Με τις 29 ψήφους των Βουλευτών των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και του Βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και 26 ψήφους εναντίον των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, του Νίκου Κουτσού του ΕΥΡΩΚΟ και του Ζαχαρία Κουλία, ψηφίστηκε σε νόμο το μνημονιακό νομοσχέδιο για την ακίνητη ιδιοκτησία.
Η Ολομέλεια της Βουλής με 29 ψήφους υπέρ και 18 αποχές από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ υπερψήφισαν τροπολογία με την οποία η πρόσθετη επιβάρυνση την οποία θα υποχρεούνται να καταβάλλουν πέραν των τόκων υπερημερίας και των άλλων υφιστάμενων επιβαρύνσεων από 20% να μειωθεί στο 10%.
Με 35 ψήφους υπέρ και 20 αποχές ψηφίστηκε και δεύτερη τροπολογία με την οποία θα δίνεται 10% έκπτωση σε αυτούς που πληρώνουν το φόρο 30 ημερολογιακές μέρες πριν την ημερομηνία που εκπνέει η προθεσμία.
Τις δύο τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος προφορικά, εξηγώντας ότι σήμερα το πρωί διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών επιστολή με την οποία ενημερώθηκε η Βουλή ότι σε ομάδα εργασίας της Τρόικας έγινε χθες αποδεκτό το αίτημα για τροπολόγιες επί του νομοσχεδίου.
Η Βουλή απέρριψε δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, αφού ανέφερε ότι η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας είναι πονεμένη ιστορία, πρόσθεσε ότι το αίτημα όλων των πολιτικών πλευρών για μεταρρύθμιση της φορολόγησης των ακινήτων δεν προωθήθηκε με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων.
Είπε ότι διαχρονική άποψη του ΑΚΕΛ είναι να τεθεί τάξη στην ακαταστασία και επανέλαβε ότι το φορολογικό σύστημα ευρύτερα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση ώστε να λειτουργήσει υπέρ των νέων τομέων της οικονομίας που θέλουμε να αναπτύξουμε.
Πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο που πρότεινε η Κυβέρνηση φορολογούνται αυτοί που μένουν σε τρώγλες και οι μικροϊδιοκτήτες γης, καθώς τα συγκυβερνώντα κόμματα επιλέγουν να κάνουν πλάτες στον πλούτο και το κεφάλαιο και φορολογούν τους πρόσφυγες και τους φτωχούς.
«Είναι πρόκληση και το απορρίπτουμε», είπε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογίες για μηδενική φορολογία μέχρι 40.000 ευρώ σε τιμές του 1980 για να καλύπτει την πρώτη κατοικία και αύξηση στις υπόλοιπες κλίμακες κατά 0,1%.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άγγελος Βότσης, παρατηρώντας ότι ούτε η σημερινή νομοθεσία είναι η καλύτερη, πρόσθεσε ότι θα βρεθεί ο τρόπος ώστε να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία και επεσήμανε ότι πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε να γίνει εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν πληροί βασικές αρχές, όπως η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας και της μικρής ιδιοκτησίας, τη δίκαιη κατανομή της φορολογίας, φορολόγηση ανάλογα με την αξία της περιουσίας και να μην πλήττονται οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας, ξενοδόχοι και οικοδομική βιομηχανία.
Είπε, επίσης, ότι πρέπει να τερματιστούν τα εκβιαστικά διλήμματα προς τη Βουλή.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι επείγει ο εκσυγχρονισμός της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας και η μεταφορά των εσόδων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι αν η φορολόγηση των ακινήτων ήταν σύγχρονη θα είχαμε αποφύγει τη φούσκα των ακινήτων.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρόσθεσε ότι ακόμα και η μη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας μπορεί να προκαλεί στρεβλώσεις με πρώτες κατοικίες πολύ μεγάλης αξίες.
Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι η παρούσα Κυβέρνηση ως πιστός σκυταλοδρόμος της προηγούμενης Κυβέρνησης κατέθεσε ένα εξοντωτικό νόμο. Κάνοντας λόγο για μόδα των επειγόντων νομοσχεδίων που πρέπει με εκφοβισμούς να περάσουν, ανέφερε ότι αυτή η πρακτική πρέπει να τερματιστεί. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τα ακίνητα είναι ο πλέον βαριά φορολογούμενος τομέας.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως η ακίνητη ιδιοκτησία έχει μηδενική αξία και αποκτά αξία όταν πωληθεί και ότι πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στη φορολόγηση της.