Υγεία: Έτσι θα διατηρήσετε υγιή τα νεφρά σας

Τα νεφρά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, οι αφανείς ήρωες, όπως επισημαίνουν οι εδικοί.

Αποτελούν τον πυλώνα της μεταβολικής υγείας, φιλτράρουν το αίμα από τοξίνες και άλλα απόβλητα, ρυθμίζουν την πίεση και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D, η οποία σε συνεργασία με τη βιταμίνη C προστατεύουν από την οστεοπόρωση.

Τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας εάν παίρνετε πάρα πολλά ταυτόχρονα ή τα παίρνετε πολύ συχνά.

Και η χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPIs) για έλκος ή ΓΟΠ (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για χρόνια νεφρική νόσο. Θα πρέπει να τα παίρνετε μόνο εάν ο γιατρός σας πει ότι τα χρειάζεστε.

Προσοχή με τα αντιβιοτικά

Αυτά τα φάρμακα που καταπολεμούν τα βακτήρια μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας εάν τα χρησιμοποιείτε πολύ συχνά. Μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν είστε απόλυτα υγιείς, αν και είναι πιο σοβαρό εάν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Ορισμένοι τύποι, όπως η πενικιλίνη, οι σουλφοναμίδες και οι κεφαλοσπορίνες, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα.

Παραλείψτε τα φυτικά συμπληρώματα\

Οι παρασκευαστές συμπληρωμάτων δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και ορισμένα μπορεί να βλάψουν τα νεφρά σας. Αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή εάν έχετε νεφρική νόσο, επειδή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση ή να επηρεάσουν τον τρόπο δράσης ορισμένων φαρμάκων. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα.

Τρώτε υγιεινά

Τα νεφρά σας επεξεργάζονται οτιδήποτε τρώτε ή πίνετε, συμπεριλαμβανομένων οτιδήποτε είναι κακό για εσάς, όπως πολλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Με την πάροδο του χρόνου, μια κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες καταστάσεις που είναι σκληρές για τα νεφρά σας. Μια υγιεινή διατροφή έχει πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως και λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Προσέξτε το αλάτι σας

Αυτό το ορυκτό επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Για κάποιους, φαίνεται να αυξάνει την ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα τους. Αυτό μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας ή να επιδεινώσει τη νεφρική νόσο εάν την έχετε ήδη. Το πολύ αλάτι αυξάνει επίσης τις πιθανότητές σας για υψηλή αρτηριακή πίεση, μια τυπική αιτία νεφρικής νόσου και πέτρες στα νεφρά, που μπορεί να είναι πολύ επώδυνες και πιθανώς να προκαλέσουν βλάβη χωρίς θεραπεία.

Πίνετε Αρκετό Νερό

Το νερό βοηθά στη λήψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών στα νεφρά σας και στη μεταφορά των αποβλήτων στην ουροδόχο κύστη σας με τη μορφή ούρων. Εάν δεν πίνετε αρκετά, τα μικροσκοπικά φίλτρα μέσα στα νεφρά σας μπορεί να σταματήσουν και να οδηγήσουν σε πέτρες στα νεφρά και λοιμώξεις. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας εάν συμβαίνει αρκετά συχνά. Τέσσερα έως έξι φλιτζάνια την ημέρα είναι συνήθως σωστά, αλλά μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα εάν είστε άρρωστοι ή έξω στη ζέστη.

Ασκηση

Ακριβώς όπως μια υγιεινή διατροφή, αυτό βοηθά στην πρόληψη καταστάσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη. Αλλά μην προσπαθήσετε να πάτε από καναπέ σε αρουραίο γυμναστηρίου σε μια μέρα. Η υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά σας εάν δεν είστε έτοιμοι για αυτήν. Εργαστείτε μέχρι και 30 έως 60 λεπτά τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ξεκινήστε αργά αν δεν το έχετε κάνει για αρκετό καιρό και συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα υγείας.

Προληπτικές εξετάσεις

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον κίνδυνο για νεφρική νόσο. Είναι πιο πιθανό εάν εσείς ή στενοί συγγενείς έχετε καρδιακή νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες νεφρικές εξετάσεις ως μέρος του τακτικού σας ελέγχου. Όσο νωρίτερα ανιχνευθεί το πρόβλημα, τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπιστεί και μερικές φορές ακόμη και να σταματήσει.

Να είστε προσεκτικοί με το αλκοόλ

Εάν είστε υγιείς, ένα ή δύο ποτά δεν είναι πιθανό να βλάψουν τα νεφρά σας. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πίνοντας περισσότερα από τέσσερα ποτά σε λιγότερο από 2 ώρες) μπορεί να προκαλέσει ξαφνική, σοβαρή βλάβη και πιθανώς να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα. Και το αλκοόλ συχνά μπορεί να σας αφυδατώσει, κάτι που μπορεί να εμποδίσει τα νεφρά σας να λειτουργήσουν καλά και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, ηπατική νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες καταστάσεις που τους ασκούν περισσότερο άγχος.

Κόψε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των νεφρών και βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που επηρεάζει τα νεφρά σας επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος σε αυτά. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα που θεραπεύουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι σοβαρό γιατί η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία νεφρικής νόσου.

Διαχειριστείτε προβλήματα υγείας

Οι δύο πιο κοινές καταστάσεις που επηρεάζουν τα νεφρά σας είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε και τα δύο υπό έλεγχο. Με τον διαβήτη, είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε στενά το σάκχαρό σας και να λαμβάνετε ινσουλίνη όταν τη χρειάζεστε. Για υψηλή αρτηριακή πίεση, ελέγχετε τακτικά τους αριθμούς σας και παίρνετε όλα τα φάρμακα ακριβώς όπως τα συνταγογραφεί ο γιατρός σας.