετωπίζει, υπάρχει ένα πρόσθετο πρόβλημα για το οποίο έχω καταθέσει αίτημα προς την γαλλική πλευρά».
Αφορά το γεγονός, ανάφερε, ότι έχει αλλάξει σημαντικά μέσα στην τελευταία χρονιά, η φυσιογνωμία των μεταναστευτικών ροών, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχονται από τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής.
«Και επειδή είναι καλά γνωστό ότι οι πλείστες από τις χώρες αυτές ήταν γαλλόφωνες αποικίες, έχω ζητήσει από τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών, και απεδέχθη, να συνδράμει με βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να διανοιχθεί ένας διάλογος με αυτές τις χώρες, πρόσθεσε. Στόχος, είπε, είναι να υλοποιηθούν εθελούσιες επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών, προερχόμενων από αυτές τις χώρες, οι αιτήσεις των οποίων έχουν απορριφθεί.
Σημείωσε ότι αναμένεται ενδεχόμενα κατά τον μήνα Δεκέμβριο να υπάρξει συνάντηση στο Παρίσι για να συζητηθεί αυτό το ζήτημα και άλλα θέματα που άπτονται του μεταναστευτικού.
Ο Υπουργός ανάφερε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της πολιτικής προστασίας.
«Έχω επανακαταθέσει το ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας για να συγκροτηθεί στην Κύπρο μια αεροπορική βάση, στην οποία θα σταθμεύουν αεροσκάφη διαφόρων τύπων για θέματα πυρόσβεσης, ώστε να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, τόσο στα θέματα κατάσβεσης πυρκαγιών στη χώρα μας, αλλά και συνδρομής και βοήθειας προς τις γειτονικές χώρες», είπε.
Κληθείς να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΜΠ) και εάν υπάρχει ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού, ο Υπουργός ανάφερε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΤΑΜΠ».
Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει και εξαιτίας του μεγάλου φόρτου που αντιμετωπίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Τμήμα. Από το 2015 έχουν εγγραφεί στον Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης της Δημοκρατίας 250.000 υπήκοοι τρίτων χωρών και κοινοτικοί, σημείωσε.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε, «προχωρεί σε συνεργασία, ιδιαίτερα με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, στη μηχανογράφηση και τον εξορθολογισμό συγκεκριμένων διαδικασιών».
Έχουν γίνει βήματα, δήλωσε. «Πρέπει όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα ακριβώς για να είμαστε και αποτελεσματικοί», όπως είπε, και να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις που θα διευκολύνουν και τους πολίτες, αλλά βεβαίως και τη Δημοκρατία, ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης.