Υγεία: Παράγοντες που επηρεάζουν τη μνήμη και αντιμετώπισή τους

Υγεία: Παράγοντες που επηρεάζουν τη μνήμη και αντιμετώπισή τους

Η μνήμη είναι από τα πολυτιμότερα όπλα που έχουμε. Η δύναμη της μνήμης σχετίζεται με επιτυχίες στην επαγγελματική ζωή αλλά και γενικότερα με την ποιότητα της ζωής μας.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που προκαλούν παροδικά απώλεια μνήμης. Είναι σημαντικό να τις γνωρίζουμε διότι η αντιμετώπιση τους αποκαθιστά τις δυνατότητες της μνήμης μας.

Αντίθετα αφήνοντας τις ένοχες καταστάσεις που βλάπτουν τη μνήμη να εξελίσσονται είναι δυνατόν να δημιουργούνται μόνιμες ελλείψεις στη δύναμή της.

Παράγοντες όπως το στρες, κάποια φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και οι αϋπνίες, μπορούν να αλλοιώσουν τη μνήμη μας, ωστόσο μπορούμε να την ενισχύσουμε με απλές παρεμβάσεις.

Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να προσέξουμε, ώστε να την ελέγχουμε καλύτερα.

Άγχος και κατάθλιψη
Αν και δεν έχει διαπιστωθεί ακριβώς η σχέση αυτών των δυο συναισθημάτων με τη μνήμη, φαίνεται πως το άγχος, η κατάθλιψη και το διπολικό σύνδρομο βλάπτουν το νευρικό σύστημα, που έχει να κάνει με την εμφάνιση και την ανάκληση των αναμνήσεων.

Φαρμακευτική αγωγή
Πολλά φάρμακα μπορούν να μας κάνουν να ξεχνάμε, όπως π.χ. τα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά, ακόμα και φάρμακα για την καρδιά. Δεν υπάρχουν λόγοι διακοπής, όμως θα πρέπει να μιλάμε στον γιατρό μας σε περίπτωση που παρατηρούμε αλλαγές στη μνήμη μας.

Κάπνισμα
Το κάπνισμα εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τα κενά μνήμης.

Δυσλειτουργία θυρεοειδούς
Αν και ο θυρεοειδής δεν είναι ένα όργανο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο, η μη φυσιολογική λειτουργία του προκαλεί προβλήματα μνήμης.

Εξάψεις
Οι εξάψεις είναι ένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το οποίο είναι αρκετά βλαβερό για τον εγκέφαλο και δημιουργεί προβλήματα στη μνήμη.

Έλλειψη ύπνου
Η έλλειψη ύπνου εν διαταράσσει μόνο τη μνήμη, αλλά προκαλεί και γενική κούραση.

Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 περιέχεται σε ζωικές τροφές και η έλλειψή της, πέρα από την κούραση, την ανορεξία, τη δυσκοιλιότητα και την απώλεια βάρους, μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στη μνήμη μας.

Διατροφή με υψηλά λιπαρά
Μια διατροφή με υψηλά λιπαρά μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, ακόμα και αύξηση της πίεσης, οι οποίες με τη σειρά τους βλάπτουν τον εγκέφαλο.

Στρες
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν το τμήμα της εργασιακής μνήμης του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να βλάπτεται η διαδικασία της σκέψης.

Ιοί
Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις βλάπτουν τα αγγεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην αιμάτωση του εγκεφάλου.

Συνοπτικά  υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε και να βελτιώσουμε τη μνήμη μας.

Η αντιμετώπιση του στρες, ο καλός ύπνος, η υγιεινή διατροφή, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η σωματική εξάσκηση, ορισμένες τεχνικές για να μην ξεχνούμε, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών που παρουσιάζονται με αυξημένη συχνότητα, η καταπολέμηση του αλκοολισμού και των ναρκωτικών, είναι τρόποι που μας βοηθούν να διατηρήσουμε το πολύτιμο όπλο που είναι η μνήμη μας.

Πράσινο τσάι
Με τις χημικές ουσίες που περιέχει, το πράσινο τσάι βοηθά στη βελτίωση της μνήμης.

Άσκηση
Βελτιώνει τη διάθεση, τον ύπνο, τη σκέψη και τη μνήμη.